Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUKLEARNO POGAĐANJE

SAD o neprevladanim 'značajnim razlikama', Iran o 'pretjeranim zahtjevima' Zapada

John Kerry
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.07.2014.
u 22:27

Moskva i Peking su na bečki sastanak poslali svoje visoke diplomatske dužnosnike, obzirom da ruski i kineski ministri vanjskih poslova istovremeno sudjeluju na sastanku skupine zemalja u razvoju BRICS.

„Očigledno je da još uvijek postoje značajne razlike, pa moramo vidjeti možemo li ostvariti neki napredak“, izjavio američki državni tajnik John Kerry u nedjelju u palači Coburg Beču uoči sastanka s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton i svojim europskim kolegama iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke Williamom Hagueom, Laurentom Fabiusom i Frankom-Walterom Steinmeierom koji su se pridružili pregovorima između Irana i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska plus Njemačka) o spornom iranskom nuklearnom programu, koji su zapeli na nekoliko ključnih pitanja.

Sastanku je nazočan i šef iranske diplomacije Mohamad Džavad Zarif.

Moskva i Peking su na bečki sastanak poslali svoje visoke diplomatske dužnosnike, obzirom da ruski i kineski ministri vanjskih poslova istovremeno sudjeluju na sastanku skupine zemalja u razvoju BRICS.

Visoki iranski pregovarač, zamjenik ministra vanjskih poslova Irana Abbas Araqchi je uoči početka sastanka ocijenio kako je u dosadašnjim pregovorima napredak postignut u oko 60 posto teksta nacrta sporazuma, ali da nažalost u „ključnim pitanjima nije bilo približavanja stavova“. Austrijski radio i televizija ORF je javio da Iran upozorava Zapad zbog njegovih „pretjeranih zahtjeva“.

Britanski i francuski ministri vanjskih poslova Hague i Fabius su također skeptični oko skorog postizanja suglasja. Hague je rekao da je „nevjerojatno da dođe do brzog proboja“ u pregovorima Irana i „šestorke“, napomenuvši kako je prerano govoriti o produljenju pregovora, čiji rok prema prethodnom dogovoru ističe za tjedan dana, odnosno 20. srpnja. Istakao je kako je svakako važno dokazati miroljubive namjere iranskog nuklearnog programa.

Fabius smatra Sporazum s Iranom „izuzetno značajnim za mir“. Rekao je kako taj sporazum mora biti „seriozan“, dodavši da još ima „čitav niz neriješenih pitanja“, između kojih i broj centrifuga za obogaćivanje urana, reaktor teške vode u Araku te utvrđivanje transparentnosti iranskih nuklearnih aktivnosti.
Austrijski ministar vanjskih poslova i domaćin sastanka Sebastian Kurz je rekao kako je najvažnije „utvrditi da Iran nema atomsko oružje“. Nakon višemjesečnog pregovaranja Iran i „šestorka“ bi trebali do 20. srpnja 2014., kako je predviđeno Akcijskim planom postići trajni sporazum koji bi jamčio da Teheran neće imati atomsko oružje, u zamjenu za ukidanje uvedenih međunarodnih sankcija, koje su uzdrmale iransko gospodarstvo, posebice naftni i bankovni sektor.

Na marginama sastanka pregovarača i šefova diplomacija svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu, teme razgovora trebale bi biti i sukobi na Bliskom Istoku i Ukrajini.

>> Ashton u Beč pozvala šefove diplomacija svjetskih velesila

Ključne riječi

Komentara 10

DI
dokazano.istinito
00:09 14.07.2014.

gdje su vam vijesti o aktuelnom genocidu nad muslimanima pa i krcanima u palestini,sa strane cionista izraela i slepe amerika i europe koja zatvara oci pred ubijanjem dijece i zena ,civila

PL
@ploto@
14:13 14.07.2014.

Iran je odavno prošao najgora vremena.Nisu uspjele sankcije protiv Irana,baš kao što nisu protiv Kube.Sad se Iranci mogu samo nasmijati cionistima i njihovim drskim zahtjevima.Iran je član BRICS-a i uskoro će ta grupacija pokazati pravu snagu,a to je prije svegaa rušenje USD kao rezervne svjetske valute.

UN
unbekant
08:57 14.07.2014.

Dok je zapad razmisljo i uvodijo sankcije Iranu,Iran se s tim sankcijama paralelno naoruzavo,i sigurno je spreman suociti se zapadnim teroristima,u slucaju nekog napada,a Iranski je cilj samo jedna drzava na istoku koju treba unistiti,jer tako vise zapdni teroristi nece imati uporiste niti bazu da daljnja djelovanja,pitanjeje dana ili mjeseca,kadace to da se desi,jer se situacija sve vise zaostrava na B.Istoku..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije