Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI IRANA I „ŠESTORKE“

Kerry u Beču: Nuklearni pregovori s Iranom su "otvoreni i intenzivni"

Kerry u Beču
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.10.2014.
u 14:45

APA izvještava kako je Kerry pozitivno ocijenio politički priključak Austrije koaliciji s SAD-om u borbi protiv ISIL-a.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u srijedu prijepodne po dolasku u bečku zračnu luku Schwechat, gdje ga je dočekao austrijski ministar za Europu, integraciju i međunarodne poslove Sebastian Kurz, da su pregovori s Iranom o nuklearnom programu „otvoreni i intenzivni“.

Kerry je stigao u Beč kako bi u sklopu pregovora skupine 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka) s Iranom u bečkoj palači Coburg porazgovarao sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton i iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom, te pokušao dati „vjetar u leđa“ pregovaračima kako bi prije 24. studenog ove godine postigli dogovor. Današnjem trojnom sastanku prethodio je sastanak „dvojca“ Ashton – Zarif u utorak navečer.

Sporazum o nuklearnom programu Irana trebao je biti zaključen do ljeta ove godine, no kako nije postignut dogovor, rok je produžen do 24. studenoga. Najkasnije do toga datuma „šestorka“ bi trebala postići konačni sporazum s Teheranom o iranskom nuklearnom programu, kojim se treba ukloni sva otvorena pitanja i sumnje Zapada da su nuklearne aktivnosti Teherana vojne, a ne mirnodopske.

Međunarodna zajednica Iranu zauzvrat nudi postupno ukidanje gospodarskih sankcija.

Austrijska novinska agencija APA navodi kako su središnje teme razgovora američkog državnog tajnika i njegov austrijskog kolege u Beču bile, uz iranske nuklearne pregovore, i uloga Beča za međunarodne organizacije, borba protiv ISIL-a i ukrajinska kriza.

Kurz je istakao kako Beč i nadalje želi biti mjesto dijaloga, ukazavši na austrijsku kompetentnost u nuklearnim pitanjima, kao i na središnju ulogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) čije je sjedište također u Beču.

APA izvještava kako je Kerry pozitivno ocijenio politički priključak Austrije koaliciji s SAD-om u borbi protiv ISIL-a.

Isti izvor navodi da je šef austrijske diplomacije, vezano uz ukrajinsku krizu, apelirao da se pokrene dijalog s Rusijom. Ona je „dio problema“ i „morala bi također biti i dio rješenja“, rekao je Kurz, pozdravivši pritom Kerryjeve diplomatske napore o tom pitanju. Američki državni tajnik sastao se je u utorak u Parizu sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, navodi APA.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar abcd
abcd
15:10 15.10.2014.

Nakon svega sto rade rezimi sad, engleske, izraela i s. arabije i njihovim saveznicima isil-om, bili bi ludi da ne rade na atomskoj bombi koja je jedini garant da se spomenuti ne obruse na jedinu normalnu drzavu na bliskom istoku - Iran.

UN
unbekant
15:36 15.10.2014.

Iran mozda cak i ima te atomske i nuklearne bombe,ka drukcije objasniti strah Izraela od Irana,oni bih odavno pokusali bombardovati Iran,isto kao i Siriju,Afganista,Libiju,Palsetince,ali ima neka nevidljiva sila koja im govori da bih bijo njihov kraj da udare na Iran…………...

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:54 15.10.2014.

Ne radi se o nikakvim pregovorima nego ucjenama koje zapadni imperijalisti koji rade u interesu cionistickog lobija, pokusavaju nametnuti Iranu kako bi osigurali ilegalni nuklearni monopol Izraela, ciji nuklearni program nitko ne nadgleda i cak je zabranjeno o njemu i govoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije