Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoka utrka

Kancelarska bitka: za Södera 58, za Lascheta 30 posto Nijemaca

Power struggle between Markus SOEDER and Armin LASCHET.
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 18:45

Predsjednici vlada Sjeverne Rajne-Vestfalije i Bavarske, i lideri CDU-a i CSU-a, natječu se za demokršćanskog kandidata za njemačkog kancelara

Većina Nijemaca podržava kancelarsku kandidaturu bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Markusa Södera, javio je jučer dnevnik Augsburger Allgemeine.

Među ispitanima njih 58 posto podržava kandidaturu Markusa Södera, nasuprot 30 posto podrške koju uživa predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i drugi kandidat Armin Laschet, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je proveo institut Civey.

AfD za “ljevičara

Posebno jaku podršku, 86 posto, Söder uživa kod birača demokršćanske unije CDU/CSU. I kod simpatizera ostalih stranaka, s izuzetkom stranke Ljevice i Alternative za Njemačku, Söderr uživa veću podršku od Lascheta. Söder je prvobitno najavio da će poštivati odluku većeg CDU-a, koji je podržao svog predsjednika Lascheta, ali je nakon toga istaknuo kako se “ne može ignorirati volja većine, kako građana tako i stranačke baze”.

Söderr je najavio da će odluka o kancelarskom kandidatu demokršćana, a time i potencijalnog nasljednika Angele Merkel, biti donesena “još ovog tjedna”. Oporba, ali i Socijaldemokratska stranka Njemačke , s kojom Unija koalira na saveznoj razini, kritiziraju borbu za vlast unutar Unije smatrajući da to paralizira vladu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Armin Laschet ili Markus Söder, tko će biti kandidat demokršćanske koalicije koji bi na sljedećim parlamentarnim izborima u rujnu trebao zamijeniti Angelu Merkel?

Ili se barem tako demokršćani nadaju držeći kako će bez obzira na ozbiljan pad popularnosti ipak zadržati kancelarsko mjesto i formiranje vlade. o, kada se zna da je njihova popularnost danas najniža od kraja Drugog svjetskog rata, 27 posto, hoće li ta vlada biti ponovo crno-crvena ili će se dodatno obojiti zelenom bojom obzirom na to da ni SPD-u ne cvjetaju ruže, imaju tek 16 posto, debelo ih prestižu Zeleni koji imaju 22 posto. Ili će se do jeseni toliko promijeniti snage, odnosno ispoštovati se postojeći trend pa će najjača stranka u Njemačkoj po prvi puta u povijesti biti – Zeleni.

Od početne pozicije sigurnog nasljednika Angele Merkel, Lascheta, kojega je podupirala i ona sama, ispalo je da čak i u krugovima CDU-a više navijaju za Södera. Neki već to nadmetanje prozivaju i cirkusom jer zasjenjuje onu pravu problematiku, a to je kakve uopće šanse imaju stranke velike koalicije na parlamentarnim izborima. Očito ne baš sjajne jer kada se u loše stranačke ankete uklopi i ona YouGova prema kojoj Laschet dobiva tek 12 posto glasova Nijemaca s glasačkim pravom, tada je očito da Laschet ne bi niti trebao biti taj.

I ovdje su puno skloniji Soderu koji dobiva 46 posto. Sada se vidi da je inzistiranje da konzervativni kandidat za kancelara bude obavezno netko iz CDU-a bila pogreškom jer je Armin Laschet kandidatom imenovan u siječnju kada je Annegret Kramp-Karrenbauer odustala od toga da nasljednice Angele Merkel unatoč toga što joj je bila i osobnim favoritom.

Upravljanje pandemijom

Vrlo jak razlog Söderovoj popularnosti jest i pandemija. Armin Laschet pokazao je vrlo loše upravljanje u svojoj Sjevernoj Rajni-Vestfaliji koja je i najmnogoljudnija u Njemačkoj za ove krize. Čak je i ismijavan zbog svoje ideje ‘lockdowna premošćivanja’ kojom je htio premostiti vremenski jaz između cijepljenja i trenutka kada se nakon cijepljenja postigne imunost. Takve stvari nikada ne odzvanjaju dobro među njemačkim biračima koje vole konkretnost i sigurnost upravo kakvu je pokazao Markus Söder u ovoj krizi.

Njegovo se upravljanje u Bavarskoj pokazalo jako dobrim pri čemu je odluke o lockdownu znao donositi čak i prije savezne vlade. I to mu je donijelo popularnost i povjerenje glasača iako nije baš svaki put Bavarska bilježila bolje brojke od ostalih država u Njemačkoj. Jako je dobar i u osobnom marketingu. Primjerice, prošli je tjedan objavio kako će Bavarska platiti za 250 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V a koje, kako znamo i mi, nije još odobreno za zemlje članice EU.  

U Francuskoj je otvoreno prvo drive-in-cijepljenje: Pogledajte kako izgleda!

Ključne riječi

Komentara 3

BR
Branitelj2020
09:22 17.04.2021.

Za Södera 58, za Lascheta 30 posto Nijemaca ali CDU uhljebi su za Lascheta a to je jedino što se računa u takozvanoj demokraciji koja vlada u Njemačkoj. Nema se što pitati građane Njemačke što oni žele jer važno je samo ono što partijska vrhuška želi. Svaka sličnost sa Hrvatskom je namjerna.

LO
lojtra2
17:53 17.04.2021.

Bavarska ima oko 13 milijuna stanovnika tako da ovo nikako ne štima: "će Bavarska platiti za 250 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V"...

IV
IvicaKerempuh
19:29 15.04.2021.

Nebu ni jedan ni drugi jerbo su obojica kriminalci. Obojica su se po § 357 kaznenog zakona u Nemčiji okrivili o tom zakonu. Prijava protiv njih je po mojem saznanju u toku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije