Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proučili godove stabala

Suša u Kaliforniji najgora je u posljednjih 1200 godina

suša slavonski brod
Foto: Ivica Galović
07.12.2014.
u 21:46

"Nema sumnje, ulazimo u period nove ere u kojoj će ljudski skovane promjene utjecati na klimu biti iznimno važne za određivanje intenziteta suša i njihovih posljedica za cjelokupni prirodni sustav

Kaliforniju napokon očekuje prekid najgore suše u posljednjih 1200 godina, tvrde klimatolozi Daniel Griffin i Kevin Anchukaitis, donosi Science Daily. Dvojica stručnjaka, prvi sa Sveučilišta u Minessoti, a drugi sa Woods Hole Oceanographic Institutiona, do zaključka su došli proučavanjem godova na stablima plavog hrasta u južnoj i središnjoj Kaliforniji budući da je kalifornijski plavi hrast najprecizniji prirodni instrument za određivanje godišnje količine padalina.

Ova vrsta drveća nalazi se u kalifornijski najsušem okolišu i posebno je osjetljiva na promjene u vlažnosti atmosfere. Velika suša počela je još 2012. godine

"Istražujući, došli smo do rezultata da je suša u prošlosti bila znatno više ekstremna nego u recentnijim periodima. Sada se pokazuje da je rezultat drugačiji. 

"Iako se čini da su prošla zbivanja zaustavljena, kroz više dekada suše, takozvanih "mega suša" u Kaliforniji, čini se da su prošle epizode bile isprekidane povremenim kišnim godinama, unatoč kumulativnom efektu kroz desetljeća suhih perioda. Zbog toga, čini se da su sadašnje kratkoročne suše gore od bilo kojih ranijih suša". 

Godovi su iznimno vrijedni izvor podataka kad se nastoji doznati povijesne promjene u klimi, prognozama i trendovima procjene katastrofa koje mogu utjecati na uvjete rasta. Oni se zrcale u razvoju godova, a kako svaki god predstavlja jedan period uzoraka u virtualnom vremenu prikupljenih kod stoljetnih stabala u Sjevernoj Americi

Kakve su implikacije?

Znanstvenici tvrde da prirodna klima ovisi o komponentama koje uzrokuju ljudi, a odražavaju se kroz vruće suše koje se pojavljuju u sadašnjosti. Izvjesno je da će se pojavljivati i u budućnosti. 

"Nema sumnje, ulazimo u period nove ere u kojoj će ljudski skovane promjene utjecati na klimu biti iznimno važne za određivanje intenziteta suša i njihovih posljedica za cjelokupni prirodni sustav", smatraju znanstvenici. 

>>Suša poharala tikve uljarice, crno ulje bit će skuplje 

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
08:40 08.12.2014.

Koja suša? Pa iz USA nas uvjeravaju da se klimatske promjene ne događaju pod utjecajem čovjeka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije