Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARALIZIRANO GRADSKO VIJEĆE

Kerum izazvao političku krizu u Splitu, traži da Plenković disciplinira Oparu

Andro Krstulović Opara
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
17.04.2019.
u 20:48

Andro Krstulović Opara napravit će veću štetu HDZ-u od one koju je SDP-u nanio Ivo Baldasar, poručio je Željko Kerum

Split potresa kriza vlasti, najozbiljnija do sada. Željko Kerum povukao je u utorak vijećnike HGS-a sa sjednice Gradskog vijeća, a potom od HDZ-a zatražio da se riješi Andre Krstulovića Opare kojeg optužuje za loše vladanje gradom, odnosno nepoštivanje koalicijskog sporazuma koji su on i HGS sklopili s HDZ-om.

Javio se telefonom iz Rima u program Hrvatskog radija Radio Splita i obrušio se na Oparu napadajući ga najoštrije dosad.

Zbog nedostatka kvoruma odgođen nastavak sjednice Gradskog vijeća

– Čovjek sve radi na svoju ruku i nije ga briga ni za čije mišljenje. On želi biti žrtva pa čak ne sluša ni one iz svoje stranke koji su ga postavili na mjesto gradonačelnika. Mi, tu mislim na HGS, nećemo sudjelovati u radu ovakve gradske uprave i bit ćemo dio koalicije samo ako će suprotna strana ispoštovati sve dogovore i ako žele napredak Splita – rekao je Kerum i poručio da će Andro Krstulović Opara napraviti veću štetu HDZ-u nego što je SDP-u nanio Ivo Baldasar.

Kerum je dodao da je o Oparinu ponašanju pisao premijeru i šefu HDZ-a Plenkoviću, ali na njegove se pritužbe nitko ne obazire. Poručio je zato da njegovi vijećnici neće dolaziti na sjednice do raspuštanja Gradskog vijeća i novih izbora ako se nešto ne promijeni.

Nakon Kerumova istupa, kada je postalo jasno da na sjednici koja se trebala održati u srijedu vladajući HDZ bez Kerumovih vijećnika neće imati većinu, Petar Škorić, potpredsjednik Gradskog vijeća i predsjednik splitskog HDZ-a, obavijestio je medije da ni vijećnici HDZ-a neće doći na nastavak sjednice u srijedu.

Logična odluka s obzirom na to da bi ih, da je postignut kvorum, oporba preglasala pa prije svega ne bi prošao njihov prijedlog o imenovanju nove ravnateljice ustanove Zlatnih vrata, a pitanje je kako bi prošle i druge točke dnevnog reda.

Tako su na nastavak sjednice došli samo oporbeni vijećnici, ali kvorum nisu postigli. Okupilo ih se 14 od 35, koliko ih broji Gradsko vijeće. U vijećnici su bili članovi SDP-a, Pametnog, Mosta te Tonći Blažević iz HSLS-a, koji inače pripada vladajućoj koaliciji. Marijana Puljak, potpredsjednica Gradskog vijeća, nastavak sjednice sazvala je za 2. svibnja 2019. godine kako se ne bi dogodilo da za Dan grada 7. svibnja, na Svetog Duju, prvi put Gradsko vijeće ne dodijeli nagrade Grada Splita.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je u vijećnici.

Nema krize vlasti, ali ima krize u radu Gradskog vijeća – rekao je Opara, a Kerumove izjave nije htio komentirati.

– Ja sam zadnji koji će plakati zbog takvih izjava. Uopće me ne tangiraju! – izjavio je Opara i demantirao da se sve događa zbog promjena GUP-a.

– Ja u političkoj trgovini ne sudjelujem niti ću ikada sudjelovati. Mi radimo u Banovini, za razliku od nekih koji bi htjeli iz daleka upravljati našim gradom šaljući poruke. Gradsko vijeće ima dužnost i ovlasti, neka izvoli raditi, ja ću sa svim svojim službama odgovarati za sve za što trebamo odgovarati – poručio je Opara.

Na pitanje je li mu stranka okrenula leđa s obzirom na nedolazak vijećnika HDZ-a, rekao je da nije i da će Grad funkcionirati i ako se Gradsko vijeće ne sazove sljedeća tri mjeseca. – Super! Idemo na izbore. Opet ću pobijediti! – poručio je Opara. I SDP tvrdi da su novi izbori jedino dobro rješenje za situaciju u Splitu.

– Krajnje je vrijeme da se s vlasti skine trgovačka koalicija HDZ – HGS. Dosta je više njihova uništavanja i sramoćenja Splita! Kad se već rušenjem kvoruma ponašaju kao oporba, neka idu u oporbu. Da gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari ego nije iznad Splita, podnio bi ostavku nakon što HDZ skupa s HGS-om nije došao na sjednicu – poručio je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a.

– Očito je nova podjela plijena u tijeku! Kada god se pojave neke nesuglasice tko će koje čestice dobiti, što će biti u GUP-u, onda se priredi ovakav cirkus u Gradskom vijeću – komentirala je situaciju Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno.

Ante Čikotić, predsjednik splitskog Mosta, sve je nazvao igrokazom u izvedbi HDZ-a i HGS-a. I oni drže da bi izbori bili najbolji izlaz iz situacije.

Gradonačelnik Splita o Kerumu

Komentara 6

MA
Maybe
05:01 18.04.2019.

Svi su oni kriminalci od reda! Kerum u zatvoru?Pa prije njega je Baldasar po meni.Taj stakor je sve u tiho radija i danas ga se ne čuje da Bilice slučajno ne bi otvorile svoja vrata za njega.A stetu i lopovluk koji je napravija za mandata ispravljamo i dan danas.Banda su svi i lustracija je jedini lijek za tu bolest

AN
Antitrogloditist
22:45 17.04.2019.

Kerum, Škorić.... Majko mila koji polusvijet. Banditi se posvađali oko podjele plijena.

BA
batman
23:17 17.04.2019.

Nisam ja dužan 800 mil. kuna nego firma Kerum,ja sam čist...U prevodu ko vas sve skupa j...👅👅👅👅.I takva spodoba političar 😂😂😂😂😂😂😂.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije