Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLITSKO VIJEĆE

Kerum promrmljao Sanji Bilač: Đava te odnija takvu ludu

splitsko vijeće, kerum (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/7
12.03.2012.
u 09:55

Troje HDZ-ovaca napustilo je vijećnicu na samom početku i nisu bili nazočni glasovanju, a referendum o Kerumovoj smjeni bez njihova tri glasa nije mogao biti izglasovan

Propuštena je i posljednja šansa splitske oporbe da smijeni gradonačelnika Željka Keruma prije kraja mandata. Porazni je to rezultat sjednice Gradskog vijeća na kojoj je za prijedlog o raspisivanju referenduma s pitanjem "Jeste li za smjenu gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika" bilo nedovoljnih 10 vijećnika. Naime, troje HDZ-ovaca napustilo je vijećnicu na samom početku i nisu bili nazočni glasovanju, a referendum bez njihova tri glasa nije mogao biti izglasovan.

Nakon ovoga neuspjeha oporba šest mjeseci na dnevni red ne smije stavljati to pitanje, a onda ulazimo u izbornu godinu i Kerum završava svoj mandat bez ikakvog problema. Malo tko je od upućenih u splitske političke prilike očekivao da će referendum biti raspisan. Za referendum je bilo nužno da se slože SDP i HDZ, a to očito nije moguće. Naprotiv, nakon svega jedni druge su optužili za igrokaze u vijećnici, obmanjivanje građana i podržavanje vladavine Željka Keruma.

– Ovo sam shvatio kao jednu lakrdiju i maltretiranje građana, ali nema veze – komentirao je Željko Kerum.

Tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća o događajima koje je prouzročilo snježno nevrijeme u Splitu počela je sukobom predsjednice vijeća Nevenke Bečić sa Sanjom Bilač (HDZ) i Lukom Roguljićem (nezavisnim vijećnikom) koji su željeli nadopuniti dnevni red.

Nevenka Bečić nije dopustila Sanji Bilač da uopće iznese prijedlog jer je dnevni red već bio prihvaćen kada se javila za riječ. Bilač se tome uporno i oštro suprotstavljala tvrdeći da se krši poslovnik, što je izazvalo gradonačelnika Željka Keruma da sebi u bradu promrmlja: "Đava te odnija takvu ludu", no vijećnici su to prečuli.

Luka Roguljić htio je da se dnevni red nadopuni zahtjevom za smjenu Nevenke Bečić, ali mu ona to nije dopustila jer je tek jutros prikupio deset potpisa vijećnika pa će ta točka biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Jurjević stao u obranu Nevenke Bečić

O stanju u Splitu i svemu što se poduzelo kada je pao snijeg 3. veljače 2012. govorili su dogradonačelnik Jure Šundov, dogradonačelnica Anđelka Visković i Pave Zaninović, pročelnik za komunalije. Očekuje se da rasprava završi glasovanjem o raspisivanju referenduma o povjerenju gradonačelniku Željku Kerumu, kao što su najavili oporbeni vijećnici. Bit će zanimljivo vidjeti tko će glasovati za taj prijedlog, dođe li do njega.

Vijećnici HDZ-a, nakon odbijanja prijedloga Sanje Bilač za dopunu dnevnog reda, napustili su vijećnicu pa oporba nema više potreban broj glasova za traženje referenduma. To je bio povod rasprave Marina Jurjevića, šefa SDP-a, koji je rekao da ovo Gradsko vijeće funkcionira na jedan otužan način.

– Sjednica je počela ekshibicijom u režiji putujućeg teatra HDZ-a. Ne znam hoće li se vratiti HDZ-ovci i hoće li glasovati za raspisivanje referenduma, ali sve se vidi. Umjesto o problemu oni govore o SDP-u i meni, kažu da držimo Kerumovu vlast. Tko je ovdje lud? Građani nisu – rekao je Jurjević koji je stao u obranu Nevenke Bečić.

I Obama zove

– Po Sanji Bilač, koja gospođi Bečić zamjera što nema fakultet, ovo Gradsko vijeće ne bi mogao voditi ni Miroslav Krleža ni Tolstoj. Mi tako ljude ne diskreditiramo, to je primitivizam – poručio joj je Jurjević koji se osvrnuo na izjavu Milice Cipci (SU) da ju je on nagovorio na koaliciju s Kerumom, objavljenu na naslovnici jednih novina.

– Ovdje sami idioti, netko nema svoju glavu. Svi mene zovu, i Obama me zove, i pitaju što da rade – karikirao je Jurjević i rekao da se gradski parlament pretvorio u teror političkih lišajeva. Iako je Cipci rekla da je ona izjavila kako je nije Jurjević nagovorio, kao što piše u naslovu, izgleda kako će ovaj sukob imati sudski epilog.

HDZ napustio sjednicu

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Sanja Bilač nakon odlaska iz vijećnice poručila je da je sjednica još je jedan igrokaz SDP-a u koaliciji s Kerumom.

– Sazivanje izvanredne sjednice predstavljeno je u javnosti kao prilika za smjenu Ž. Keruma, a ustvari je sjednica sazvana radi rasprave o vremenskim neprilikama. Potvrda da je riječ o igrokazu u režiji SDP-a jest i činjenica da nisu podržali prijedlog dopune dnevnog reda koji sam zatražila. Ovo je još jedna farsa kojom se SDP na čelu s Marinom Jurjevićem i Kerumom rugaju Splitu. Ako SDP zaista želi smijeniti Keruma, njihov aktualni ministar Arsen Bauk može riješiti vrlo jednostavno. Zato je HDZ napustio sjednicu jer ne želimo sudjelovati u ovoj farsi. Prijedlog koji sam pokušala dati o smjeni Nevenke Bečić uz prijedlog koji je najavljivao SDP o smjeni Željka Keruma trebali su biti usvojeni kao dopuna dnevnom redu. Kako SDP nije htio podržati dopunu dnevnog reda, zaštitio je Keruma i Nevenku Bečić. Na taj način osigurali su ostanak aktualne gradske vlasti do kraja mandata – zaključila je Bilač.

– Nema nas 13, najbolje bi bilo da više ne pričamo o referendumu – poručio je Luka Roguljić u raspravi vijećnicima SDP-a i HNS-a.

– Možda se ipak vrate, s njima se nikad ne zna. Možda pretrče iz jedne struje HDZ-a u drugu – odgovorio mu je Goran Kovačević (HNS).

Komentara 151

Avatar dariodario551
dariodario551
07:13 13.03.2012.

HDZ ili SDP isti drek, samo malo drugaćije pakovanje

DU
Deleted user
13:53 12.03.2012.

@rambbić pa očito je on bolji od tvojih sdeovaca u zagrebu ili rijeci manje poskupljuju režije, nego u zg i rijeci

DU
Deleted user
13:47 12.03.2012.

hdz-sdp spadala dižu frku, ništa drugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije