Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kaos u Europi: Temperature dosežu visokih 48 stupnjeva?

I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperaturama bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke.
04. kolovoza 2018. u 13:41 24 komentara 17162 prikaza

Toplinski udar zahvatio je Europu s rekordno visokim temperaturama. Portugalski grad Evora "bori se" sa 44 stupnja Celzija, a temperatura tijekom noći u portuglaskom Portalegre nije padala ispod 32. 

Građani traže osvježenje od sve većih vrućina Topli zrak iz Afrike Toplinski val poharao Europu, Portugal i Španjolska mogli bi srušiti europski rekord

Zabrinjavajuće su najave da temperature nisu dosegle svoj vrhunac pa se očekuje da će u Španjolskoj i Portugalu tijekom vikenda biti još i toplije, a ako se to dogodi, bit će to najviša temeratura zraka ikad izmjerena u kontinentalnom dijelu Europe. Upravo te visoke temperature, uzrokovane vrućim zrakom iz Sahare, koji se širi po Europi, uzrokovale su i topljenje švedskog ledenjaka. 

More VRLO TOPLO Toplinski val: Temperature u Jadranskom moru idu i do 30 °C

Luke Miall, meteorolog iz Met Office-a, za Metro je istaknuo kako se očekuje da bi rekordna temperatura zraka od 48 stupnjeva izmjerena u Ateni 1977., mogla biti potučena ovog vikenda. 

Tlo je već jako zagrijano, nebo je bez ijednog oblačka, a tlak zraka je viok i to sve zajedno uzrokuje ovako ekstremne vrijednosti.

I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperatura bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke.

VIDEO  Klemenčić Novinc (DHMZ): Vrućine su u vrijednostima opasnima za zdravlje, a toplinski val će potrajati

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • vorda400:

  Pa temperature se prilagođavaju novim doseljenicima u nordijske države🤣🤣🤣🤣🤣

 • Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
  ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs:

  Nesta mala debeloga lada....

 • alphazulu99:

  Postavite jos vjetrenjaca na sjeveru, usporite strujanje zraka od sjevera prema jugu i upalite klime koje hlade unutrasnjost zgrada, a zagrijavaju okolis.