Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhbosanski nadbiskup za posjeta SAD-u upozorio na opasnosti u BiH:

Kardinal Puljić: Govorim o vehabijama, pa dobijem prijeteće pismo

Autori: Velimir Begić, KTA, Hina
04.02.2009.
u 23:00

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu održao je predavanje o temi “Međureligijski dijalog i suživot u poslijeratnom Sarajevu”.

Gostujući na poziv rektora Johna J. DeGioia, kardinal Puljić opisao je poteškoće s obnovom međuetničkog povjerenja u BiH nakon rata, problem nejednakosti pred zakonom i neravnopravnosti u BiH.
- Vrlo je važno da međureligijski dijalog bude hrabar i sučeljen s istinom, rekao je kardinal upozorivši da političari to ne shvaćaju i znaju negirati istinu da bi se očuvali na vlasti.

Veliki egzodus Hrvata
Iznio je i podatke o egzodusu Hrvata iz BiH, navodeći da je od 820.000 katolika, koliko ih je prije rata živjelo u BiH, danas ostalo 460.000. Govorio je i o odlasku Hrvata iz Sarajeva, koje je u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih obitelji. Odgovarajući na pitanja o jačanju islamskog pokreta u BiH, kardinal je razdvojio odnose međusobnog vjerskog uvažavanja kod starijih stanovnika Sarajeva, muslimana i katolika, u odnosu na novi “uvezeni” vehabistički mentalitet.
- Postoji jedan mentalitet koji nije naš izvorni iz BiH, taj utjecaj postoji. Puno ih ne poznajem, ali znam da ih zovu vehabije.

Nisu oni muslimani koje znam iz svog djetinjstva. O tome vrlo rijetko govorim jer brzo dobijem prijeteća pisma, rekao je kardinal Puljić. Osim susreta s crkvenim velikodostojnicima i obilaska vjernika, kardinal Puljić se u Washingtonu sastao sa senatorom Markom Begichem te s kongresnicima Christopherom Smithom i Georgeom Radanovichem.

U State Departmentu sastao se sa Stuartom E. Jonesom i Jasonom P. Hylandom koje je upoznao sa situacijom i položajem Hrvata-katolika u BiH. Kardinal Puljić je u otvorenom razgovoru naglasio kako će nove promjene u vlasti SAD-a pomoći da se situacija u BiH normalizira. Na početku ovog razgovora rekao je da govori kao predstavnik Katoličke crkve u BiH, ne kao politički predstavnik.

Izjave R. DiCarlo
Rosemary DiCarlo govorila je o pravima svih u BiH, navodeći posebno prava Roma.
- Žalosna je činjenica što u tim govorima nije uopće spomenula da postoji narod - Hrvati, a da ne govorimo o njihovim pravima. Žalostan sam da uopće nismo ušli u plan zaštite BiH - naglasio je kardinal. U Institutu za mir kardinal se sastao s Danielom Serwerom.

- Žalosna je činjenica da je samo u Sarajevu poslije rata izgrađeno 17 džamija, a Katolička crkva ne može dobiti dozvolu za gradnju crkve na Grbavici, naglasio je kardinal. Serwer se zanimao za djelovanje Međureligijskog vijeća.
- Među religijama i vjerama postoji vrlo velika tolerancija, kazao je kardinal i kao primjer uzeo katoličke škole u koje idu djeca svih vjeroispovijedi, čak i oni koji za sebe kažu da nisu vjernici.

Konkretan primjer je u Sarajevu gdje je oko 40 posto djece nekatolika. Kardinal Puljić naveo je lijep primjer u Travniku gdje je najboljim učenikom proglašen upravo sin pravoslavnog svećenika u Travniku. Na kraju je izrazio nadu da SAD neće zatvoriti oči pred svim što se čini i pred kršenjem prava bilo kojeg naroda u BiH.


Susret s K. Grabar-Kitarović

Kardinal Puljić posjetio je hrvatsku katoličku zajednicu u mjestu Stealtonu u državi Pennsylvaniji i hrvatsku katoličku zajednicu u Washingtonu u župi Gospe od Pobjede. Ovdje je uzoriti kardinal također predvodio misno slavlje na kojem je sudjelovala veleposlanica RH Kolinda Grabar-Kitarović sa svojom obitelji i drugi djelatnici veleposlanstva RH u SAD-u. Kardinal Puljić upoznao je vjernike sa stanjem i prilikama u BiH. - U FBiH hrvatski je narod vrlo često preglašavan, naglasio je kardinal.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije