Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija održivi turizam

Kapaciteti su puni, treba ograničiti posjetitelje

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
15.05.2019.
u 08:10

Sva zaštićena područja u RH u 2011. posjetilo je 2,5 milijuna turista, a lani četiri milijuna, rečeno je na konferenciji

Hrvatska je poznata u svijetu po čak 408 zaštićenih područja, koja zauzimaju 8,5 posto njezina teritorija. Kad se tome doda i područje koje je u europskoj ekološkoj mreži Natura 2000 dolazi se do 37 posto ukupne površine Hrvatske. A razvoj održivog turizma na tom teritoriju bio je tema konferencije Održivi turizam u zaštićenim područjima Republike Hrvatske održane jučer na Plitvičkim jezerima u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva turizma, Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera i u suorganizaciji s Mrežom za održivi razvoj Hrvatske i Klasterom Lika Destination. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. 

Ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević iznio je podatke da je u 2011. sva zaštićena područja u RH posjetilo 2,5 milijuna ljudi, a da je lani ta brojka iznosila četiri milijuna. Plitvička jezera pri tome posjeti gotovo 10 posto svih turista koji dođu u Hrvatsku, a sva zaštićena područja njih 22 posto. Kovačević je kao pozitivne pojave od turizma u zaštićenim područjima naveo među ostalim zapošljavanje lokalnog stanovništva, povećanje dohotka, očuvanje i povećanje lokalne proizvodnje. Negativne pojave su povećanje količine otpadnih voda, otpada, osvijetljenosti i buke, promjena krajobraza i prevelika posjećenost. 

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina naglasio je da nam je održivost budućnost i da o njoj sve ovisi. 

– Održivi turizam je u fokusu našeg djelovanja. Poduzeli smo cijeli niz mjera pa tako u cjelokupnoj reorganizaciji turizma održivi turizam dižemo na višu institucionalnu razinu – kazao je Glavina. Cilj je da Hrvatska postane cjelogodišnja destinacija održivog turizma. Naglasio je i da svi zajedno na tome moramo raditi, uključujući i realni sektor. 

– Ako u nekim dijelovima moramo ograničavati promet, broj gostiju, događanja, to ćemo i raditi – poručio je Glavina. Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer pohvalio se da je na jednom skupu jedini čestitao ministru turizma Gariju Cappeliju što lani nismo imali povećanje broja turista u ljetnoj sezoni. 

– Mi iz sektora zaštite prirode uvjereni smo da nije bitan broj turista, Hrvatska ima četiri milijuna stanovnika, a dođe nam 20 milijuna turista u kratkom razdoblju ljeti. To je ogroman pritisak. Potrebno je povećati kvalitetu usluga. Kapaciteti su nam puni – poručio je Kreitmeyer.

Izidora Marković Vukadin iz Instituta za turizam navela je među ostalim kao dobar primjer zaštite prirode uvođenje sustava najave za posjetitelje Plitvičkih jezera, iako je to naišlo na nerazumijevanje šire javnosti.

 – Nije dovoljno usađena informacija da je to u interesu Plitvičkih jezera, da se vremenski disperzira broj posjetitelja i da se očuva ovaj biser – naglasila je Marković Vukadin. Navela je i da su upravljanje turističkim aktivnostima i prostorno planiranje osnovni alati koji omogućavaju kontinuirani i održivi razvoj. Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković smatra da je smanjenje broja turista privremena mjera i da je potrebna njihova rotacija, da nisu svi na istome mjestu nego da obilaze i druge znamenitosti. 

– Postoji strah da nam Unesco nešto zabranjuje, da prijeti ukidanjem zaštite. To nije tako, sve probleme rješavamo zajedno s Unescom – kazao je Trupković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije