Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na istup

Karamarko o Prgometu: To je njegov, a ne HDZ-ov stav!

Karamarko
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
04.02.2015.
u 10:27

Iako su se u HDZ-u ogradili od stava Drage Prgometa pa čak i poručili da su i ostali izneseni stavovi u njegovu blogu bliži nekom trećem putu nego politici HDZ-a, ipak reakcije nisu bile preburne

“Branitelji, vrijeme je za prekid prosvjeda: imate pravo ustrajati u svojim zahtjevima, ali nemate pravo kršiti zakon i ne poštovati institucije”, poručio je Drago Prgomet, drugi čovjek HDZ-a, prosvjednicima u Savskoj 66, pa svojim istupom izazvao lavinu reakcija. Ante Deur, jedan od vođa prosvjeda, ne krije iznenađenje izrečenim stavovima.

– Poznajem ga kao korektnog čovjeka i vrhunskog liječnika, no moram priznati da ne razumijem njegove poruke i, uopće, način koji je odabrao za obraćanje, putem medija. Mi branitelji od prvog dana pozivamo na dijalog, ali ne sjećam se da je gospodin Prgomet došao u Savsku i pitao što su problemi. Ovakvim smo načinom komunikacije ostali zbunjeni - priznaje Ante Deur.

Priprema za završetak?

Iako su se u HDZ-u ogradili od stava Drage Prgometa pa čak i poručili da su i ostali izneseni stavovi u njegovu blogu bliži nekom trećem putu nego politici HDZ-a, ipak reakcije nisu bile preburne. Dojam je da je Prgomet svoje hadezeovce znao i jače dirnuti u žicu i zapaliti jaču vatru. Možda se polako stvara svijest o tome da treba pripremiti teren za završetak prosvjeda branitelja u Savskoj 66? Šef HDZ-a Tomislav Karamarko jasno je poručio da se s tezama iz Prgometova bloga ne slaže, ali da on ima pravo na svoje mišljenje.

– Ono što je o braniteljima poručio gospodin Prgomet, to je njegov osobni stav. Osobno bih volio da kao član Predsjedništva te stavove prvo iznosi na tijelima stranke, ali ne uzrujavamo se zato što ih je prvo iznio u javnosti – staložen je bio Karamarko. Drži žalosnim što su branitelji morali doći u poziciju da izlaze na ulicu i postavljaju šator iritirani odnosom Vlade prema njima. HDZ je, nastavio je, i dalje uz branitelje i cijeni sve što su napravili za Hrvatsku, a ministar Matić da ima imalo savjesti morao bi otići. Čak ni neslužbeni komentari koji su se čuli iz vrha HDZ-a nisu bili odveć žestoki: Prgomet se voli eksponirati, ali to je legitimno. Ili – imamo mi i pametnijeg posla nego baviti se njegovim blogovima. Gordan Jandroković, član Predsjedništva HDZ-a, bio je oštriji pa je poručio da su stavovi koje je Prgomet iznio u svom blogu bliži trećem putu nego politici HDZ-a. – Stav HDZ-a nije se promijenio, i dalje podupiremo opravdane zahtjeve branitelja i tražimo da ih Vlada ispuni – rekao je. Odgovarajući na pitanja dodao je da nikakvih sankcija protiv Prgometa neće biti jer je HDZ demokratska stranka.

Darku Katuši, umirovljenom časniku Tigrova, zasmetala je Prgometova izjava o mogućim neželjenim incidentima. – U Savskoj smo 105 dana, je li zabilježen ijedan incident? Volio bih da je došao i raspitao se što su problemi. Smatrao sam ga pozitivnim, ali mislim da se izletio i da ne poznaje situaciju – kaže Katuša, koji Prgometu daje za pravo u dijelu izjave koja najodgovornijim za prosvjed smatra ministra Matića.

I dragovoljac HOS-a Damir Markuš Kutina začuđen je istupom Drage Prgometa.

– Čudi me, jer je riječ o čovjeku koji je i sam branitelj i dragovoljac. Također me čudi što mu očito nije jasno zašto su branitelji izašli na ulicu i što ne zna da je taj bunt izraz višegodišnjeg nezadovoljstva tretmanom Domovinskog rata – kaže Kutina, dodajući da ne odobrava Prgometov poziv na prekid prosvjeda jer zahtjevi još nisu ispunjeni.

Prgomet zaboravlja

Roko Mijić, umirovljeni brigadir i član Savjeta ministra branitelja, također misli da Prgomet zaboravlja ili ne zna koja je svrha braniteljskog prosvjeda.

– Ako je smatrao da je prosvjed nelegalan, trebao je to reći na početku, zašto istupa nakon tri mjeseca? Ne znam istupa li uime stranke, radi li se o frakcijama u HDZ-u, ali politika me zaista ne zanima, već samo branitelji, koji itekako imaju razloga prosvjedovati – kaže Mijić.

>> 'Prgomet je iznio svoj osobni stav. Stav HDZ-a nije se promijenio'

Komentara 186

IS
Iszrian
10:40 04.02.2015.

A kako se to legitimnim prosvjedom krši zakon? Također, ako institucija ne funkcionira, naša je građanska dužnost da na to ukazujemo svakog sata svakog dana (mi smo još blagi, ameri recimo u ustavu imaju klauzulu da narod oružanom pobunom ima pravo srušiti tiransku vlast). Ne sviđa mi se kako HDZ''prisvaja'' prosvjed i branitelje, branitelji su hrvatski a ne oruđe HDZ-a (ili ikoga drugoga).

Avatar Becarina
Becarina
10:50 04.02.2015.

Sad Fred i Zoran idu sa laznim braniteljima protiv Savske , prgometanje umjesto da ispune zahtjeve branitelja i nastane mir. Mediji zaboravljaju da je glavni razlog protesta Bojan Glavasevic , Fred Matic i Vesna Terselic sugeriraju na financijelno . Braniteljii ce dobiti svoja prava , od SDP ili HDZa sporedno je. SDP bi , da ima pameti, trebao popustiti , potjerati bojana i freda i tako ostati koji dan duze na vlast.

MM
mali mate56
10:42 04.02.2015.

Drago je očito dio tima koji radi protiv interesa stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije