Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAO DOGOVOR

Katolička crkva u Beču prelazi u ruke Srpske pravoslavne crkve za 200 tisuća eura

Šibenik: Vladika Nikodim Kosović  predvodio Božićnu liturgiju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
27.09.2022.
u 12:35

Austrijski kardinal Schönborn veliki je zagovornik ekumene i pristaša kršćanstva kao zajednice jedinstva i suradnje, bez obzira na denominacije

Eparhija u Beču kupila je zgradu Katoličke crkve od Bečke nadbiskupije po povlaštenoj cijeni od 200 tisuća eura, a u utorak popodne eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švicarsku službeno će preuzeti zgradu u bečkom Meidlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. tako će promijeniti vlasnika i postati pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Na primopredaju dolazi kardinal Christoph Schönborn u pratnji dvaju biskupa Bečke nadbiskupije, dok će uz vladiku austrijskog Andreja biti prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, njemački Grigorije i bregalnički Marko, javljaju srpski mediji.

Ovo je drugi sakralni objekt koji je Eparhija preuzela od Bečke nadbiskupije. Eparhija SPC-a vlasnica je triju hramova.

Prvi i najstariji je katedralni Hram svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne općine u drugoj polovici 19. stoljeća. Drugi je prenamijenjena industrijska hala u bečkom Leopoldstadtu. Treća crkva je Hram Bogorodičina rođenja u Ottakringu, bivša katolička crkva iz sredine 18. stoljeća, koju je Eparhiji poklonila Nadbiskupija.

Crkva koju će danas preuzeti Eparhija izgrađena je prije 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlaštenoj cijeni od 200 tisuća eura. Sama crkva ima više od 1000 četvornih metara površine. U kvadraturu se, uz liturgijski prostor (340 četvornih metara), ubrajaju zajedničke i prateće prostorije te tri parohijalna stana u susjednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Schönborn veliki je zagovornik ekumene i pristaša kršćanstva kao zajednice jedinstva i suradnje, bez obzira na denominacije, javljaju srpski mediji.

Stav je Nadbiskupije da se katoličke crkve uvijek promatraju kao mjesne crkve i te da se objekti daruju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama ako padne broj vjernika. Katolička crkva u Austriji tako se suprotstavlja općem europskom trendu prema kojem se crkve ostale bez vjernika profaniziraju i prodaju kao prostori za robne kuće, kina, restorane i druge svjetovne potrebe.

U Austriji živi oko 300.000 Srba, a taj broj obuhvaća one koji imaju srpsku putovnicu i Austrijance srpskog porijekla, od kojih su više od trećine vjernici.

VIDEO Otkrivamo kako je nastala pogreška u brojenju katolika

 

Komentara 201

LA
Latigo
13:00 27.09.2022.

Što SPC ima s kršćanstvom? Svetosavlje je velikosrpska ideologija. Jadni naivni austrijski bedaci.

ZO
zoranos
13:14 27.09.2022.

Ok, to nije ništa neobično. No onoga trenutka kada je SPC odlikovala Šešelja Hrvatska je trebala reagirati i zabraniti djelovaje SPC-a u RH trenutno, jer tim činom SPC je postala neprijet Hrvatske! A za potreba pravoslavaca u RH ustoliliti Hrvatsku prvoslavnu Crkvu koji bi prije ili kasnije priznali kao što su priznali i Makedosku. Na kraju krajeva ako je Moskovska Patrijaršija dala je autonomiju Japanskoj i Kineskoj pravoslavnoj crkvi - zašto ne bi i Hrvatskoj? Ili možda manje radikalan potez pozvati neku drugu pravoslavnu Crkvu da počne djelovatu u RH - npr. Makedonsku koja bi imala najmanje problema oko jezika.

RU
Rubikon
13:26 27.09.2022.

Ovo je sramota za Rimokatoličku crkvu a posebno bečku nadbiskupiju ajde da su prodali po cijeni nego za tričavih 200000e jednoj ratnohuškačkoj sekti od koje se ograđuje i Carigradski patrijarh a podržava ju jedino ruski Kiril srodna crkva je Grkokatolička a nikako sps

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije