Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedina instruktorica u gradu

Kažu da sam stroga, a ja ih samo želim naučiti pravilno voziti

Instruktorica Marija Alfeldi
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/7
16.05.2015.
u 10:58

Marija Alfeldi jedina je instruktorica vožnje u Slavonskom Brodu

Marija Alfeldi jedina je instruktorica vožnje u Slavonskom Brodu.

Ispit za instruktora vožnje položila je prije pet godina i uživa u svom poslu, premda se i danas povremeno suočava s predrasudama onih koji misle da ženama nije mjesto za volanom. Neki su kandidati oduševljeni kada shvate kako će ih vožnji podučavati žena, no drugi su pomalo skeptični i negoduju.

- Kada sam polagala vozački ispit, moj tadašnji instruktor i šef pitao me je da li bih željela i sama postati instruktorica. Malo sam se dvoumila, ali suprug me je nagovorio da pristanem. Sada vidim da nisam pogriješila. Uživam u vožnji i volim svoj posao – kaže Marija. Ispočetka joj je, kaže, bilo malo naporno. Nikada nije prihvaćala podjelu na muške i ženske poslove, ali kao ženi nije joj bilo lako podnijeti odgovornost sjedanja u automobil s osobom koja tek uči voziti. Pred ispite ju je hvatala trema, razmišljala je o tome kako će se snaći njezin kandidat.

Danas sve odrađuje rutinski, premda je spoznaja o odgovornosti i dalje prisutna.

Priznaje da su muškarci bolji vozači, ali žene su, kaže, preciznije, bolje su usredotočene na situaciju u prometu i ne srljaju. Više voli kada joj u auto sjedne apsolutni početnik nego netko tko misli da sve zna o vožnji, a zapravo je mnogo toga naučio krivo i onda te pogreške nije lako ispraviti. Ona sama omiljena je među kolegama, a svoje zanimanje preporučuje i drugim ženama.

- Pojedinci kažu da sam stroga, a ja zapravo samo želim naučiti ljude pravilno voziti. Neki kandidati doista slušaju i nemam s njima nikakvih problema, ali ima i onih koji se ponašaju kao da ih je netko prisilio doći na vožnju – nastavlja jedina brodska instruktorica. Vlasnik Marijine autoškole "Stop" Josip Vuković pun je hvale za svoju instruktoricu.

Kao njezin bivši instruktor nikada nije sumnjao da će dobro ovladati zanatom jer, kako kaže, već nakon jednog kilometra može se procijeniti kakav je tko vozač.

- Žene su pažljivije u vožnji. Uostalom, i statistike govore da muškarci češće sudjeluju u prometnim nesrećama i pogibaju – kaže Vuković.

>>Vozači, ova izmjena Zakona bi vas mogla zanimati!

Komentara 3

AN
anticenzura
11:19 16.05.2015.

Zene voze autobuse, trolebuse, shlepere, vlakove i avione, predsjednica nam vozi traktor, pa sto ne bi zena bila i instruktor. Smijesno. Ja bi prije dosla kod ove cure nego kod nekog bradatog namrgodjenog klipana od 120kg zive vage.

K0
KONJINA4.0
11:10 16.05.2015.

uopće ne sumnjam da je dobra instruktorica, moj instruktor u Zagrebu iz jedne poznate autoškole je bio ego triper i seksualni manijak... Dabogda žene preuzele ovaj posao u potpunosti..

JS
JUREK SKAJNICKIN
16:37 17.05.2015.

Imam vozacku ali kod ove bi opet polagao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije