Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU S MINISTROM

Karamarko: Otkrit ćemo i pomagače "zemunaca" u Hrvatskoj

karamarko
Boris Ščitar/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
11.06.2010.
u 23:56

- Nismo utvrdili vezu s Pukanićem, no pomoći će nam kontakti iz mobitela, rekao je ministar i dodao kako je obračun "zemunaca" dao korisne informacije vezane uz ubojstvo Cvetka Simića.

S ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom razgovarali smo nakon obračuna “zemunaca” koji je proteklih dana potresao Hrvatsku, ali i širu regiju.

Je li povod posljednjem krvavom obračunu srbijanskih kriminalaca u Zagrebu ljubomora ili što drugo?
- Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja, koje je još uvijek u tijeku, utvrdili smo da je povod sukoba ljubomora. Njih dvojica su se posvadili zbog supruge Miloša Simovića koja je povremeno dolazila u Zagreb, također koristeći se lažnim identitetom i krivotvorenim dokumentima. Ona je kao kurir donosila novac. Simović je doznao da je ona prilikom jednog posjeta bila u intimnoj vezi sa Sretkom Kalinićem. Ovaj pomalo banalan motiv pomoći će nam da dođemo do važnih podataka o kriminalnom miljeu te ćemo njihove unutarnje sukobe sasvim sigurno znati iskoristiti.

Ovdje bih se htio osvrnuti na one koji dovode u pitanje nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj. Suludo je govoriti da sukob među kriminalcima, kojem je povod ljubavni trokut, može ugroziti nacionalnu sigurnost. Njihove aktivnosti nisu bile usmjerene ni prema državnim institucijama, ni prema predstavnicima vlasti, niti prema drugim državnim vitalnim interesima, nego je to bio njihov osobni sukob. Međutim, želim istaknuti da ne treba tako olako, kako to rade pojedini novinari, baratati pojmom ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Nacionalna sigurnost nije narušena, niti ugrožena, a pogotovo ne obračunom dvojice kriminalca. A kad govorimo već konkretno o ubojstvima na području Hrvatske, treba reći da ih je 2000. godine bilo 101, a prošle godine 49. Takva ubojstva događaju se svakodnevno i u svim europskim metropolama.

Jeste li od srbijanske policije dobili iskaz Miloša Simovića i znaju li se pojedinosti o tome zašto je pucao na Sretka Kalinića?
- Još nismo, ali ćemo ga sasvim sigurno dobiti. Međutim, vjerujem da su razlozi i pojedinosti o pokušaju ubojstva Kalinića već zasad vjerojatno utvrđeni.

Zašto su teren za skrivanje i obračune srbijanski kriminalci pronašli baš na tlu Hrvatske?
- Njihov teren za skrivanje nije samo Hrvatska nego i ostale zemlje u regiji. Imamo podatak da su nakon bijega iz Srbije 2003. godine boravili i u drugim državama regije, što potvrđuju i pečati iz krivotvorenih putnih isprava. Nakon bijega 2003. Simović i Kalinić su u potpunosti promijenili osobni izgled, služili su se lažnim identitetima i krivotvorenim dokumentima. Usto su se često selili. Sve to policiji je otežalo njihovo lociranje i pronalaženje. I njihovi susjedi potvrdili su da su bili vrlo povučeni, izgledali neugledno i zapušteno.

Međutim, za nas će važno pitanje biti jesu li i u kojoj mjeri imali pomoć i podršku hrvatskog kriminalnog miljea. Neke osobe iz Hrvatske su, bježeći od zakona, utočište pronašle upravo u Srbiji, i to kod pripadnika zemunskog klana. Osim toga, poznato je da srbijanski kriminalni milje često svoje sukobe rješava izvan granica Srbije, bilo u zemljama regije ili čak i u nekim zemljama EU.

Zna li se koliko su se dugo Simović i Kalinić skrivali na Laništu?
- To ćemo utvrditi kroz razgovore s njima, razgovore sa susjedima i dobiti jasnu sliku o tome.

Jesu li stanovali zajedno te je li točno da su promijenili čak 7 stanova u kvartu?
- Znamo da su koristili dva stana, a postoje li još neki drugi stanovi, to ćemo tek vidjeti.

Je li otkriveno nešto više o ubojstvu Cvetka Simića čije je tijelo bez glave prije nekoliko mjeseci nađeno raskomadano na Jarunu?
- Mogu reći da smo vezano za to ubojstvo dobili cijeli niz vrlo korisnih i zanimljivih podataka. No, pred nama je veliki posao dokazivanja, tako da taj slučaj još ne možemo smatrati zaključenim.

