Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovisnost po svaku cijenu

Katalonija i bez vlade krenut će u odcjepljenje od Španjolske

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
13.09.2016.
u 13:35

Dvije separatističke stranke već su počele s pripremama za referendum iako je to središnja vlada ocijenila protuustavnim i nezakonitim

Stotine tisuća Katalonaca izašle su u nedjelju na ulice kako bi prosvjedima iskazali podršku referendumu za odcjepljenje od Španjolske koje bi, najavljuju katalonski vođe, trebao biti održan sljedeće godine usprkos protivljenju Madrida. Katalonci su izišli na ulice pet gradova, uključujući Barcelonu, gdje ih se, prema procjenama policije, okupilo oko 540 tisuća.

Ovi masovni skupovi održani su na katalonski nacionalni dan La Daida, odnosno obljetnicu događaja iz 1714. kada su Barcelonu osvojile trupe španjolskog kralja Filipa.

Već dulje od osam mjeseci Španjolska nema funkcionalnu vladu, a tehnički premijer Rayoj i njegova tehnička vlada i ne pomišljaju da se Kataloncima dopusti referendum o neovisnosti i odcjepljenju koji bi bio obvezujući za vladu u Madridu. Ipak, Katalonci su uvjereni da će im biti odobren isti referendum kakav su Škoti imali 2014. godine.

– Nije nam više bitno tko sjedi u vladi u Madridu. Kod nas ljudi neće glasati za ostanak u zajedničkoj državi kao što se dogodilo u Škotskoj, pa nas ni ne zanima tko će dalje voditi Španjolsku – kažu prosvjednici koji su u nedjelju preplavili središte Barcelone.

Ipak, hoće li regionalni katalonski lideri uspjeti organizirati referendum, tek ostaje vidjeti. Dvije separatističke stranke osvojile su većinu u regionalnom parlamentu prošle godine i već su počele s pripremama za referendum, no ove poteze središnja španjolska vlada ocijenila je neustavnima i protuzakonitima.

Inače, pokret za odcjepljenje Katalonije dobio je veliki zamah 2012. godine tijekom gospodarske krize koja je pogodila cijelu zemlju. Katalonija je, sa svojih 7,5 milijuna stanovnika, najrazvijenija i najbogatija regija Španjolske, s razvijenim turizmom. Katalonci imaju svoj jezik i svoje običaje koji se razlikuju od ostatka Španjolske.

Prema procjenama ekonomista, Katalonija generira petinu sveukupne španjolske ekonomije i to je veliki adut kojim pobornici ideje o samostalnosti Katalonije mašu. Tvrde da ne žele da njihov novac odlazi u središnju španjolsku riznicu.

Potpora ideji katalonske samostalnosti ponovno je u velikom usponu. Ankete govore da oko 58 posto Katalonaca podupire ideju o samostalnosti, dok oko 42 posto njih drži kako trebaju ostati u zajedničkoj državi.

Ipak, pokret za samostalnu Kataloniju uzdrman je i unutrašnjim previranjima. Naime, katalonski lider Carles Puigdemont izgubio je većinu u regionalnom parlamentu koju mu je odnijela mala, antikapitalistička stranka CUP.

Sada Puigdemonta očekuje izglasavanje o povjerenju koje će u parlamentu biti provedeno 28. rujna, no očekuje se kako će vlada ovo glasovanje preživjeti. Puigdemont i sada, pred izglasavanje povjerenja u parlamentu igra na kartu samostalnosti najavljujući da će regionalni izbori sljedeće godine biti svojevrsna plebiscitarna odluka o odcjepljenju ako središnja španjolska vlada odbije zahtjeve Katalonaca za referendumom.

– Ipak, referendum je najbolji način da se provede volja građana – kaže Puigdemont.

>> Barceloni prijete izbacivanjem iz lige ako se Katalonija odcijepi

Ključne riječi

Komentara 2

GE
genex
19:48 13.09.2016.

nemojte katalonci..faliti će nam clasico.

DU
Deleted user
20:42 13.09.2016.

Bravo Katalonja pokažite tim španjolskim kobasićarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije