Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troje oboljelih u Karlovačkoj županiji

U Karlovac virus došao s osobom iz druge države

Konferencija za medije Stožera Civilne zaštite
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
18.03.2020.
u 13:28

Ono što je još važno reći, je da, kao u čitavoj Hrvatskoj,  u Karlovačkoj županiji nema transmisije bolesti, dakle sve su zaražene osobe bile u kontaktu sa oboljelim osobama, u Karlovcu je to bila osoba iz strane zemlje, kazala je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

U Karlovcu je prije par sati potvrđen i drugi slučaj oboljelog od koronavirusu i to tijekom današnjega dana. Riječ je o osobi, bliskom članu obitelji prvooboljelog Karlovčanina za kojeg je testiranje u utorak pokazalo da je obolio od koronavirusa. Time su u Karlovačkoj županiji za sada tri oboljele osobe; dvije u Karlovcu i jedna osoba u Ogulinu.

 - Riječ je o osobama srednje dobi, dakle ne spadaju u rizičnu skupinu. Prvooboljela osoba bila je u kontaktu sa osobom iz inozemstva, iz države u kojoj je velik rizik zaraze. Ta je strana osoba napustila Hrvatsku i vratila se u matičnu zemlju i tamo razvila simptome. Osoba je razvla simptome kod kuće, nije imala rješenje o samoizolaciji, već nam se javila radi sumnje pa je uzet uzorak za testiranje.  Pratimo sve kontakte prvozaraženog Karlovčana koje je imao 48 sati prije razvoja bolesti  i za sada je 12 osoba pod nadzorom, ali obzirom da je zaraženi bio u nekoliko drugih županija, još utvrđujemo sve kontakte, a o svemu smo već i obavijestili nadležne iz tih drugih županija. Te su dvije osobe imale simptome koje, da nema ovog virusa, podsjećaju na prehladu; blažeg kašnja, i temeprature, dakle bez težih simptoma. Dobra je vijest i da su četiri obitelji iz Žakanja, koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta sa oboljelim liječnikom iz Metlike, dobro. Nakon 14 dana nisu razvili nikakve simptome bolesti. Ono što je još važno reći, je da, kao u čitavoj Hrvatskoj,  u Karlovačkoj županiji nema transmisije bolesti, dakle sve su zaražene osobe bile u kontaktu sa oboljelim osobama, u Karlovcu je to bila osoba iz strane zemlje - kazala je dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. nema transmisije bolesti, bile su sa oboljelim osobama iz druge države.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Goran Franković, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite županije kazao je da će se na blagdan Sv. Josipa održati misa lokalnog karaktera u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu uz obavezno pridržavanje mjera opreza, a po naputku Hrvatske biskupske konferencije.

- Na području Karlovačke županije policija provodi kontrolu provođenja mjera samoizolacije za osobe koje za to imaju rješenja. U utorak su izvršili 20 kontrola, u 11 slučajajeva je postupala prekršajno prema kršiteljima odredbe. Molim stoga da svi u samoizolaciji ozbiljno shvate tu situaciju. S druge strane, molim sve, pa i one osbe koje su u samoizolaciji koju su im dali poslodavcu, da se aktivno bave zdravim životom i da stvaraju pozitivnu energiju u sebi - dodao je Franković.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar NiceGuy
NiceGuy
13:49 18.03.2020.

došli su se izvana neodgovorno ponašat .. kao i uvijek

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije