Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kapetan Dragan

Vasiljković za nekoliko mjeseci može biti na slobodi

Split: Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/3
26.09.2017.
u 20:19

Odvjetnik Filaković: Kapetan Dragan nije očekivao tako visoku kaznu

Samo 15 godina za Dragana Vasiljkovića?! Razočaran sam, on će za dvije godine van, a za ono što je napravio meni i drugima morao je odležati puno duže – komentar je Velibora Bračića jednog od svjedoka optužbe na suđenju ozloglašenom kapetanu Draganu, koji je u utorak na Županijskom sudu u Splitu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora za ratni zločin protiv vojnih zarobljenika i civilnog stanovništva u kninskom zatvoru i tijekom napada na Glinu.

Vasiljković je presudu dočekao smireno, kamenog izraza lica, ne pokazujući emocije. Jedino je povremeno podizao glavu i ostavljao dojam kako jedva čeka da predsjednik sudskog vijeća Damir Romac završi s obrazlaganjem presude. Njegov odvjetnik Tomislav Filaković je rekao kako Vasiljković, koji je od početka tvrdio da nije kriv, nije očekivao tako visku kaznu. Upravo taj izostanak kajanja uzet mu je kao otegotna okolnost, a životna dob bila mu je jedina olakotna okolnost. Odvjetnik Filaković je istaknuo kako je zadovoljan što je Vasiljković oslobođen krivnje za točku optužnice po kojoj je u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije. Naime, sud je iskaz svjedoka optužbe ocijenio konfuznim i nevjerodostojnim.

Split: Dragan Vasiljković osuđen na 15 godina zatvora za ratni zločin
1/13

- Nismo očekivali ovako visoku kaznu jer nije dokazano tijekom postupka da je Vasiljković bio zapovjednik u Kninu niti da je organizirao napad u Glini. To ćemo obrazložiti u žalbi – rekla je Slađana Čanković, koja također zastupa Vasiljkovića kojemu se u izdržanu kaznu ubrajaju ekstradicijski pritvor i istražni zatvor. Po računici njegove odvjetnice u zatvoru je već 10 godina 11 mjeseci i 27 dana.

- On je praktično već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na zakon o izvršenju kazne. Znamo da je tri četvrtine izdržane kazne već izdržana kazna u cijelosti. Naravno, to podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne, o tome ćemo se dogovarati možemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravomoćnosti ili nećemo. O tom po tom! Formalno je zapravo odslužena kazna i u tom smislu to bi bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor – kaže odvjetnik Filaković.

Razočarenje Velibora Bračića, koji je pred sudom bio jedan od svjedoka koji su govorili o zlostavljanju, ponižavanju, premlaćivanju u kninskom zatvoru u kojemu su čuvari bili pripadnici specijalne jedinice tzv SAO krajine kojima je zapovijedao Dragan Vasiljković i nije poduzeo ništa da se tortura zaustavi, dijele i drugi branitelji. Ivan Turudić, i sam zatočenik u kninskoj tvrđavi, kaže kako je očekivao da će Vasiljković dobiti maksimalnih 20 godina.

- Na žalost, nemam razloga za biti optimist da će ovaj postupak završiti dobro, iako se nadam da će se Državno odvjetništvo uputiti žalbu i da će Vrhovni sud uvažiti sve iskaze svjedoka i materijalne i nematerijalne dokaze. Ostala mi je gorčina nakon što je sudac objavio presudu. Razočaravajuće je čuti da je Vasiljković dobio manje godina zatvora nego sam ja pokopao suboraca kojima je on presudio – izjavio je Turudić i rekao kako vjeruje da će hrvatska javnost biti razočarana. Tvrdi da se javio tužiteljstvu i nudio svjedočenje, ali ga nisu pozvali.

Postupak protiv Vasiljkovića trajao je godinu dana. Ispitano je 60 svjedoka. Vasiljković je uhićen u Perthu u Australiji 2006. godine, a Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. godine i od tada je u istražnom zatvoru u Splitu. U Australiji je živio pod lažnim imenom Daniel Snedden i bio trener golfa. Ovo je prvi put da je Australija izručila svog državljanina zbog optužbi za ratne zločine.

Komentara 53

Avatar ÜberGreten
ÜberGreten
20:39 26.09.2017.

Da je na vlasti, Bojan Glavašević bi ga preveo u branitelja i dao mu penziju

Avatar unačelu
unačelu
20:37 26.09.2017.

Životna dob olakotna okolnost... on je valjda one na kninskoj tvrđavi prije premlaćivanja i ubijanja pitao za godine.Za ovakvu presudu sudca na doživotnu.

MO
mobitel20
20:37 26.09.2017.

Visina kazne nije najvaznija. Vazno je da je osudjen i da Australija nema primjedbi te da nam nastavi izrucivati "nestale" sa Strbcevog popisa koji se dolje kriju pod laznim imenima. Posebno koljaci iz Vukovara, Vocina i Lovasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije