Naslovnica Vijesti Hrvatska

Damir Stojić predstavio slikovnicu o rodu i spolu, najavljene tribine "Muško i žensko. Točka"

"S obzirom na veliku polemiku u društvu oko Istanbulske konvencije ove slikovnice prikazuju tradicionalni pristup čovjeku. Izdanja nudimo kao alate za odgojitelje, roditelje i samu djecu u shvaćanju čovjeka i svijeta kako ga je Bog stvorio", kazao je svećenik salezijanac Damir Stojić.
09. travnja 2018. u 21:51 66 komentara 4631 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je u ponedjeljak dvije slikovnice "Svako tijelo ima nešto reći" i "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake", sa ciljem da čitateljima približi katolički pristup rodu, spolu i teologiji tijela.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković: Rasprava o Istanbulskoj konvenciji u srijedu, o opozivu Dalić rasprava u četvrtak

Slikovnice su namijenjene djeci predškolske dobi, ali i roditeljima i odgojiteljima. Odgojnog su karaktera i predlažu vrijednosti teologije tijela sv. Ivana Pavla II, rečeno je na predstavljanju uz napomenu da se izdavanjem slikovnica ne želi podizati tenzije nego otvoriti dijalog. 

Slikovnica "Svako tijelo ima nešto reći" razrađuje općenito temu tijela, primjerice kako osluškivati potrebe kao što su želja za odmorom, hranom i sigurnošću. "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake" više obrađuje specifičnu temu i poručuje kako sama činjenica da je netko stvoren kao muško ili žensko donosi određeni poziv, ravnopravan ali različit.

U Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku uz predstavljanje slikovnica bit će organizirane tribine po nazivom "Muško i žensko. Točka", najavljeno je.

"S obzirom na veliku polemiku u društvu oko Istanbulske konvencije ove slikovnice prikazuju tradicionalni pristup čovjeku. Izdanja nudimo kao alate za odgojitelje, roditelje i samu djecu u shvaćanju čovjeka i svijeta kako ga je Bog stvorio", kazao je svećenik salezijanac Damir Stojić.

Ilustracije i rječnik prilagođeni su djeci i pojašnjavaju pojmove identiteta, ljudskog dostojanstva, ravnopravnosti i svrhe rodova. Čitatelje upoznaju s teologijom tijela svetog Ivana Pavla II., koji pojašnjava kako muževnost i ženstvenost nisu međusobno zamjenjivi, već komplementarni, te se različitim darovima i pristupima svijetu međusobno nadopunjuju, rekao je teolog i urednik dviju slikovnica Marin Periš.

Slikovnice je napisala američka spisateljica Monica Ashour, rekao je dodajući kakao ih je izdao evangelizacijski tim koji se bavio teologijom tijela, nakon čega ih je on sam odlučio prevesti na hrvatski jezik. "Tekst je prilagođen djeci, jednostavan, jasan i repetitivan", dodao je.

Prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konferencije Silvije Tomašević Hrvatska kasni - transhumanizam, a ne transrodnost tema je za etičku i moralnu raspravu Davor Ivo Stier i Andrej Plenković Burno na Predsjedništvu HDZ-a Plenković Stieru: Budeš li glasao protiv ratifikacije, ne vidim načina da ostaneš politički tajnik Prosvjed protiv Konvencije Zbrka nakon izjave Crkva ipak protiv Istanbulske i traži odgodu ratifikacije
OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar Ashley
  Ashley:

  Postoji samo MUSKO i ZENSKO...sve drugo je mentalna bolest.

 • Croman 95:

  U državi sa 90% katolika,1-2% idiota koji niti neznaju tko su i što, na ovakvim portaličima besramno iz sebe izbacuju frustracije i mržnju prema svemu hrvatskom.I nitko ih od odgovornih i zaduženih za kontrolu komentara, u toj bezobraštini ne sprečava. ... prikaži još! Sramotno i nedopustivo.

 • fjdanm:

  Jasne slike i jasne riječi nam trebaju. Hvala don Damire