Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O Vladinom prijedlogu

Katarina Lucić iz Udruge Franak: Nama je najbitnije bilo smanjenje glavnice

Katarina Lucić
Goran Stanzl/PIXSELL
25.08.2015.
u 07:28

Idealna opcija bila bi konverzija kredita u kune, kažu iz Udruge Franak.

Katarina Lucić iz Udruge Franak komentirala je za HRT najavu da će Vlada zakonski potpuno će izjednačiti položaj građana s kreditima u švicarskim francima s položajem građana koji imaju stambene kredite u eurima, odnosno da će zaduženi u švicarcima moći pretvoriti svoje kredite u eure.

U sklopu tog prijedloga je i otpis dijela glavnice kredita koji bi banke otpisale dužnicima u francima, a cijeli trošak konverzije kredita i otpisa dijela glavnice snosile bi banke.

Idealna opcija bila bi konverzija kredita u kune

- Nama je najbitnije bilo smanjenje glavnice, vraćanje glavnice na početno stanje tako da ukoliko zakonsko rješenje bude zaista podržavalo takvu odredbu, mi ćemo s tim biti zadovoljni - kazala je Lucić. Dodala je da bi za njih idealna opcija bila konverzija kredita u kune.

- Prioritet nam je bilo smanjenje glavnice, a konverziju u kune se uvijek može u dogovoru sa poslovnim bankama koje budu zainteresirane riješiti na takav način - kazala je Lucić.

Na pitanje što će sada biti s preplaćenim dijelom Lucić je objasnila kako u ovom slučaju preplaćenog dijela ne bi bilo zato što bi se otpisao uvećani dio glavnice. - Jedino u slučaju kredita koji su već isplaćeni, ti korisnici kredita bi imali pravo i dalje nastaviti sa privatnim tužbama, a postoji mogućnost i da se u zakon unese odredba da se obeštete i ti dužnici - zaključila je Lucić.

>>Švicarci postaju prošlost: Konverzija kredita u eure i otpis dijela glavnice

>>Narodna banka Švicarske imala gubitak od 50 mlrd. franaka

Komentara 14

DU
Deleted user
09:00 25.08.2015.

Smanjenje glavnice kredita će biti poslano na ocjenu ustavnosti i tu garant će Vlada izgubiti jer jasno kao dan da su građani dovedeni tom mjerom u neravnopravan položaj. Ne zaboravite, sadašnja "cika&vriska" dužnika s kreditima u CHF protuvrijednosti prešućuje bitno poglavlje - oni su do 2010. godine bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od dužnika u euro protuvrijednosti (kojih ima cca 6x više) ili kn kreditima. Tko meni ne vjeruje, nek ubaci u tražilicu: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, rugali se eurima. Tamo, na br. 1 ćete dobiti članak s usporednim analizama i razlika na nekoj prosječnoj otplatnoj rati cca 2 k kuna je bila par sto kn u njihovu korist. Osim toga, kamata na CHF je bila tipično 4 %, dok je na euro kredite bila tipično 6-7 %, a na kn i blizu dvoznamenkastim. Kad bi se preračunao kredit u CHF u euro, onda bi se morala primijeniti kamata na euro - već tu bi nastala razlika koja bi dobrim dijelom poništila val oduševljenja jer bi se time poništile početne prednosti, u prvim godinama otplate kad su imali kamatu samo 4 %. A otpisivanje dijela glavnice je čista diskriminacija onih koji su se zadužili u eurima ili kn! Vlada puna ideja na tuđi račun - kupuju de facto cca 150 tisuća glasova (korisnika kredita u CHF je 55 tisuća približno) na odgođeno plaćanje, na grbaču poreznih obveznika koji nisu išli grlom u jagode (prevedeno, to su famozne porezne olakšice bankama). Nije zanemariv faktor što Lalovac osobno ima kredit 135 tisuća CHF iz 2008. i evidentno je u sukobu interesa. Ovim rezom će se napraviti još veće podjele u društvu jer porezni obveznici će morati namiriti štetu bankama, a 6x veći broj dužnika s euro kreditima - za njih nitko ne mari i njima glavnica ostaje ista.

NA
navijeke
09:41 25.08.2015.

Ne vjeruj Danajcima ni kad darove nose.

DJ
djurex
09:25 25.08.2015.

hnb je privatna banka koja lihvari hrvatsku drzavu i sve njene gradjane..vujcica nemoze smijeniti nitko iz vlasti rh..hrvatsku ce hnb baciti na koljena pa ce nam onda stranci kupovati otoke i obalu i sve ostale vrijedne resurse u bescjenje..citajte zvono istine ukoliko ne zelite propagandne vijesti iz dnevnih placenickih medija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije