Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kazna za referendumske inicijative

Optužene za krivotvorenje potpisa i manipulaciju
11. listopada 2018. u 14:25 20 komentara 505 prikaza
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) u četvrtak je najavila da će tražiti ne samo društvenu i političku, već i eventualnu kaznenu odgovornost građanskih inicijativa "Narod odlučuje” i "Istina o Istanbulskoj” pokažu li se točnima tvrdnje da su lažirale potpise za svoje dvije referendumske inicijative.

Davor Šuker I BOGATO NAGRAĐUJU HNS iznenadio: Mijenjaju detalj po kojem smo prepoznati u svijetu!

"Ako su uistinu, kako mediji navode, utvrđene ovakve manipulacije – cilj referendumskih inicijativa može se sažeti u jednu rečenicu: manipuliranjem i krivotvorenjem potpisa htjeli su dokidati ljudska prava i to prava manjina i prava žena”, ocjenjuju u stranci te poručuju: HNS vam to neće dopustiti!

Prema pisanju "Jutarnjeg lista”, koji se poziva na nekoliko izvora, građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" nisu skupile dovoljan broj valjanih potpisa za tri referendumska pitanja o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te promjeni izbornog zakonodavstva.

List navodi da je Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT), kojoj je povjerena provjera potpisa, pronašla popriličan broj nevaljanih potpisa - na nekim potpisnim listama provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe, kao i državljani drugih zemalja, posebno onih iz Bosne i Hercegovine, a kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o braku.

Ivan Vrdoljak Izenandna ostavka Nakon ostavke Puh Vrdoljak poslao pismo: Interes građana nam je najvažniji

Iz HNS-a naglašavaju da svi građani imaju demokratsko pravo okupljati se u inicijative, pozivati na referendume, prosvjedovati, ali to isto tako moraju raditi na iskren i častan način.

"I želimo vjerovati, iako su nam stavovi dijametralno suprotni, da ove inicijative nisu na ovaj način zlorabile svoja građanska i demokratska prava”, navodi se u priopćenju HNS-a koji, kako ističu, s nestrpljenjem očekuje rezultate prebrojavanja glasova i službene rezultate referendumskih inicijativa.

UMO Neuroscience
Neurofeedback
Zašto se sve više roditelja odlučuje za UMO igraonicu i što je to neurofeedback?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    .hrvatska narodna stranka?????...liberalni demokrati ???????....saka jada !! anka kmica taritas i vrdoljak dvojac bez kormilara na suhom....

  • kruti:

    ti si već daaaavno trebao biti u REŠTU!!!!

  • Goldstadt:

    a što mislite zašto je banda odugovlačila sa provjerom, pa dok su sve narihtali nove listove isštancali sa novim falš podacima pa dok su vjerodostojne ljude našli, makar oni bili i iz apisa! jer i tamo ima poneki oošten koji ... prikaži još! ne bi učestvovao u tim vjerodostojnim makinacijama!!