Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IKONA LIBERALIZMA

Kanadski premijer Trudeau, kancelarka Merkel i papa Franjo veliki bastioni liberalne demokracije kakvu smo da sada poznavali

German Chancellor Angela Merkel and Canada's Prime Minister Justin Trudeau during a private meeting at the Regent hotel in Berlin, Germany February 16, 2017. REUTERS/Guido Bergmann/Bundesregierung/Handout via Reuters   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS P
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
23.02.2017.
u 08:33

Joe Biden: Lliberalizam u međunarodnim odnosima u težem je položaju nego ikada od završetka Drugog svjetskog rata

Samo je mjesec dana prošlo otkad je Donald Trump ušao u Bijelu kuću, trebalo je da kanadski premijer Justin Trudeau preraste u vodećeg liberalnog lidera s one strane Atlantika, državnika s kojim će, po svemu sudeći, Europska unija sljedećih godina graditi temelj svojih odnosa sa sjevernoameričkim kontinentom..

– Nikada do sada nisam vidio da je Europa pred ovakvom dilemom i sumnjama. Svijet će gledati u vas premijeru, sada kada se liberalizam u međunarodnim odnosima nalazi u težem položaju nego ikada od završetka Drugog svjetskog rata. Svijet će od Kanade i Njemačke očekivati liderstvo – ustvrdio je Trudeauu prije mjesec i pol dana Joe Biden, tadašnji američki potpredsjednik koji se nalazio u službenom posjetu Ottawi samo nekoliko dana prije Trumpove inauguracije.

Biden je bio u pravu. U vrlo kratko vrijeme upravo su Kanada i Njemačka počele graditi političko i trgovinsko savezništvo koje će, po svemu sudeći, biti osnovni most preko Atlantika, za razliku od mosta s Washingtonom koji se uvelike ruši.

U jednu ruku, Trudeau ima sve. Ima šarm, dobar izgled, liberalne i slobodoumne ideje. Ima u krajnjem slučaju i veliko iskustvo u politici. Ne samo iskustvo premijera i parlamentarnog zastupnika već puno više. Jer Justin Trudeau od najranije je mladosti u kanadskoj visokoj politici, doduše kao promatrač.

Naime, sin je nekadašnjeg premijera Pierrea Elliota Trudeaua i njegove supruge Margaret, a samo njegovo rođenje bilo je povod za veliku političku kampanju i promjenu zakona. U to vrijeme, 1971., očevi nisu smjeli biti na porođaju pa je Margaret počela veliku javnu kampanju kako bi svom suprugu premijeru omogućila da bude uz nju na porođaju. Naravno, zakon se odnosio na sve stanovnike Kanade, pa je upravo zbog Justina danas prisutnost očeva na porođaju uobičajena stvar.

Liberalni blok temelji se na odnosima Ottawe i Berlina kao krajnjih točaka političke osi

Inače, majka sadašnjeg kanadskog premijera ni u kojem slučaju nije bila klasična kućanica, već vrlo samostalna, ali i nekontrolirana osoba. Sam brak s Justinovim ocem nije dugo trajao, razišli su se nakon šest godina, no i to kratko vrijeme bilo je dovoljno da Margaret izazove cijeli niz skandala.

Krijumčarila je drogu u putnoj prtljazi, posjećivala je elitne klubove diljem SAD-a, u nastupima bijesa trgala je i uništavala tapiserije u premijerskoj rezidenciji. No skandal svih skandala svakako je bio slučaj kada je na tjedan dana pobjegla od Trudeaua starijeg s vođom Rolling Stonesa, Mickom Jaggerom. Tako se dobro krila s rockerom da je ni kanadska tajna služba nije mogla pronaći.

– Znamo da se nalazi na području SAD-a, u društvu Jaggera, no gdje se doista nalazi, ne možemo potvrditi – bio je izvještaj kanadske obavještajne službe.

Roditelji današnjeg kanadskog premijera razveli su se nedugo nakon te epizode, a skrb o Justinu sud je dodijelio njegovu ocu.

Justin Trudeau aktivno se u politiku uključio pristupivši 2000. Liberalnoj stranci, koja je tada bila prilično slaba, no svojim vrlo emotivnim i zapaženim nastupima počeo joj je vraćati rejting u kanadskoj javnosti. Nije propuštao ni jednu priliku da izgradi svoj imidž, pa je tako u snimanju dvodijelne CBS-ove mini serije “Veliki rat” glumio kanadskog vojnika.

U eri Brexita, Trumpa i rasta populizma EU treba prijatelje, partnere, čvrstu mrežu

Posvetio se aktivizmu, pokrenuo je kampanju za povećanje sigurnosti sportaša u zimskim sportovima, pokrenuo je i programe za promociju kanadske književnosti. Boksao je u ringu u to vrijeme protiv konzervativnog senatora Brazeaua, borio se protiv zagađenja rijeka, zahtijevao kanadsko sudjelovanje u rješavanju krize u Darfuru... Gradio je imidž poštenog, nekonvencionalnog političara, a prvi put je u kanadski parlament izabran 2008. godine.

