Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIRA SE GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

Kandidati obavili razgovore u Vladi: 'Nikoga se ne bojim'

Zagreb: Mladen Dragičević obratio se medijima nakon razgovora s premijerom Plenkovićem
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/53
Autori: Hina, Večernji.hr
24.01.2024.
u 12:22

Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedam ministara počelo je razgovore s četvoricom kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika, nakon čega bi Saboru trebali predložiti nasljednika prve žene na čelu Državnog odvjetništva (DORH) Zlate Hrvoj Šipek.

Na Markov trg prvi je stigao Mladen Dragičević koji je rekao da ga nije strah nikoga.

"Imam više znanja nego svi pojedinačno. Iz privatnog sam sektora, moja je prednost taj međunarodni element, ali kako odluči Vlada, to će biti to. Odlučuju nijanse i u kojem smjeru Vlada želi ići. Mislim da sam taj, ali poštovat ću odluku Vlade i opet ću se prijaviti", rekao je Dragičević koji smatra kako nema velike konkurencije, piše N1.

"Ja nemam repova, nisam dobio puno pitanja. Moj program je tu. Pitanje je hoće li Vlada odvjetnika koji je blizak EU, koji ima taj međunarodni element, koji nudi brza rješenja. Treba mijenjati zakone", zaključio je Dragičević. 

Dragičević je u Vladu stigao s prekrivenim okom jer je nedavno imao operaciju. Nakon razgovora našalio se da je premijeru rekao da su ga napali MIG-ovi. Istaknuo je kako je na razgovoru bilo zanimljivo te da je najzanimljivije pitanje bilo smatra li se spremnim za preuzimanje te funkcije. 

VIDEO Mladen Dragičević nakon razgovora s premijerom Plenkovićem 

Nakon njega stigao je i Emilijo Kalabrić koji također smatra kako je prava osoba za to radno mjesto i nema straha od razgovora. "Očekujem da će povjerenstvo postavljati pitanja koja se tiču programa rada koji sam sastavio pa da ću imati priliku razjasniti pojedine njegove detalje. Da se objasni što se to konkretno namjerava napraviti. Otvoren sam za sve dok povjerenstvu ne bude jasno što to ja mislim i što hoću", rekao je Kalabrić, čiji su program na saborskom odboru ocijenili prekratkim jer ima samo 15 stranica. 

Kalabrić je nakon razgovora rekao da je bilo baš onako kako je očekivao. "Objasnio sam dijelove svog programa onako kako ih ja zamišljam. Svatko je imao pitanja koja su se odnosila na program rada. Mislim da su mi ostavili dosta vremena za izlaganje programa, a ja sam nastojao biti dosta eksplicitan u tom izlaganju. Dojam je osobna impresija, a sada ćemo čekati odluku", rekao je. 

VIDEO Emilijo Kalabrić na razgovoru u Vladi

Na razgovor je stigao i Ivan Turudić, koji jedini od kandidata za sada nije želio dati izjavu. 

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner stigao je posljednji i prije sastanka s Vladinim povjerenstvom rekao je: "Saborsko predstavljanje ima drukčiju dimenziju, ovdje je više pitanje konkretne struke, odnosa. Pretpostavljam da će tematika biti nešto drukčija, da će biti kao prošli put. Tad sam bio jako zadovoljan, tad smo se prvi put javljali na oglas. Bio sam ugodno iznenađen činjenicom da je premijer vodio razgovore, pročitao program, to nikad prije nisam doživio."

"Ne bojim se nikoga, jedino se bojim da ne osudimo nevinoga. Kandidate znam površno. Mislim da će kolege koji dolaze sa strane imati više problema dok ne snime situaciju (Turudić, Dragičević), a kolega Kalabrić s druge strane ima problem kao kandidat strukture bilo što promijeniti. Ja jesam iz službe, ali nisam iz vladajuće strukture. Možda je to dobitna kombinacija", rekao je Wagner.

VIDEO Emilijo Kalabrić odlazi nakon razgovora s Plenkovićem

VIDEO Nikša Wagner obratio se medijima nakon razgovora s premijerom Plenkovićem

Podsjetimo, danas su u Vladi na razgovorima kandidati za glavnog državnog odvjetnika, a razgovore s njima obavljaju premijer Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održiva razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Nakon što je resorni saborski odbor za pravosuđe dao pozitivno mišljenje o svim kandidatima za glavnog državnog odvjetnika, oni će danas obaviti razgovore u Vladi. Jednoga od njih Vlada će zatim predložiti Saboru, a za izbor novog glavnog državnog odvjetnika koji se imenuje na četiri godine potrebna je natpolovična većina odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova.

Prijave na javni poziv poslali su odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner, trenutačni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić i sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić.

Dragičević se za prvog čovjeka DORH-a kandidirao i prije četiri godine, a u sustav bi uveo novitete koji postoje u modernim europskim državama. Kalabrić je aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice, a kaže da na njegovu kandidaturu nisu utjecali politički faktori. Wagner smatra da lošu reputaciju DORH-a treba hitno mijenjati.

VEZANI ČLANCI 

Najzvučnije ime među kandidatima svakako je Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda. Vodio je brojna suđenja, među kojima i ono protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, Damira Polančeca, ali i Hrvoja Petrača. Za sada ne želi komentirati svoju kandidaturu, javlja HRT.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je poručio da kriterij za odluku oko budućeg čelnika DORH-a neće biti poznanstvo nego program, a nije htio odgovoriti postoji li već neki kandidat koji se ističe.

"Što se mene tiče, kriterij poznanstva ovog ili onog stupnja sigurno neće biti kriterij. Bit će program i način kako vide ulogu glavnog državnog odvjetnika u funkcioniranju važne pravosudne institucije", uzvratio je Plenković u utorak navečer na upit novinara nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Zlata Hrvoj Šipek izabrana je za glavnu državnu odvjetnicu u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

VIDEO Plenković komentirao Komšića

Komentara 5

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
10:20 24.01.2024.

nikog se ne bojim - imam vec sljivu na oku!

Avatar raco
raco
08:44 24.01.2024.

nijedna žena?

LO
Lolita3
11:35 24.01.2024.

Ne poznam ih, ali jedan je jako poznat. Ne po dobru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije