Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kanađani: Nevjerojatno je da Hrvati unatoč svemu žure u EU

Teško je povjerovati da bi ikoja zemlja željela postati članica EU i prihvatiti euro ako se razmotre aktualni ekonomski prevrati, ali tu je Hrvatska, analizira kanadski autor Paul Waldie
02. travnja 2013. u 15:57 0 komentara 2 prikaza
zastave,europska zastava,hrvatska zastava,europska unija,portal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok Velika Britanija ozbiljno razmišlja o izlasku, Cipar najvjerojatnije žali što je ušao, a Grčkoj prijeti izbacivanje, nevjerojatno je da postoji jedna zemlja koja se žuri ući u Europsku uniju i ''prigrliti'' novu valutu – euro. Kratki je to rezime političko-ekonomske analize koju je, nekoliko dana uoči današnje slovenske ratifikacije hrvatskog ugovora s EU, objavio utjecajan kanadski dnevni list The Globe and Mail.

Novinar i autor teksta Paul Waldie analizira skorašnji ulazak RH u Europsku uniju te integraciju u eurozonu 2017. godine.

– Teško je povjerovati da bi ikoja zemlja željela postati članica EU i prihvatiti euro ako se razmotre aktualni ekonomski prevrati koji su uzrokovali financijski kolaps u Grčkoj, bankarsku krizu u Cipru i produljenu recesiju u Španjolskoj, Francuskoj i Britaniji. No, Hrvati u EU žele ući već desetljećima jer njima ulazak znači ekonomski oporavak te moderniziranje državnih institucija – piše Waldie te ujedno ističe riječi premijera Milanovića da je ''bolje biti članom kluba nego stajati sam, čak i ako se taj isti klub trenutačno nalazi u problemima''.

– Unatoč velikim gospodarskim problemima i četvrtoj godini recesije u kojoj se Hrvatska nalazi, prosječni Hrvat je euro-realist, a ne euro-entuzijast ili eventualno euroskeptik – procjenjuje Dimitar Bečev iz londonskog Europskog vijeća za međunarodne odnose.

Waldie podsjeća da EU Hrvatsku i dalje potiče na provođenje reformi, pogotovo u sektoru pravosuđa gdje one nisu implementirane na zadovoljavajući način, kao i da unutar Unije postoje dvojaki stavovi o skorašnjoj integraciji. Dok s jedne strane postoje njeni protivnici, drugi se pak nadaju da će ona potaknuti i ostale države iz okruženja na provođenje nužnih reformi, u prvom redu Srbiju i Crnu Goru. Problem je tu i ulaska u eurozonu jer Hrvatska je pogođena recesijom, deficitom i 20-postotnom nezaposlenošću, upozorava kanadski autor na kraju analize.

>>Konačno! Slovenija jednoglasno ratificirala hrvatski ugovor s EU

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.