Je li točno da je Kalinića i Simovića financirao Darko Šarić koji je srbijanski narkoboss?
- Zasad možemo nedvojbeno tvrditi da ih je financirao netko iz Srbije, a novac im je donosila Simovićeva supruga. To dokazuje da su ovisili o financiranju iz Srbije. Očekujemo da će kolege iz Srbije utvrditi tko im je bio financijer.

Jesu li lažni hrvatski dokumenti kojima su se koristili u potpunosti krivotvorine ili su izrađeni na originalima?
- Putne isprave kojima su se oni koristili krivotvorene su tako da su u originalne isprave umetnute njihove fotografije.

Koliko dobro surađujete sa srbijanskom policijom na ovome slučaju?
- Odlično! Odmah nakon ovog događaja u Hrvatsku su stigla dva najbolja srbijanska istražitelja koji jako dobro poznaju djelovanje zemunskog klana. Formiran je zajednički istražni tim u koji su uključene i sigurnosne službe te se informacije razmjenjuju. To sve će nam zasigurno rasvijetliti i neke događaje iz prošlosti.

Ima li ubojstvo Ive Pukanića veze s ovim ljudima i s kim su otkrili vezu njegovi kontakti mobitelima?
- Zasad nije utvrđena nikakva značajna veza Simovića i Kalinića s ubojstvom Ive Pukanića, ali kontakti koji se nalaze u njihovim mobitelima za nas su vrlo koristan izvor informacija i nadam se da ćete me razumjeti kad kažem da o tome ne mogu detaljnije govoriti.

Primjećujete li da se narušava osjećaj sigurnosti u RH te namjeravate li što poduzimati u vezi s time?
- U Hrvatskoj se ne narušava niti je narušen osjećaj sigurnosti. To je možda bio slučaj nakon ubojstva Ivane Hodak te Ive Pukanića i Nike Franjića, kada je Zagrebom zavladao opći osjećaj nesigurnosti i nepovjerenja. Sukob Kalinića i Simovića zasigurno nije događaj koji može narušiti osjećaj sigurnosti kod hrvatskih građana.

Što su radile tajne službe, budući da je godinama u jednom zagrebačkom naselju postojala jaka koncentracija opasnih kriminalaca koji su ovdje našli sigurno utočište. Jesu li službe, dok ste im bili na čelu, pratile kretanje zemunskog klana, radi li se to sada u obavještajnom sustavu i kakva je suradnja tajnih službi s policijom?
- Odakle vam informacija, odnosno tvrdnja da u jednom zagrebačkom naselju postoji koncentracija opasnih kriminalaca? To je proizvoljna tvrdnja. Ponavljam, kada su ukinute vize sa Srbijom, otklonjena im je prepreka za nesmetan ulaz u Hrvatsku. U takvoj situaciji nemoguće je u potpunosti nadzirati kretanje srbijanskih, bugarskih ili albanskih kriminalaca prema Hrvatskoj.

Uostalom, ni srbijanske službe ne mogu potpuno kontrolirati ulaske hrvatskih kriminalaca na svoj teritorij. Otkad sam došao na ovo mjesto, povećala se i intenzivirala međuagencijska suradnja sa svim tijelima kaznenog progona, tako i sa sigurnosnim službama. Da je nije bilo, tko zna bi li se i kada razriješilo ubojstvo Pukanića i Franjića.

Komentara 70

Avatar Rubirosa
Rubirosa
09:13 12.06.2010.

u 02:38h grom 007 je napisala: Pa i vrapcima je jasno................. .u 07:04h grom 007 je napisala: Pa i vrapcima je jasno ...................................................................................Kad spavas provokatoru,koliko vas ima da sirite dezinformacije?!Cini mi da si ti jedan od onih kalimera(nikator,tica i slicni),priznajj da jesi?!:)Dzaba ti sijati zlo sjeme kad se stoka sitnog zubica za nista vise nepita.Mora da boli kad vidite kako se slazu Tadic i Josipovic.Nema vise Milaneza da vas obilazi..........................gotovo proso voz.(H)

Avatar sizif
sizif
09:36 12.06.2010.

walteru tvoj hrvatski je bar podjednaka ako ne i veća opasnost za hrvatsku sigurnost...

ZM
zmaj5
14:36 12.06.2010.

@ sta_reci sorry,moja greška,nisam mislio onaj uvod,ali mi zbrisalo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije