Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednji ispraćaj

Kardinal Bozanić: Hvala Bogu što nam je podario našeg Marijana

marijan
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
20.08.2014.
u 11:49

Lijes bivšeg župnika na Dubovcu na poslijednje počivalište ispratilo je čak 57 svećenika i mnogobrojni vjernici

Uz kardinala Josipa Bozanića iza lijesa bivšeg dubovačkog župnika i ravnatelja Nacionalnog svetišta svetog Josipa monsinjora Marijana Radanovića na posljednje ovozemaljsko počivalište ispratilo je čak 57 svećenika i mnogobrojni vjernici kojima je crkveni prostor bio premali.

Zadužio je mnoge

Ovi podaci, ali i sjećanje generacije Karlovčana svjedočit će o veličini vlč. Marijana koji je više od pola stoljeća vodio župu Majke božje snježne. I uoči sprovoda prepričavala su se mnoga velika djela koje je učinio.

Među njima i događaj kada je tijekom Domovinskog rata jedva pristao na izdvajanje novca kako bi mu se kupio zimski kaput. No, već treći dan taj je kaput poklonio jednom prognaniku.

–Doista moramo zahvaliti Bogu što nam je dao monsinjora Marijana. Zadužio je i ovu župu i grad Karlovac i sve vjernike u Hrvatskoj. Ulicama ovog grada svojom skromnošću svjedočio je evanđelje. A evanđelje kaže: Tko je velik pred bogom? Velik je onaj koji služi. Naš je Marijan doista služio i u vrlo nezgodno vrijeme ovdje na Dubovcu je uz Božju providnost stvorio čudo – rekao je u propovjedi kardinal Bozanić ukazujući na jednu od rijetkih novih crkvi koja je izgrađena u vrijme bivšeg režima.

Marijan Radanović rođen je 1921. u Severinu kraj Bjelovara. Prvih devet godina svećeničke službe bio upravitelj župa Hrastovica i Čuntić. U Karlovac je došao 1955. godine, te ostaje dubovački župnik do 1999. godine kada odlazi u mirovinu.

Za vrijeme dok je bio župnik na Dubovcu 1974. godine dovršene je crkva sv. Josipa koju je 1987. godine biskupska konferencija proglasila Nacionalnim svetištem sv. Josipa.

–Kad sam došao u Karlovac, prije 15 godina, zadivio me mons. Marijan. Mnogi Karlovčani pamte njegov pognut lik i kapu s kojom je neumorno svakog tjedna odlazio u bolnicu. Mnoge je bolesnik dizao na noge.

I mene je postavio na noge i pomogao mi da nastavim putem gdje je on stao. No, to je bio samo privid. On i u mirovini dalje naumorno radi, okuplja mlade, zaslužan je za ponovo oživljavanje križarske organizacije i za mnogo toga što se riječima ne može opisati – rekao je dubovački župnik Alojzije Burja, te zaključio:

Zaredio ga Stepinac

– Važno je prisjetiti se kako je naš Marijan bio posljednji svećenik koji je svojim ušima čuo riječi blaženog Alojzija Stepinca kad ih je zaređivao. Blaženi Alojzije im je rekao: Šaljem vas u krvavu kupelj. Naš Marijan je svojim životom to i osvjedočio – zaključio je Burja.

Pokop mons. Radanovića okupio je tisuće vjernika, ali i političare bilo desne ili lijeve orjentacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije