Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Karlo Starčević: Na proljeće u Gospić vraćamo spomenik Nikole Tesle

Novi odljev brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić, od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić.
14. kolovoza 2019. u 11:07 34 komentara 3197 prikaza
Nikola Tesla
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

– U tijeku je projektiranje kompletnog trga ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) gdje će, odlukom Gradskog vijeća, biti postavljen spomenik Nikoli Tesli. Uz to i taj će novi trg nositi ime po njemu, i nadam se da bi na proljeće Gospić mogao dobiti nazad spomenik i Trg Nikole Tesle – rekao je za Večernji list Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića u kojem je spomenik Nikoli Tesli stajao do 16. veljače 1992. godine kada je miniran.

Izložba Nikola Tesla Svojatanje slavnog izumitelja Rat srpskog ministra kulture zbog velikog Nikole Tesle

Nakon 28 godina

Novi odljev brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić, od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić. Uskoro bi se, nakon 28 godina izbivanja konačno trebao vratiti, ali ne na staru poziciju, na sadašnjem Trgu Stjepana Radića. Odluku o njegovu povratku ispred KIC-a 2014. godine jednoglasno je donijelo tadašnje Gradsko vijeće Gospića.

Karlo Starčević | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

– Prije pet godina određena je lokacija koju je izglasalo Gradsko vijeće, pred današnjim Kulturno-informativnim centrom i dakako da se mora poštivati odluka Gradskog vijeća. Da sad činimo istu grešku kao i 1992. kad je spomenik mican pa da mi sada mičemo Trg Stjepana Radića, sigurno ne bi bilo dobro. Popravljati jednu pogrešku drugom pogreškom nije rješenje. Tesla zaslužuje da bude u Gospiću i spomenik će mu biti na njegovu Trgu – rekao je gospićki gradonačelnik dodavši kako su u Gospiću svi za povratak Nikole Tesle u njihov grad, gdje već postoji i Ulica Nikole Tesle.

I stručnjaci u Muzeju Like prije nekoliko godina ocijenili su kako nema potrebe da se spomenik Nikoli Tesli vrati na staro mjesto.

ČELNIK VOJVOĐANSKIH HRVATA: Srbijanski ministar bi se trebao više brinuti o Hrvatima nego o Tesli

– Spomenik nije potrebno vraćati na nekadašnje mjesto, jer je centralni trg u Gospiću od tada doživio određene promjene i sada nije zahvalan za poziciju spomenika, koji je i nekoć na njemu pregrandiozno izgledao – rekla je za lokalne medije arheologinja Tatjana Kolak iz Muzeja Like u Gospiću ocijenivši kako je KIC odgovarajuće mjesto za spomenik.

Brončani kip Tesle, koji će biti smješten na novom trgu visok je tri metra i jedan je od tri odljeva Kršinićeva rada. Postavljen je 1981. na gospićkom trgu, a prije toga 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu te 1976. na slapovima Nijagare.

Nikola Tesla | Autor : Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Njegov povratak u Gospić otpočetka podržava lokalni SDP.

– Iako mislimo da mu je mjesto na staroj lokaciji, podržavamo i ovakvo rješenje. Naš je stav da Tesla zaslužuje konačni povratak u Gospić. Rodio se i živio nekoliko kilometara od centra Gospića, i mislimo da je šteta što je maknut sa starog mjesta. Uglavnom, vrijeme je da ga se vrati u Gospić jer je njegova vrijednost iznad prostora i vremena bila i u vrijeme njegova života i sada – kaže čelnik SDP-a Glina Ivan Starčević napomenuvši kako Tesla danas igra veliku ulogu u turizmu ovog kraja, a time i u njegovu gospodarskom razvoju.

Nikola Tesla DAVOR IVANKOVIĆ Samo Beogradu može biti strašno to što Hrvati Nikolu Teslu, Srbina, smatraju svojim, hrvatskim

Instalacija Tesline turbine

I SDP-ovci i gradonačelnik slažu se kako se Teslu danas u političkom diskursu koristi za prepucavanja, što nije dobro, a Karlo Starčević je tu jasan.

– Ovdje su svi složni oko Tesle. A to što se svake godine podigne bura oko toga čiji je Tesla otvaraju samo neki luđaci iz Srbije potpomognuti s nekoliko luđaka iz Hrvatske. Ja ne razumijem zbog čega tu temu uopće treba otvarati. Pa Nikola Tesla je najpriznatiji i najveći hrvatski znanstvenik u povijesti koji je jedan jedini put u svom životu bio u Srbiji i nekakvo svojatanje Nikole Tesle iz Srbije je samo ludost. Ništa drugo – rezolutan je gospićki gradonačelnik.

Gospić | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Inače, spomenik i Trg Nikoli Tesli ispred KIC-a samo su dio većeg projekta koji promiče Grad Gospić i Turistička zajednica.

Projekt „Teslinim koracima – putovima Nikole Tesle kroz Gospić“ obuhvaća šest gradskih lokacija na kojima bi se oblikovali free Wi-Fi elektropunktovi kao elementi gradske urbane opreme. Teslini citati bit će ispisani na pedesetak pločica koje će trebati pronaći na ulicama grada. Prostor uz rijeku Novčicu se uređuje i oblikuje kao tribine za sjedenje s platformom preko rijeke s instalacijom Tesline turbine.

Nikola Tesla najoštrije osuđuju Srbija prosvjeduje: 'Hrvatska prisvaja Teslu, svijet ga pamti kao Srbina'

Na tribinama je predviđeno nekoliko interaktivnih sjedećih mjesta s kojima bi se u sjedećem položaju jednostavnim pokretima moglo sudjelovati u svjetlosnim efektima na pozornici, čime bi posjetitelj bio uključen u igru svjetla, a Teslina turbina sudjelovala u napajanju gradske rasvjete. Ispred zgrade Odjela za nastavničke studije studija prostor će se urediti i staviti osvijetljenu skulpturu Nikole Tesle kao maloga dječaka koji žuri u školu. U parku Kolakovac bit će sprave za igru i posebno osmišljena urbana oprema, a ispred zgrade KIC-a napravit će se i soba Nikole Tesle

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • gmižić:

  Miniran spomenik Nikoli Tesli kojim se Hrvatska ponosi!? Još jedan povijesni i politički oksimoron toliko tipičan za ovaj bananistan i njegove političke elite....sramota.

 • Avatar Gump, Forrest
  Gump, Forrest:

  Sad su svi jednoglasni u tome da se spomenik vrati, a 92. su svi bili jednoglasni u tome da se spomenik minira. Ajmo javno s imenima minera, ako imate hrabrosti.

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Je li itko odgovarao od krkana koji su rušili njegove spomenike??