Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje znanstvenika

Gore je bilo samo 1953.: Dijele nas dvije i pol minute do apokalipse

sat, kazaljke
Foto: Filip Brala/PIXSELL
26.01.2017.
u 18:29

Sat koji simbolično predstavlja kraj svijeta pomaknuo se nakon izjava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o klimatskim promjenama, povećanju američkog nuklearnog oružja i preispitivanju sigurnosnih agencija

Kazaljka sata Doomsday pomaknula se na dvije i pol minute do ponoći gdje se sada nalazi po prvi put, piše BBC. Sat koji simbolično predstavlja kraj svijeta pomaknuo se nakon izjava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o klimatskim promjenama, povećanju američkog nuklearnog oružja i preispitivanju sigurnosnih agencija. 

Sat je sada najbliže ponoći od 1953. godine kada je bio na dvije minute do ponoći nakon testiranja hidrogenskih bombi SAD-a i Rusije. 

Šefica udruženja The Bulletin of the Atomic Scientists (BPA) Rachel Bronson upozorila je svjetske lidere da se 'smire radije nego što podiću tenzije koje mogu dovesti do rata'. 

Doomsday sat simbolički pokazuje kraj svijeta, a 1947. osmislila ga je skupina znanstvenika sa BPA kada je postavljen na sedam minuta do 12. S godinama se pomicao naprijed i nazad, a u najboljoj poziciji bio je 1991. godine kada je bio 17 minuta do ponoći. 

Sat se zadnji put pomaknuo 2015. godine s pet minuta do ponoći na tri minute. 

>> 'Sat katastrofe' i dalje pokazuje 5 do 12

Komentara 7

DU
Deleted user
19:13 26.01.2017.

Da netko tim znanstvenicima pošalje poziv za mobilizaciju vratili bi kazaljke sata par sati unazad.

DU
Deleted user
19:53 26.01.2017.

Generatori kaosa! Treba im dati lopatu u ruke pa da vide kako se zarađuje za život!

AR
arwin
13:24 28.01.2017.

Skupina znastvenika s BPA je gomila niškoristi i uhljeba za koje se nadam da će ih Trump skinuti s plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije