Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Katolička crkva Novog Zelanda ispričala se žrtvama zlostavljanja: 'Nema opravdanja'

Istraga je utvrdila da su djeca, u nekim slučajevima ne starija od devet mjeseci, godinama trpjela zlostavljanja, uključujući silovanje i elektrošokove, od strane zaposlenika psihijatrijskih ustanova i institucija državne skrbi, pripadnika klera te udomitelja.
26. ožujka 2021. u 06:48 1 komentara 166 prikaza
crkva
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL/Ilustracija

Katolička crkva Novog Zelanda službeno se u petak ispričala preživjelim žrtvama zlostavljanja unutar Crkve, ustvrdivši kako je potrebno mijenjati njezine mehanizme i kulturu koji su ta zlostavljanja i omogućili. Nadbiskup Wellingtona, kardinal John Dew, ispričao se u ime biskupa i duhovnih vođa Novoga Zelanda pred Kraljevskom komisijom koja istražuje zlostavljanja u državnim ustanovama za skrb i vjerskim institucijama.

ŠTITILI VLASTITU REPUTACIJU Neovisna istraga pokazala: Anglikanska Crkva nije zaštitila djecu od seksualnih predatora

"Danas, uviđajući važnost ovoga trenutka, ja vam se ispričavam, u ime biskupa i duhovnih vođa Katoličke crkve Novog Zelanda", rekao je kardinal Dew, koji je ujedno i predsjednik Biskupske konferencije Novog Zelanda.

"Ispričavam vam se u ime svih onih biskupa i duhovnih vođa koji su nam prethodili. Nema opravdanja za njihove postupke - kao ni za naše - koji su vam nanijeli zlo", dodao je Dew. Njegove su izjave dio svjedočenja u sklopu istrage Kraljevske komisije kojom se žele razriješiti povijesne i tekuće optužbe za zlostavljanje.

Premijerka Jacinda Ardern osnovala je Kraljevsku komisiju 2018. godine, smatrajući da se ta zemlja mora suočiti s "mračnim poglavljem" svoje povijesti, što je kasnije proširila na crkve i druge vjerske ustanove.

Pope Francis ends his tour in Iraq NA POVRATU IZ BAGDADA Papa Franjo: 'Žene su hrabrije od muškaraca, to je tako'

Komisijino preliminarno izviješće u prosincu je pokazalo da je u toj zemlji u vjerskim ustanovama i institucijama državne skrbi u razdoblju od 1960.-ih godina do početka dvijetisućitih zlostavljano gotovo 250 tisuća djece, mladih i ranjivih skupina.

Istraga je utvrdila da su djeca, u nekim slučajevima ne starija od devet mjeseci, godinama trpjela zlostavljanja, uključujući silovanje i elektrošokove, od strane zaposlenika psihijatrijskih ustanova i institucija državne skrbi, pripadnika klera te udomitelja.

"Priznajemo da su mehanizmi i kultura Crkve omogućili da dođe do zlostavljanja. Ti mehanizmi i ta kultura su vas iznevjerili, i moraju se promijeniti", poručio je kardinal Dew. Kraljevska će komisija svoje preporuke vladi iznijeti u konačnom izvješću kasnije ove godine. Riječ je o jednoj od najdužih i najsloženijih istraga u povijesti Novog Zelanda.

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa
  • Oblivion:

    Ispriku bi prihvatio tek dok ni vidio da mu je mozak na zidu