Birači su ga na mjesto premijera prije dvije godine izabrali kao mladog, nekonvencionalnog političara koji bi zemlju nakon dva desetljeća vladavine konzervativaca trebao povesti u drugom smjeru. I po svemu sudeći, njegov je izbor došao u pravome trenutku.

Očito je da se svijet danas okuplja u dva tabora, prilično drugačija nego što su ti tabori bili do sada. S jedne su strane Justin Trudeau, Angela Merkel, australski premijer Malcolm Turnbull, papa Franjo te lideri dijela zemalja Europske unije koji predstavljaju liberalni tabor, koji zagovara osobne ljudske slobode, slobodu trgovine i demokraciju kako se poima na tim prostorima.

S druge strane su Donald Trump i njegova nasilna i izolacionistička Amerika, Vladimir Putin, mađarski premijer Orban...

Upravo zbog novoprobuđene ljubavi između Trudeaua i Angele Merkel kao neformalne liderice Europe s jedne strane i izolacionizma SAD-a s druge strane, Europski parlament ratificirao je trgovinski sporazum s Kanadom koji je još prije godinu dana imao velike protivnike u Europi. U ovome trenutku, s Trumpom u Bijeloj kući, taj sporazum danas djeluje puno primamljivije nego prije samo godinu dana.

Doduše, liberalni lideri još uvijek sami sebe “traže” u novim geopolitičkim okolnostima, a to vrijedi i za samog Trudeaua. Baš kao što je Angela Merkel zaokrenula svoju politiku prema imigrantima, tako je i Justin Trudeau malo promijenio stav prema useljenicima.

Zbog Trumpove politike izolacionizma ratificiran je trgovinski sporazum EU i Kanade

Nakon što je Trump došao na vlast i povukao prve poteze, Trudeau je imigrante pozvao u Kanadu, da bi ovih dana poslao dodatne policijske snage na granicu sa SAD-om jer je priljev useljenika jednostavno prevelik. Baš kao i Merkel, i Trudeau se malo “preračunao”, no namjere su svakako bile dobre. S druge strane, Trump je najavio kako planira donijeti novu uredbu kojom će s područja SAD-a protjerati 11 milijuna ilegalnih imigranata, s tim da će pošteđeni biti samo oni koji su u državu ušli u vrijeme dok su još bili maloljetni.

Justrin Truedau danas je svojevrsni sjevernoamerički ambasador slobode, ne samo u smislu ljudskih prava i prava manjina već i slobodne trgovine i otvorenog tržišta. U vrijeme kada su odnosi na relaciji Washington – Bruxelles toliko zategnuti da EU odbija izdati agreman Trumpovu izboru za veleposlanika pri EU Tedu Mallochu jer je on u intervjuu ustvrdio kako će rado pomoći raspadu Unije, Europi je svaki prijatelj i partner s druge strane Atlantika više nego dobrodošao. Jer Trumpova administracija to više očito nije.

U eri Brexita i Trumpa EU treba prijatelje, partnere, čvrstu mrežu. I zbog toga je Trudeauov posjet Njemačkoj i Francuskoj vrlo bitan. Pogotovo u vrijeme kada trgovinski sporazum s Kanadom pokazuje da nije sve tako crno.

>> Trump se susreo s kanadskim premijerom, no svi pričaju o zaljubljenom Ivankinu pogledu

>> Dan kada su sve žene svijeta željele biti Angela Merkel

Komentara 12

Avatar abakus
abakus
09:31 23.02.2017.

Trudeau, Merkel... i papa Franjo... :D Ne mogu a da se dobro ne nasmijem na to. :D Eto, došlo je što sam još davno rekao da će doći, a za što su me tada svi gledali u nevjerici: Na mjestu pape nalazi se liberal, čovjek od kojeg samo čekam da svaki tren legalizira pobačaj. :) Da nije toliko smješno, bilo bi za plakati. E, dragi moji, kamo vas je dovelo lažno praštanje i lažna ljubav... Neka. Kraj svijeta se bliži, maske padaju kao što je i rečeno da će pasti, a ljudi će se konačno morati opredijeliti. Nitko neće više moći ostati negdje između, u sivoj zoni, pred Bogom koji se spušta sa nebesa. Nitko. Pazite na kojoj ćete se strani naći. A ova ovoga crnog pape pogrešna je, samo da bude sasvim jasno.

DU
Deleted user
09:38 23.02.2017.

Ah, ah, ah, Bože dragi i mili, čini se da je taj drski i mrski Trump Donaldino zabio golem strah u kosti globalnoj neoliberalnoj, navodno demokratskoj, čeljadi kad je u svoje redove primila i papu Franju, koji je po definiciji, budući da je papa, konzervativac i zatucanac najgore vrste. Kak' bi rekel moj filozodki nastrojen sused Skuliber Štef, dečki dragi, ne bu dobre ak' je tak. To ne znači nikaj druge neg' da je sviet odišel k vragu.

KL
klasika
09:44 23.02.2017.

Trudeau je prema novinaru "ambasador slobode". Kako ljigava floskula za narode ispranog mozga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije