Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uklanjanje blokada

KFOR naručio tenkove i vodene topove za sjever Kosova

\'Kosovo Serbs sit on the barricades in the village of Zupce near the town of Zubin Potok August 1, 2011. Serbs vowed to press on with roadblocks and stop NATO\'s KFOR peacekeeping force from proceedi
Reuters/PIXSELL
26.09.2011.
u 13:16

Tenkovi se trebaju vratiti u Njemačku do 15. prosinca što znači da ih KFOR mora upotrijebiti u sljedeća dva mjeseca.

Dva inženjerska tenka tipa Daks, specijalizirana za razbijanje demonstracija i uklanjanje blokada, prebačena su na Kosovo, a početkom sljedećeg mjeseca KFOR-u bi trebala stići još tri vozila i dva vodena topa, neslužbeno doznaju beogradske Vesti online iz diplomatskih izvora u Prištini.

Zahtjev za pozajmicu inženjerskih tenkova Daks, koji se u Njemačkoj koriste za razbijanje prosvjeda, Bundeswehru je uputila misija KFOR-a, nedugo nakon što je počelo postavljanje kosovske carine i prosvjedi Srba na sjeveru Kosova gdje su na sve važnije prometnice prema graničnim prijelazima sa Srbijom postavili barikade.

Vesti online doznaju da je riječ o kratkoročnom dogovoru, jer pozajmljeni tenkovi moraju se vratiti u Njemačku do 15. prosinca što znači da, ako ih KFOR planira upotrijebiti na uklanjanju barikade na sjeveru Kosova, to mora učiniti u sljedeća dva mjeseca. Isti izvor tvrdi kako su "građani na sjeveru Kosova odavno čuli vijest da bi iz Njemačke trebala doći dva oklopna vozila tipa "jazavac" pa tamošnji Srbi ne sumnjaju kako se sprema uklanjanje barikada.

– Mogu dovesti i jazavce i krtice i ostale životinje, ali na svaku uklonjenu barikadu Srbi će odgovoriti s tri nove. Taj potez nije dugoročno dobro rješenje, jer je to početak jedne utakmice u kojoj će se svako dijete osjećati pozvanim da u njoj sudjeluje. U svemu tome Eulex bi mogao samo izgubiti jer bi se stvorio veliki antagonizam prema njemu – kaže Oliver Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo.

– Kakva je to vojska koja će tenkovima krenuti na goloruke građane koji mirno prosvjeduju – kažu Srbi na barikadama dodajući da "neće napustiti barikade na prijelazima i nastavit će mirnim putem boriti se za svoje ciljeve".

Ključne riječi

Komentara 24

KU
kukuriku
18:48 26.09.2011.

..\"niko nesme da bije, serbski narod\"..-:))

Avatar My Style
My Style
14:12 27.09.2011.

p.s. ispravka \"prisilno\". Mada, moze i prislino!! he he

BO
bosut1
14:00 26.09.2011.

klub,sta ti imas protiv BBB,nisu ni oni svi razbijaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije