Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak dva HDZ-a

Karamarko: Nećemo mirno gledati obespravljivanje Hrvata u BiH

'30.05.2012., Zagreb - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko daje izjavu pred zgradom Hrvatskog sabora.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Žarko Bašić/PIXSELL
10.07.2012.
u 18:58

Karamarko je istaknuo da je Milanovićeva izjava o Velikom i Malom škoju "toliko neozbiljna da ne zna s koje strane da je počne obrađivati"

– Nećemo i ne možemo mirno i indolentno promatrati obespravljivanje Hrvata u BiH – kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je u Neumu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarao o unaprjeđenju suradnje dviju stranaka. Po njegovim riječima, HDZ Hrvatske i HDZ BiH ušli su u novu fazu kvalitetnijih odnosa i okrenuli su "novi list" u povijesti međusobnih odnosa.

– Čović i ja osjećamo potrebu da što prije dvije sestrinske i bratske stranke stavimo u funkciju optimalne suradnje, istaknuo je Karamarko, dodajući da se HDZ Hrvatske zauzima za prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

– Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina i ne možemo dopustiti kao pripadnici hrvatskog naroda koji živimo u dvije domovine, da smo u jednoj domovini obespravljeni, naglasio je predsjednik HDZ-a.

Na upit kako komentira zamisao sadašnje hrvatske Vlade da se umjesto pelješkog mosta gradi prometni koridor kroz Neum, Karamarko je istaknuo kako je most nužnost, a "sve druge kombinacije i mogućnosti nisu ozbiljne".

Po Karamarkovim riječima prevladavanje problema diskontinuiteta hrvatskog teritorija strateško je pitanje uz rješavanje gospodarskih poteškoća.

– Pelješki most sinonim je za fizičko povezivanje dva kraja Hrvatske i za nas je prvorazredno gospodarsko, prometno, a rekao bih i sigurnosno i psihološko pitanje – rekao je Karamarko. 

Po njegovu tumačenju ne mogu stanovnici "južno od Neuma" putovati kroz svoju domovinu s putovnicom u džepu, jer ih se na taj način pretvara u građane drugog reda.

– Zamislite kad Hrvatska uđe u EU što će biti s ljudima koji žive istočno od Neuma. Hrvat koji živi u Metkoviću, Splitu ili Imotskom moći će lakše doći do Hamburga nego što će Hrvat koji živi u Dubrovniku doći do Opuzena ili Metkovića – kazao je Karamarko. Podsjetio je kako su se u Domovinskom ratu pokretale akcije, poput Masleničke, da bi se spojio hrvatski teritorij te da u miru nema ni jedan razlog da Hrvatska ne bude spojena.

Komentirajući izjavu premijera Milanovića da su Veliki i Mali škoj kod Neuma samo kamenje zbog kojih ne treba biti u nesporazumu s BiH, Karamarko je istaknuo da je to "toliko neozbiljna izjava da ne zna s koje strane da je počne obrađivati".

– Je li to izjava jednog čovjeka koji pretendira biti državnik – svakako ne. Je li to izjava čovjeka koji je pravnik po struci i koji bi trebao znati pravo, zakone i Ustav, ili je to izjava čovjeka koji je vrlo specifičan domoljub? On kaže da se neće svađati oko dva ili tri kamena i da to ozbiljna država ne radi. Mislim da ozbiljna država i vlada i te kako drže do svojih interesa i da ih zna artikulirati i zastupati. Za to je potreban ozbiljan premijer, zaključio je Karamarko.

Komentara 46

DA
dado21
19:30 10.07.2012.

Na kraju svi smo ljudi! Neko malo više neko malo manje! Treba definitivno zaštitu Hrvatska manjina u BiH ili eto nas sviju u Hrvatsku! Pa izvolite!

TO
tomokaro
19:35 10.07.2012.

Dvije putovnice,dvije osobne,dva prebivališta,mirovina u hrvatskoj bez dana radnog staža , živi u Hrvatskoj plačaj porez u BIH . I onda je netko obespravljen ili je možda privilegiran ili jednostavno disponira koje će si pravo od nabrojena dva uzeti. Ja imam samo jednu putovnicu,jednu osobnu,jedno prebivalište,jednu domovinu i u njoj plačam porez. I ja bi rado sve po dva.

Avatar Django
Django
19:22 10.07.2012.

Znači li to da je BiH neozbiljna država? Jer, oni se očito misle svađati zbog "dva kamena". Utoliko i jest bitnije da se gradi most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije