Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kardinal Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan i razara čovjeka

Mi bismo se trebali više zanimati što misle roditelji i pokušati dobiti njihove stavove, jer problem našeg društva je što se nisu uključili građani u tako važna pitanja odlučivanja i u donošenje toga programa, istaknuo je kardinal.
11. prosinca 2012. u 14:35 163 komentara 19 prikaza
'15.08.2012., Zagreb - Vise stotina gradjana prisustvovalo je svetoj misi povodom blagana Velike Gospe, koju je odrzao kardinal Josip Bozanic u svetistu Majke Bozje Remetske. Photo: Luka Stanzl/PIXSE
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Komentirajući uvođenje zdravstvenoga odgoja u škole, na predstavljanju papine knjige "Djetinjstvo Isusovo", u izdanju nakladničke kuće Verbum, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je 11. prosinca, kako javlja Ika, odgovarajući na novinarsko pitanje, da Crkva ne odlučuje o nekim stvarima nego je Crkva željela istaknuti da, ako je riječ o tako važnoj temi i važnom pitanju, onda je za to potreban konsenzus građana.

Konstatirajući da javnost nije upitana o toj temi, kardinal je istaknuo da je u ovom slučaju Crkva, s jedne strane zagovornica demokratskih procedura i, s druge strane zagovornica prava roditelja da odlučuju o onome o čemu oni trebaju odlučivati. Crkva samo to promiče i time je ona u službi promicanja ljudskih prava u našem društvu, objasnio je crkveni stav.

– Mi bismo se trebali više zanimati što misle roditelji i pokušati dobiti njihove stavove, jer problem našeg društva je što se nisu uključili građani u tako važna pitanja odlučivanja i u donošenje toga programa. To je u prvom redu pitanje roditelja jer oni imaju pravo birati odgoj i obrazovanje svoje djece, oni su i pozvani da prosuđuju što se nudi njihovoj djeci u školama – istaknuo je kardinal.

Iznoseći svoj stav o programu zdravstvenoga odgoja, kardinal je rekao da on nije u skladu s hrvatskom tradicijom i da je opasan jer u nekim dijelovima razara čovjeka.

>> Milinović: Zdravstveni odgoj dira privatnost obitelji i tradicije

Po čemu se predloženi zdravstveni odgoj

Po čemu se predloženi zdravstveni odgoj razlikuje od dosadašnjeg gradiva u školama? Doznajte u Dnevniku Nove TV u 19.15 sati.

POLICIJA SVE SNIMILA
Kako se radilo u aferi Janaf: Kovačević je naručivao eskort dame, a Grgić strahovao da ga netko vidi
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • Bart812:

  Za one koji neznaju, ovaj zdravstveni (ne)odgoj koji trenutno nameće ministarstvo poduprle su udruge: Iskorak, Kontra, Babe, Documenta, Protagora, Srpski demokratski forum, Domino (Queer Zagreb), Forum za slobodu odgoja, GONG, Transparency International Hrvatska i još par sličnih. Tko zna za ... prikaži još! što se zalažu te udruge jasno mu je da je ovakav zdravstveni odgoj nakaradan. To je zapravo zdravstveni (ne)odgoj koji su načinile te udruge, a treba promicati neke vrijednosti koje oni na silu žele ukorijeniti u hrvatsko društvo.

 • asdasfasdg:

  Zdrastveni odgoj je odlična stvar. Barem će djeca naučiti o seksualnosti, funkciji spolnih organa, mastrubaciji i higijeni čovjeka za koju je sigurno neće naučiti na vjeronauku i od svojih neiskusnih roditelja. Treba djecu naučiti prije nego što bude kasno. Ako ... prikaži još! ovaj predmet osvijesti i spriječi maloljetnu trudnoću PUNO je pomogao i postigao.

 • Avatar puky
  puky:

  Uzoriti Kardinalu ! ... neće još dugo niti sa težim posljedicama "trovati" svojom ideologijom Hrvate ... nikoga ne trpimo ispod razine našeg opstanka ... ova vlada upravo se približava granici tog a i našeg strpljenja ... strava ...