Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
većina mladih ljudi zaražena

Kancelar Kurz upozorio građane: 'Virus u Austriju stiže autom'

Kancelar Kurz
Foto: BKA Arno Melicharek
1/4
16.08.2020.
u 13:47

Kako je rekao velika skupina među novozaraženima su u međuvremenu mladi ljudi, koji često nemaju simptome bolesti, niti znaju da u sebi nose virus

Virus u Austriju stiže autom“, rekao je austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz u nedjelju u razgovoru s novinarima, upozorivši ih na „zabrinjavajući razvoj situacije u zemljama Zapadnog Balkana koje su omiljene destinacije za odmor Austrijanaca, prilikom odlaska na more“.

Posebno je naglasio kako traži pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na austrijskim graničnim prijelazima. Jer, kako je napomenuo razvoj situacije proteklih dana u Austriji je zabrinjavajući, a do nedavno je situacija bila „vrlo dobra i stabilna“. „Imam veliku molbu na građane. Molim vas budite oprezni. Brojke ponovno rastu, pandemija koronavirusa još nije savladana i moramo sve učiniti kako bi u Austriji zaštitili zdravlje, te prije svega spriječili drugi Lockdown, kako ne bi u opasnost došla radna mjesta i gospodarstvo“, bio je Kurzov apel upućen Austrijancima.

Kako je rekao velika skupina među novozaraženima su u međuvremenu mladi ljudi, koji često nemaju simptome bolesti, niti znaju da u sebi nose virus. „A upravo su oni prenositelji zaraze koji u opasnost dovode članove svoje obitelji i starije ljude“, poručio je austrijski kancelar dodavši: „Odlučujuće je da zdravstveni organi postrože granične kontrole“. Istakao je kako je na tu temu već razgovarao s čelnicima pokrajina i ministrom zdravlja Rudolfom Anschoberom. Ukazao je na novu mogućnost besplatnog testiranja na koronavirus za povratnike s odmora u Hrvatskoj koji su se vratili ili će se vratiti u Austriju između 7. kolovoza i ponedjeljka 17.kolovoza u ponoć, te apelirao na austrijske građane da prihvate ponuđenu mogućnost.

Opasnost od zaraze koronavirusom se širi prvenstveno preko povratnika s odmora, posebno iz Hrvatske“, konstatirao je Kurz. Istakao je kako je to i razlog zašto je Austrija izdala upozorenje za putovanje u Hrvatsku, koje stupa na snagu u ponedjeljak u ponoć, od kada će biti dodatno pooštrena kontrola na austrijskim graničnim prijelazima. Vezano uz to, Ministarstvo zdravlja je već izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana zdravstvena kontrola na granici Austrije s Italijom, Slovačkom, Slovenijom i Mađarskom. Svi putnici s odmora iz tzv. „rizičnih zemalja“ za koje je Austrija izdala upozorenja o (ne) putovanju moraju pri ulasku u Austriju imati negativan PCR korona test ne stariji od 72 sata ili moraju u roku 48 sati od ulaska u Austriju napraviti korona, te na rezultat testa napravljenog o vlastitom trošku, čekati u obveznoj kućnoj samoizolaciji.

Komentara 32

MA
majkomila
13:56 16.08.2020.

Sada Austrija trpi uvoz, po zimi je bila najveći izvoznik korone. To se više ne spominje?!

NL
ne_lupetkajte
13:59 16.08.2020.

I Kurac se uskurcio. Znaci ako si mlad, onda si i bolestan , a ako si star onda si za likvidaciju.Kreteni vladaju.

DU
Deleted user
16:50 16.08.2020.

Evo vam istinite priče: Albanci iz St. Pöltena u Austrijiu rodom iz Kumanova bili doma. Inače je brže preko Madjarske i Srbije, ali su išli preko Hrvatske. Imaju njeke prijatelje u Istri koji su ih pro forma prijavili da su bili kod njih. Po povratku na granici pokazali da su bili u Hrvatskoj na ljetovanju... Ako budu pozitivni, svi buju pisali da su se zarazili u Hrvatkoj! A koliko ih još ima takvih? Na tisuće!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije