Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlovčani će moći grijanje plaćati i do dvanaest rata bez kamata

Potrošnja će se obračunavati mjesečno. Na kraju tekuće sezone vidjet će se kolika je bila stvarna potrošnja i ispostaviti konačan račun
25. listopada 2012. u 11:01 1 komentara 3 prikaza
toplana
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

Ostvareno je obećanje gradonačelnika Damira Jelića da će korisnici usluga gradskog distributera toplinske energije plaćati račune u “dvanaestinama”.

 Predati zahtjev

 Tko od korisnika poželi, može predati zahtjev za takav način plaćanja računa za grijanje Gradskoj toplani. To znači da će unaprijed dobiti 12 uplatnica s jednakim iznosima za grijanje koji će se izdati temeljem potrošnje od prošle sezone, ali s uvećanjem od deset posto zbog porasta cijene grijanja. Potrošnja će se obračunavati mjesečno. Na kraju tekuće sezone vidjet će se kolika je bila stvarna potrošnja i ispostaviti konačan račun.

Ako je usluga preplaćena, Gradska toplana će platiti razliku, a isto će napraviti korisnik ako je plaćeno manje od vrijednosti utrošene energije. Potrebno je pisanim putem zatražiti promjenu načina plaćanja.

 – Obrazac zahtjeva za izmijenjeni način plaćanja isporučene toplinske energije je tipiziran. Popunjen je potrebno dostaviti u Gradsku toplanu na odobrenje. Nakon što odobrimo zahtjev, kupac popunjava izjavu o suglasnosti, koja je također tipizirana, ovjerava kod javnog bilježnika i vraća u tvrtku. Izjava o suglasnosti sadrži otplatnu tablicu, suglasnost i ovršna svojstva – objašnjava Latković.

 Dvanaestinama bi se trebalo ublažiti stres korisnika zbog visokih računa za sezone grijanja, posebno za onih mjeseci kada je vrlo hladno. Osim ove novosti, uvedena je i mogućnost kartičnog plaćanja računa.

 – Plaćati se može karticama American Express, Mastercard, Visa i Maestro. Obročna otplata do 12 rata bez kamata i naknada omogućena je plaćanjem putem Karlovačke banke i American Expressa – objašnjava financijska rukovoditeljica u Gradskoj toplani Ivana Fočić.

 U pošti bez provizije

 Moguća je otplata do šest rata bez kamata i naknada plaćanjem American Expressom, Visom i Maestrom.

 – Od prvog studenog bit će omogućeno plaćanje računa za grijanje bez provizije u svim uredima Hrvatske pošte – kaže I. Fočić. Trajne naloge moguće je ugovoriti i Kabi i PBZ-u. Uređena je i blagajna u tvrtki.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar messerschmidt
    messerschmidt:

    Glupo je spominjati plaćanje u ratama kad se grijanje ionako plaća svaki mjesec, cijele godine. 6 mjeseci kad ne griju, ja sam prije zadnjeg poskupljenja (23%) plaćao 350 kuna samo ljetnu tarifu, a za drugi mjesec su mi uvalili čak ... prikaži još!k blizu 1600 kuna. Tu toplanu valja otkantati, sad je prilika. Računi koje izdaju su nelegalni, jer sa novom toplanom nitko nema potpisan ugovor. Toplani je trenutno najveći problem kako uvaliti ljudima na potpis taj ugovor. Ljudi bi htjeli potpisati na određeno, do proljeća, kad bi odlučili što će, ali direktor toplane hoće ugovor na neodređeno, tj. vječno.