Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Paravinja

Kaznu od 2 godine i 10 mjeseci zbog pokušaja silovanja iz BiH, služit će u Hrvatskoj

Dragan Paravinja suđenje antonija bilić ponovljeno
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
24.02.2015.
u 21:12

Županijski sud u Šibeniku je u siječnju 2015. zaključio da djelo zbog kojeg je Paravinja osuđen u BiH, postoji u hrvatskom Kaznenom zakonu, te je Paravinja osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora

I  dok Dragan Paravinja, kojem se na Županijskom sudu u Šibenku sudi zbog pokušaja silovanja i ubojstva  maloljetne Antonije Bilić 2011., na sve moguće načine pokušava opstruirati ponovljeno suđenje, Vrhovni sud odbio je još  jednu njegovu žalbu. Ovaj put Paravinja se žalio na odluku Županijskog suda  u Šibeniku, koji je sukladno zamolbi Ministarstva pravde BiH, preuzeo izvršenje  pravomoćne  presude suda u Sokocu, kojom je Paravinja 15. srpnja 2011. osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja.

Ta  je presuda  22.  prosinca  2011. postala pravomoćna, a kada je postalo jasno da Paravinja zbog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj neće tako  skoro biti dostupan pravosuđu susjedne države, BiH je sukladno Zakonu o  međunarodnoj  pravnoj  pomoći  u kaznenim stvarima zatražila da Hrvatska
preuzme  izvršenje  te presude. Odlučujući o tom zahtjevu, Županijski sud u Šibeniku je u siječnju  2015. zaključio da djelo zbog kojeg je Paravinja osuđen u BiH, postoji u hrvatskom Kaznenom zakonu, te je Paravinja osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora. Na takvu odluku Paravinja se žalio, i
to  zbog “nezakonitosti, pristranosti i pogrešnog činjeničnog stanja” te je tražio da je Vrhovni sud poništi. U žalbi Paravinja je ponovo isticao da ga se  u  “zatvoru  psihički  i  fizički  zlostavlja na nacionalnoj osnovi”, a tvrdio  je  i  da  mu  nije  pružena  adekvatna  pravna  pomoć,  da mu nije dostavljena  zamolnica  Ministarstva  pravde,  da  je za izvršenje te kazne zatvora  odgovorno Ministarstvo pravosuđa Republike Srpske... Isticao je da se  prema  njemu  nezakonito  postupa u Hrvatskoj te da zahtjeva povratak u BIH. 

No  Vrhovni  je  sud  njegovu  žalbu  odbacio, navevši da je niži sud pravilno  proveo  postupak  preuzimanja  izvršenja  presude  stranog  suda. Paravinji  je  o  poručeno  da  se u ovakvim slučajevima ne provodi dokazni postupak  već  se  samo utvrđuje odgovara li djelo za koje je osoba osuđena Kaznenom  zakonu  RH.  Poručeno  mu  je  i  da se osuđenik ne obavještava o zamolbi  za  preuzimanjem  izvršenja  kazne  jer  je njegov pristanak za to irelevantan.  Uz  to,  navodi  se u odluci Vrhovnog suda, u takvom postupku osuđenik  može  ali  i  ne  mora  imati  branitelja,  što  znači da je htio Paravinja je branitelja mogao angažirati. Ova odluka Vrhovnog suda znači da Paravinja  može  biti  upućen  na  izdržavanje ove kazne dok čeka završetak suđenja  zbog  ubojstva  A.  Bilić.  A taj završetak pokušava na sve moguće načine odgoditi, pa je tako u više navrata tražio izuzeće sutkinje, vijeća, cijelog  suda... Kako na svakoj raspravi napravi neki show, s posljednje ga je   sutkinja  udaljila,  navevši  da  njegova  nazočnost  u  sudnici  nije obvezatna.

>> 'Ništa se novo nije utvrdilo i zašto su onda ukidali raniju presudu Paravinji?'

Komentara 7

ME
melinda
21:17 24.02.2015.

Sta ceka Hrvatska zasto ne uvodi smrtnu kaznu za okorijele kriminalce i silovatelje i ubice...

Avatar Baroudeur
Baroudeur
22:41 24.02.2015.

Gubimo vrijeme i jos vise novce u tim non-stop procedurama za jednog koji ima samo covjecni lik. Tolerirati ova pravna oduzenja je jedna velika slabost demokracije koju cemo svi jedan dan nazalost platiti!

DP
Dule Pacoov
22:18 24.02.2015.

Na Goli Otok ovoga krimosa,nek tuca kamen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije