Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMBICIOZNI PROJEKT

Karlo Starčević: Na proljeće u Gospić vraćamo spomenik Nikole Tesle

Nikola Tesla
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
14.08.2019.
u 11:07

Novi odljev brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić, od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić.

– U tijeku je projektiranje kompletnog trga ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) gdje će, odlukom Gradskog vijeća, biti postavljen spomenik Nikoli Tesli. Uz to i taj će novi trg nositi ime po njemu, i nadam se da bi na proljeće Gospić mogao dobiti nazad spomenik i Trg Nikole Tesle – rekao je za Večernji list Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića u kojem je spomenik Nikoli Tesli stajao do 16. veljače 1992. godine kada je miniran.

Nakon 28 godina

Novi odljev brončanog kipa, koji je napravio Frano Kršinić, od 2014. stoji u skladištu Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje čeka povratak u Gospić. Uskoro bi se, nakon 28 godina izbivanja konačno trebao vratiti, ali ne na staru poziciju, na sadašnjem Trgu Stjepana Radića. Odluku o njegovu povratku ispred KIC-a 2014. godine jednoglasno je donijelo tadašnje Gradsko vijeće Gospića.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

– Prije pet godina određena je lokacija koju je izglasalo Gradsko vijeće, pred današnjim Kulturno-informativnim centrom i dakako da se mora poštivati odluka Gradskog vijeća. Da sad činimo istu grešku kao i 1992. kad je spomenik mican pa da mi sada mičemo Trg Stjepana Radića, sigurno ne bi bilo dobro. Popravljati jednu pogrešku drugom pogreškom nije rješenje. Tesla zaslužuje da bude u Gospiću i spomenik će mu biti na njegovu Trgu – rekao je gospićki gradonačelnik dodavši kako su u Gospiću svi za povratak Nikole Tesle u njihov grad, gdje već postoji i Ulica Nikole Tesle.

I stručnjaci u Muzeju Like prije nekoliko godina ocijenili su kako nema potrebe da se spomenik Nikoli Tesli vrati na staro mjesto.

– Spomenik nije potrebno vraćati na nekadašnje mjesto, jer je centralni trg u Gospiću od tada doživio određene promjene i sada nije zahvalan za poziciju spomenika, koji je i nekoć na njemu pregrandiozno izgledao – rekla je za lokalne medije arheologinja Tatjana Kolak iz Muzeja Like u Gospiću ocijenivši kako je KIC odgovarajuće mjesto za spomenik.

Brončani kip Tesle, koji će biti smješten na novom trgu visok je tri metra i jedan je od tri odljeva Kršinićeva rada. Postavljen je 1981. na gospićkom trgu, a prije toga 1963. ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu te 1976. na slapovima Nijagare.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Njegov povratak u Gospić otpočetka podržava lokalni SDP.

– Iako mislimo da mu je mjesto na staroj lokaciji, podržavamo i ovakvo rješenje. Naš je stav da Tesla zaslužuje konačni povratak u Gospić. Rodio se i živio nekoliko kilometara od centra Gospića, i mislimo da je šteta što je maknut sa starog mjesta. Uglavnom, vrijeme je da ga se vrati u Gospić jer je njegova vrijednost iznad prostora i vremena bila i u vrijeme njegova života i sada – kaže čelnik SDP-a Glina Ivan Starčević napomenuvši kako Tesla danas igra veliku ulogu u turizmu ovog kraja, a time i u njegovu gospodarskom razvoju.

Instalacija Tesline turbine

I SDP-ovci i gradonačelnik slažu se kako se Teslu danas u političkom diskursu koristi za prepucavanja, što nije dobro, a Karlo Starčević je tu jasan.

– Ovdje su svi složni oko Tesle. A to što se svake godine podigne bura oko toga čiji je Tesla otvaraju samo neki luđaci iz Srbije potpomognuti s nekoliko luđaka iz Hrvatske. Ja ne razumijem zbog čega tu temu uopće treba otvarati. Pa Nikola Tesla je najpriznatiji i najveći hrvatski znanstvenik u povijesti koji je jedan jedini put u svom životu bio u Srbiji i nekakvo svojatanje Nikole Tesle iz Srbije je samo ludost. Ništa drugo – rezolutan je gospićki gradonačelnik.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Inače, spomenik i Trg Nikoli Tesli ispred KIC-a samo su dio većeg projekta koji promiče Grad Gospić i Turistička zajednica.

Projekt „Teslinim koracima – putovima Nikole Tesle kroz Gospić“ obuhvaća šest gradskih lokacija na kojima bi se oblikovali free Wi-Fi elektropunktovi kao elementi gradske urbane opreme. Teslini citati bit će ispisani na pedesetak pločica koje će trebati pronaći na ulicama grada. Prostor uz rijeku Novčicu se uređuje i oblikuje kao tribine za sjedenje s platformom preko rijeke s instalacijom Tesline turbine.

Na tribinama je predviđeno nekoliko interaktivnih sjedećih mjesta s kojima bi se u sjedećem položaju jednostavnim pokretima moglo sudjelovati u svjetlosnim efektima na pozornici, čime bi posjetitelj bio uključen u igru svjetla, a Teslina turbina sudjelovala u napajanju gradske rasvjete. Ispred zgrade Odjela za nastavničke studije studija prostor će se urediti i staviti osvijetljenu skulpturu Nikole Tesle kao maloga dječaka koji žuri u školu. U parku Kolakovac bit će sprave za igru i posebno osmišljena urbana oprema, a ispred zgrade KIC-a napravit će se i soba Nikole Tesle

Komentara 34

GM
gmižić
11:11 14.08.2019.

Miniran spomenik Nikoli Tesli kojim se Hrvatska ponosi!? Još jedan povijesni i politički oksimoron toliko tipičan za ovaj bananistan i njegove političke elite....sramota.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
11:27 14.08.2019.

Sad su svi jednoglasni u tome da se spomenik vrati, a 92. su svi bili jednoglasni u tome da se spomenik minira. Ajmo javno s imenima minera, ako imate hrabrosti.

Avatar Ronin
Ronin
12:10 14.08.2019.

Je li itko odgovarao od krkana koji su rušili njegove spomenike??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije