Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kardinal pedofil Pell presudu čeka iza rešetaka

Za australskog kardinala Georgea Pella (77) otvorila su se vrata zatvora i zatvorila vrata rimske kurije samo dan nakon što je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za zlostavljanje dvojice ministranata
28. veljače 2019. u 06:30 16 komentara 403 prikaza
George Pell
Foto: MARK DADSWELL/REUTERS/PIXSELL

Za australskog kardinala Georgea Pella (77) otvorila su se vrata zatvora i zatvorila vrata rimske kurije samo dan nakon što je na sudu u Melbourneu proglašen krivim za zlostavljanje dvojice ministranata od 12 i 13 godina 1996. i 1997. godine dok je bio nadbiskup Melbournea. Australski sud je u srijedu ukinuo kardinalu Pellu pravo na slobodno kretanje uz jamčevinu, te će biti u zatvoru najmanje do izricanja presude 13. ožujka.

Papa Franjo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Silvije Tomašević Papa se izložio, neuspjeh bi mu srozao ugled

Jedna od žrtava žrtva Pellova seksualnog zlostavljanja umrla je od predoziranja, a druga je izjavila kako je živjela u sramoti i depresiji. Papa Franjo Pella je suspendirao s položaja vatikanskog “ministra” financija i za australskog kardinala su se zatvorila vatikanska vrata. Pell je 2017. dobio privremeni “dopust” s položaja pročelnika Tajništva za ekonomiju kako bi se u Australiji mogao braniti od optužbi, a sada mu je taj položaj oduzet.

George Pell Rizničar Vatikana Kardinal Pell proglašen krivim za zlostavljanje dvojice dječaka

Sud u Melbourneu je na ročištu u srijedu potvrdio pet kaznenih djela za koja je Pell proglašen krivim (osim seksualnog zlostavljanja dvojice dječaka, okrivljen je i za bludne radnje s djecom ili pred njima), a za svako bi mogao dobiti do 10 godina zatvora, odnosno ukupno 50 godina robije. Ima onih i u Rimskoj kuriji koji traže od Pape da prema Pellu poduzme iste mjere koje je prije nekoliko dana poduzeo prema bivšem američkom kardinalu Theodoreu McCarricku kojem je osim kardinalskog položaja oduzeo i svećeničku službu. Drugi pak drže kako je proces protiv Pella pokrenut kako bi se naštetilo Svetom Ocu.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Služio misu na proslavi majke božje od kamenitih vrata

Premda su se iznosile sumnje vezane za Pellovu odgovornost za zlostavljanje maloljetnika još 1993., on je i dalje napredovao u karijeri. Pell je 2015. u Zagrebu služio misu u katedrali na proslavi svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba. Pella je tada u zračnoj luci dočekao zagrebački nadbiskup Josip Bozanić. Predsjednik zaklade Vigilare Vice John Batarelo Pellov boravak u Zagrebu ovjekovječio je slikama koje je postavio na Facebooku.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj