Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI PODIZVOĐAČA

Kasne radovi na na pruzi Dugo Selo-Križevci

Izgradnja i renoviranje pruge Dugo Selo - Vrbovec - Križevci
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/5
19.10.2017.
u 16:31

Kako se doznaje, konkretno se radi o kašnjenju u ispunjenju aktivnosti podizvođača, tvrtke Hidroelektra Niskogradnja.

HŽ Infrastruktura potvrdila je kašnjenje radova rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici željezničke pruge Dugo Selo - Križevci, izrazivši nadu da će izvedbeni konzorcij što prije prevladati svoje probleme i pojačati angažman na projektu.

"Smatramo kako konzorcij nužno mora uložiti dodatne napore i mobilizirati sve raspoložive mehanizme kako bi otklonio interne probleme i značajno intenzivirao svoj angažman na projektu. Svako kašnjenje radova izvođač radova je dužan nadoknaditi o svom trošku. Ukoliko se kašnjenje ne nadoknadi, ugovorom je regulirana i ugovorna kazna odnosno novčana naknada koje je izvođač radova dužan isplatiti investitoru zbog probijanja roka građenja", stoji u odgovoru HŽ Infrastrukture na upit Hine.

Radovi na pruzi su počeli u srpnju prošle godine, a ugovor o izvođenju radova HŽ Infrastruktura potpisala je s domaćim konzorcijem ponuditelja koji čine DIV, Dalekovod i Zagreb-Montaža, dok je ugovor o nadzoru sklopljen sa zajednicom ponuditelja u sastavu SGS Adriatica i Investinženjering.

Kako se doznaje, konkretno se radi o kašnjenju u ispunjenju aktivnosti podizvođača, tvrtke Hidroelektra Niskogradnja.

Kako napominju iz HŽ Infrastrukture, osim ugovorne kazne u slučaju probijanja rokova građenja, investitor ima mogućnost raskida ugovora prije dovršetka radova te se u tom slučaju izvođaču naplaćuje garancija kojom se obvezao da će posao biti dobro izvršen.

Izgradnja i renoviranje pruge Dugo Selo - Vrbovec - Križevci
1/8

"HŽ Infrastruktura kao naručitelj radova i investitor poduzima sve potrebne korake kako bi se prevladale poteškoće na projektu. Nadamo se kako će konzorcij u što skorijem roku stabilizirati svoje poslovanje te da će se radovi uspješno nastaviti i privesti kraju. Ukoliko se kašnjenja nastave, a konzorcij ne pokaže namjeru da dovrši posao, HŽ Infrastruktura će biti prisiljena aktivirati ugovorom definirane mehanizme", upozoravaju iz kompanije.

Radovi na dionici duljine 38,2 kilometra uključuju rekonstrukciju šest i gradnju sedam novih mostova, 11 nadvožnjaka i jednog podvožnjaka, kao i 20 kilometara zida za zaštitu od buke. Modernizacijom bi se brzina vlakova trebala podići na 160 kilometara na sat, a vrijeme vožnje između Dugog Sela i Križevaca skratiti za 30 posto, odnosno deset minuta.

Vrijednost projekta modernizacije pruge Dugo Selo-Križevci, ukupne vrijednosti 1,5 milijardi kuna, s 85 posto iznosa se financira iz EU fondova, a pruga bi u punom  pogonu trebala biti u veljači 2020. godine.

"Ovaj strateški projekt sufinanciran je sredstvima EU i želimo naglasiti kako probijanje roka dovršetka građenja ne ugrožava povlačenje sredstava iz EU fondova. Projekt Dugo Selo - Križevci financira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u kojem je financiranje omogućeno do 2023. godine", navode iz HŽ Infrastrukture.

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prajdali100
17:22 19.10.2017.

Ako je osiguran novac a jeste što sad šteka ? Zasučite rukave !

MI
miki45
17:50 19.10.2017.

ako kasni zan se kosta penale kasnjenja a kontrola ima koja to kontrolira nema tu fusarenja ili opet neki dojdes sef kao i obicno uhljeb bez kunice ali sef

AN
antonelić
20:06 19.10.2017.

čekajte malo dok se kraljica vrati iz moskve , pa kad bubne šakom po stolu pruga će začas biti gotova ... kao što je začas riješila problem zagađenja u sl.brodu ( tri puta ) ili most za čiovo ( četri puta ) ili kurikularnu reformu ... oće kraljica sve riješiti pa ćemo krenuti u eru blagostanja ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije