Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija o klimi

Kerry u dramatičnom govoru: Svijet i dalje srlja prema tragediji

John Kerry
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.12.2014.
u 14:01

Vodeći ekološki problemi današnjice još jednom su pokazali sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja

UN-ova konferencija o klimi ušla je u završni dan održavanja u Limi, a očekuje se da će rezultirati dogovorom zemalja sudionica o smanjenju emisije stakleničkih plinova u 2015. godini.

Upravo na tu katastrofu upozorio je u svom dramatičnom govoru američki državni tajnik John Kerry iako je SAD oštro kritiziran od ekologa jer je upravo ta država, uz Kinu, Indiju i EU, najveći svjetski emiteri stakleničkih plinova.

Dok je Kerry upozorio da svijet i dalje ''srlja prema tragediji'' te kako hitan dogovor ''nije opcija već hitna nužnost'', BBC ističe da su vodeći ekološki problemi današnjice još jednom pokazali sve veći jaz između bogatih i siromašnih zemalja. Tako se sve više bogatih zemlja protivi obvezati na smanjenje emisija sve dok se u proces ne uključe i siromašne zemlje koje prema klasifikaciji UN-a do sada u njemu nisu sudjelovale.

– Nijedna zemlja više ne bi trebala imati ''slobodan prolaz''. Znam da je teško za zemlje u razvoju, no moramo se sjetiti da više od polovice emisije danas dolazi upravo iz tih zemalja – istaknuo je Kerry i dodao da se zbog toga i one moraju nužno involvirati. Inicijativi SAD-a protive se mnoge zemlje, uključujući Kinu, koje problemu pristupaju stavom ''zajedničke, ali diferencirane odgovornosti''.

Drugi problem predstavlja i provođenje inicijalnih obveza za koje se očekuje da će ih države izvršiti do kraja ožujka 2015. godine. Bogati i siromašni još uvijek se ne mogu dogovoriti što one točno sporazumijevaju. Tako bogate zemlje od siromašnih zahtijevaju ograničavanje emisija ugljika a ove pak, da bi provele prilagodbu, zahtijevaju financijsku pomoć.

Iako se do kraja dana očekuje postizanje konsenzusa i usuglašavanje završnog teksta, velika je vjerojatnost da se zbog predubokih podjela pregovori nastave i sutra. Kako navode strani mediji, taj dogovor nužan je da bi se krajem 2015. godine postigao očekivani sporazum u Parizu.

>>Suša u Kaliforniji najgora je u posljednjih 1200 godina

>>WWF: Hrvatska troši prirodne resurse gotovo dvaju planeta

Komentara 12

NA
Nadalinaaa
15:19 12.12.2014.

Pravi naziv ove konferencije o klimi trebao je biti: Kako sasjeći krila zemljama u razvoju? Po prvi put u svojoj povijesti ameri su potpisali obvezu da će smanjiti emisiju ugljika za 28% do 2025.g. Na to ih je prisilila Kina,a, na summitu APEC-a, održanog prošlog mjeseca u Pekingu. Otkako je Kina preuzela Americi primat prve svjetske ekonomske supersile, sada oni ucjenjuju amere, a ne više obratno. Jasno, ameri onda pritišću one ispod sebe da im uspore rast. A cijela laž o utjecaju ugljika na klimu mogla se izbjeći da patološki kontrolori svijeta nisu zataškali i pod embargo stavili Teslinu tehnologiju za besplatnu energiju.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:13 12.12.2014.

Kerry, dosta je više bilo bla bla bla...kada se zna da su SAD i Kina najodgovornije za ovakvo stanje

CA
campa
15:50 12.12.2014.

Stvarno licemjerno.Od siromašnih tražiti da smanje emisiju štetnih plinova što u stvarnosti znači smanjenje proizvodnje i veča ovisnost od uvoza.Ameri su svijesni da siromašni nemogu preko noći priječi na čistu energiju te im to dođe kao alibi u stilu" akoo neće oni onda niti mi nemamo nikakvu obavezu" bez obzira što su oni jedna od vodećih krivaca klimatskih promjena.Njih nije briga ako će klimatskim promjenama dogode nesreće što znači poplave,suše odnosno ekstremni uvjeti odnjeti na milijune života za koje su oni indirektni krivci,njima je važan profit koji ostvaruju pojedinci u Americi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije