Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kardinal Pell proglašen krivim za zlostavljanje dvojice dječaka

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u utorak nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovu suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd
26. veljače 2019. u 07:08 80 komentara 1708 prikaza
George Pell
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

Australski kardinal i ''rizničar Vatikana'' George Pell (77) proglašen je na sudu u Melbourneu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dva desetljeća.

Marin Sovar PRIJAVIO SVEĆENIKA 'Godinama sam išao u crkvu i slušam od vjernika kako je on opet nešto napravio'

Porota je Pella proglasila krivim 11. prosinca prošle godine nakon četverotjednog suđenja, a presuda je objavljena u utorak nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvješćivanje o Pellovu suđenju ukinuo glavni sudac Peter Kidd.

Kardinal Pell, kojeg često zovu rizničarem Vatikana zbog njegove funkcije pročelnika Tajništva za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prijestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju da bude prihvaćena mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Papa Franjo VATIKAN Papa Franjo o spolnom zlostavljanju: 'Ti užasni zločini moraju nestati s lica zemlje'

Pell je postao najviše pozicionirani dužnosnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, no Vatikan još nije prokomentirao presudu.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto zamijenit će neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu

Kardinal, koji je pušten uz jamčevinu, na sud će se vratiti početkom ožujka kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

 

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  Lažni moral klera posljedica je logično, lažne vjerske doktrine koja se prodaje i podvaljuje neukima tisućama godina.Povijest crkve, povijest je organiziranog horora o zastrašivanja masa...s razlogom je Voltaire zavapio:"Zgazite bestidnicu" prije više od 200 godina.

 • Tarantula:

  Religija je za primitivne i neuke ljude koji nisu u stanju pojmiti svijet oko nas pa im je to potrebno prevesti na jednostavniji način. Generacijama su vjernici odgajani da im kritičko razmišljanje škodi, iz toga razloga nemaju dovoljno razvijen mozak ... prikaži još! i mogu pojmiti samo osnovne stvari. Takvim neukim čovjekom lakše je upravljati, lakše ga je uvjeriti u nešto i naravno za Crkvu najbitnije od svega da je spreman dati život svoj i uzeti nevinih tuđih 1000 samo radi Boga svoga! Religija bi trebala biti strogo zabranjena jer je protiv čovjeka i prirode!

 • trade_mark:

  zašto niste spomenuli da je kardinal pell prijatelj našeg vice batarela, predsjednika Zaklade Vigilare i jedan od osnivača Hoda za život? Zašto nije spomenuto da je kardinal pell na poziv batarela boravio u hrvatskoj? zašto ne pošaljete upit g. batarelu ... prikaži još! da da svoj komentar? i je li ga upoznao sa svojom djecom dok je pell bio u zagrebu?!