Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak postoji ograničenje

Kazne za prekršitelje u prometu su brutalne. Znate li kako ih možete platiti?

kazne
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
08.08.2019.
u 07:11

Tri su vozača, inače ‘ponavljača’ prekršaja, prvog vikenda na svojoj koži osjetila drastične kazne. Jedan je tako kažnjen s 24.000 kuna i dvije godine bez vozačke

Koprivnička policija u utorak je izvijestila kako su se počele primjenjivati nove, strože odredbe zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tri su vozača, inače ‘ponavljača’ prekršaja, za vikend na svojoj koži osjetila drastične kazne. Jedan je tako kažnjen s 24.000 kuna i dvije godine bez vozačke

Čak 3160 prekršitelja evidentirano je na cestama u samo pet dana otkako su na snazi nove, strože kazne. Novčane kazne puno su rigoroznije. Ipak, ovisno o težini prekršaja, i dalje je moguće platiti samo dio. 

"Najviše je prekršaja brzine, kao i inače, oko 30 posto. Interesantno da je sljedeći po broju prekršaja - nevezanje sigurnosnim pojasom. To inače nije bio takav postotak - veći od 20 posto. Ali to je samo na tragu onoga što tražimo - da se sankcioniraju prekršaji zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće", rekao je Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa za Vijesti.hr.

Zato su i novčane kazne puno rigoroznije. Ipak, ovisno o težini prekršaja, i dalje je moguće platiti samo dio. Za kaznu do 2000 kuna možete platiti pola odmah na mjestu gotovinom ili karticom. Ako u roku od osam dana platite kaznu u iznosu od dvije do pet tisuća kuna - bit će za trećinu manja. A kazne veće od pet tisuća kuna izriče sud za teže prekršaje.

"Uvijek zakonodavac propisuje određeni raspon visine kazne. I uvijek se sve te olakotne okolnosti trebaju uzeti u obzir. Jer postoji takozvano zakonsko ublažavanje kazni koje imaju cilj da se smanje kazne i uzmu u obzir osobne obiteljske prilike počinitelja, pogotovo ta socijalna kategorija", govori odvjetnik Krešimir Škarica.

Moguće je i plaćanje na rate. Ali nije moguće - ne platiti. Jer, Fina će pokušavati dvije godine ovršno naplatiti dug. Ako to ne uspije - kaznu je moguće odraditi radom za opće dobro ili boravkom u zatvoru. Nakon tri godine dug odlazi u zastaru. Ali, ta osoba više ne može voziti niti registrirati automobil. 

Podsjetimo, od kada su s 1. kolovoza stupile na snagu nove drakonske kazne policija je u subotu, 3. kolovoza, na Prekršajni odjel Općinskog suda doveden 20-godišnji vozač koji je u petak na cesti Koprivnica – Peteranec upravljao prije položenog vozačkog ispita neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 1,23 promila i prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na devet mjeseci, novčanom kaznom od 13.300 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci.     

Isti dan na Prekršajni odjel Općinskog suda doveden je 50-godišnji vozač koji je u 0.10 sati u Koprivnici u Bilogorskoj ulici upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,69 promila i za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je kažnjen novčanom kaznom od 24.000 kuna i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije 24 mjeseca.

U nedjelju, 4. kolovoza, na Prekršajni odjel doveden je 21-godišnji vozač koji je u subotu u 23.20 sati u Virju upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 promila. Vozač je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana uvjetno na 12 mjeseci i zabranom upravljanja motornim vozilima B kategorije šest mjeseci. 
 

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Tračalo
Tračalo
11:28 08.08.2019.

Nije slučajno da su nakon predstavljanja porezne reforme dignute kazne za prometne prekršaje pod izgovorom da je zbog sigurnosti prometa. Broj nesreća se neće smanjiti jer nisu obuhvaćeni objesni vozači, političari, bogati, motociklisti, biciklisti, pješaci, tatini sinovi ...

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
08:52 08.08.2019.

Kad HDZ izgubi izbore nek' ne krivi crnog labuda nego neka analizira i ovu i slične mjere koje se donose. Uz banke sad se i država svrstala u uzročnike dužničkog ropstva. Ne može kazna za nevezanje pojasa u Hrvatskoj biti 4-5 puta veća nego u Njemačkoj.

BO
Bogodol
07:30 08.08.2019.

Kazne su glupe, 1000 kuna za pojas, na primjer obitelj koja ide na nedjeljnu misu i udaljenost od kuće im je kao mom Kumu 400 metara od crkve i pet osoba sjedne u automobil te ne može podići brzinu iznad 60 na sat jer su već pred crkvom i nisu vezani trebaju platiti 5000 kuna, gdje je tu razum. kazna za pojas je dovoljna i 50 kuna samo neka se naplati i meni je žao i 50 kuna ako sam ih "izgubio" glupo, kazne trebaju biti odgojne. U mom selu luduju motoristi, te grdosije se ne mogu voziti 50 na sat, luduju i pokazuju vratolomije. U razgovoru sa jednim bajkerom sam saznao da bajkeri imaju dogovor sa policijom da ih ne kažnjava i mogu raditi što ih volja, neki dan je poginuo jedan motorist kod Sl. Broda (pokoj mu duši) koji bio pijan, bez vozačke i bez registracije, takve policija ne dira, pusti ih da ginu no oni svojim ludovanjem mogu ubiti nevine ljude. Ako su ovi iznosi kazni dobri i prihvatljivi onda ih dignite za 10 puta pa će biti još bolje, treba imati razuma kazna treba biti razumna i treba se uvijek naplatiti i treba biti odgojna, a ne drastična i da nema logike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije