Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS KONCILA

Katolička crkva stala na stranu mljekara prosvjednika!

\'23.01.2011., Zagreb - 24 TV ,Vijesti u 10. Gosti Drago Pilsel i Ivan Miklenic u drustvu voditelja Tihomira Ladisica.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoić/PIXSELL
22.02.2012.
u 08:37

Takvu devastaciju ikoje privredne proizvodne grane ne može si dopustiti nijedna državna vlast

Crkva je stala na stranu proizvođača mlijeka i podržava njihovo nezadovoljstvo! Doduše neformalno, ali ipak javno kroz komentar glavnog urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića u najnovijem broju toga tjednika, koji je danas izašao iz tiska.

"Prosvjed proizvođača mlijeka koji zbog niske otkupne cijene ne mogu više podnositi troškove proizvodnje i koji su suočeni sa stanovitim monopolom otkupljivača te ponašanje resornog ministarstva glede tih pitanja otvaraju iznimno važno načelno pitanje uloge državne vlasti u gospodarstvu u suvremenom njegovanju mita ekstremno liberalnog kapitalizma o slobodnom tržištu", piše Miklenić, dodajući da "u pretpostavci da su državne vlasti zainteresirane za opstanak i razvitak gospodarstva u svojoj državi – a što nije baš uvijek ni očito ni sigurno – po logici zdrave pameti ne bi smjelo uopće ni doći do situacije da bi bila ugrožena sama egzistencija primarnih proizvođača, npr. mljekara".

"Činjenica da su mljekari suočeni s odlukom otkupljivača o smanjenju otkupne cijene mlijeka za čak 40 lipa po litri bili prisiljeni ići u prosvjed jer nitko nije želio čuti njihov zahtjev da otkupne cijene budu kao u zemljama EU, očituje da državne vlasti ne rade dobro svoj posao, da se ne brinu za stvarni opstanak i razvitak mljekarstva u Hrvatskoj. Da u Hrvatskoj državne vlasti doista ne mare dovoljno za opstanak i razvitak mljekarstva, potvrđuje podatak da je 2010. u Hrvatskoj bilo 16.800 proizvođača mlijeka, a u prvih sedam mjeseci 2011. evidentirano ih je je 14.700, a ako se tako nastavi, po procjeni Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, 'u 2012. neće biti ni 8000 proizvođača mlijeka'", piše Miklenić dodajući kako se radi o "vrlo značajnoj depopulizaciji više stotina hrvatskih sela".

"Takvu devastaciju ikoje privredne proizvodne grane ne može si dopustiti nijedna državna vlast koja makar minimalno mari za opstanak i razvitak gospodarstva u svojoj državi", konstatira glavni urednik Glasa Koncila.

"Politika koja je dosad više ili manje uništavala hrvatsku poljoprivrednu proizvodnu – a time i sustavno slabila hrvatsko selo – morala bi, baš zbog postojeće krize i velike nezaposlenosti, sada i sutra učiniti sve da se u Hrvatskoj razvije ona poljoprivredna proizvodnja koja nije određena ni ograničena kvotama i ona koja je određena do stvarnog ispunjenja kvota", tvrdi Miklenić i dodaje da bi "Ministarstvo poljoprivrede na tom planu stvarno nešto novo učinilo, potrebna je nova svijest i oslobađanje od suvremenog mita liberalnog kapitalizma o slobodnom tržištu kao svojevrsnom 'deus ex machina', a koje će bez upletanja državnih vlasti riješiti probleme".

"Državne vlasti u Hrvatskoj trebale bi prepoznati važnost svoje uloge te, usprkos pritiscima krupnoga kapitala i mondijalističke slobodnotržišne svijesti, poduzeti niz legalnih i legitimnih mjera primjerenih konkretnim hrvatskim potencijalima te stvoriti nove pravne i ekonomske okvire u kojima će se moći obnoviti proizvodnja i ostvariti veća zaposlenost", piše glavni urednik Glasa Koncila u svom današnjem komentaru.

Komentara 224

OG
Oger
09:01 22.02.2012.

Hoce li sad Miklenic biti izbacen iz crkve kao Grubisic jer se bavi politikom?

DO
doktorica
09:05 22.02.2012.

političke igre...

OB
-obrisani-
14:31 22.02.2012.

neofašisti ruše demokratski izabranu vlast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije