Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna odluka

Konačno! Slovenija jednoglasno ratificirala hrvatski ugovor s EU

slovenija,ratifikacija (1)
Željko Lukunić/PIXSELL
02.04.2013.
u 09:32

Lako je bilo s Hrvatskom, slažu se i prodavač na tržnici i parlamentarac, ali što ćemo s Bruxellesom i krizom?

Jožef Jerovšek svako se malo bavi Hrvatskom na svom radnome mjestu u slovenskom parlamentu. Često je i na “dnevnom redu” Matjaža P. (“A što će vam moje prezime, nisam ja političar”), no njegovo je radno mjesto 10-ak minuta hoda od Državnog zbora, na gradskoj tržnici. Danas im se dnevni red poklopio.

Jerovšek, član SDS-a Janeza Janše, zastupnik je s najduljim stažem u Državnom zboru, gdje mu od 1996. teče peti mandat. Danas, malo poslije 11 sati, Jerovšek je zajedno s još 81 kolegom, jednoglasno, u slovenskom parlamentu dao zeleno svjetlo za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Prvi put digao je ruku za Hrvatsku davne 2001., kad je ratificiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Koliko se puta bavio Hrvatskom svih tih godina?

Jako izaslanstvo


– Jako često, pogotovu kad smo pratili odnose oko granice na moru – kaže nam ističući jedan od kamena spoticanja zbog kojeg je Slovenija i blokirala Hrvatsku. A njih je bilo, kao što je i spomenula slovenska premijerka Alenka Bratušek.

– Odnosi su bili na najnižoj razini baš kad se radilo o granici. Bilo je incidenata s hrvatske strane i pokušaja da se granica pomakne. Potom Ljubljanska banka. Hrvatska nije poštovala potpisano, da se rješava u sklopu sukcesije, a tužbe banaka shvaćali smo kao pokušaj ignoriranja dogovorenog – objašnjava Jerovšek. Na pitanje smatra li da su problemi riješeni ili odgođeni, naglasio je: – Slovenija je oduvijek podupirala Hrvatsku, a da ne vjerujemo da su riješeni i da će Hrvatska poštovati dogovoreno, ne bismo ratificirali sporazum. Sastao sam se s Miloradom Pupovcem, u Ljubljani su i premijer Zoran Milanović, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić...

Danas je zaista u slovenski glavni grad stiglo jako političko izaslanstvo iz Hrvatske.

– Politički show – kaže analitičar Dejan Steinbuch: – Ali neka, simbolički je to potez da su odnosi dobri.

Bilo je teško pobrojiti tko se s kim susreo – Milanović i A. Bratušek, V. Pusić i ministar Karl Erjavec, a potom svi na ručku kod predsjednika Boruta Pahora. Da je tko od neupućenih slušao izlaganja u Državnom zboru, teško bi i pomislio da je između dviju država bilo problema. I premijeri su gledali u budućnost: A. Bratušek kazala je kako će ulaskom Hrvatske u EU nestati administrativne prepreke, što će ojačati gospodarsku suradnju, dok je Milanović istaknuo: – Male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo. Naša je suradnja zadana veličina pa tako i ne vidim boljeg suradnika u godinama koje dolaze.

Sudbina Grčke?

U budućnost, ali nimalo tako svijetlu, gledao je Matjaž s tržnice.

– Svaki dan razgovaram s ljudima, dosta im je natezanja s Hrvatskom. Političari nisu skupili ni jedan jedini glas time što su toliko otezali. Da Slovenija bude među zadnjima... Lako je bilo postavljati se prema Hrvatskoj, neka zagrizu u pravi problem. Hoćemo li propasti? Hoće li i nas spašavati kao Grčku? To nas muči – govori.

Današnji “lagani dan” samo bi trebao biti intermezzo u državi pred financijskim kolapsom.

– Treba rezati javni sektor od 1600 ljudi za 15 do 20 posto, plaće također, a vlada sa sindikatima pregovara o rezanju od pet posto – kaže Steinbuch.

Danas je u Sloveniju došlo prijateljsko izaslanstvo, no za samo nekoliko tjedana moglo bi doći ono manje ljubazno. Navodno, u Bruxellesu je već spremno 1500 birokrata s kartama za Ljubljanu. Bailout je, smatraju neki, već gotov scenarij.

>>Slovenija sutra ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije