Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogled iz kanadera: Hrvatski piloti poslani u Italiju

Voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. Zrakoplovne baze pukovnik Turković prije polijetanja rekao je da ovo njihov prvi odlazak u misiju gašenja požara u Italiju.
29. listopada 2017. u 19:10 3 komentara 1500 prikaza
Kanaderi
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/4

Letačke posade Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva Canadaira CL-415 angažirane su u nedjelju u akcijama gašenja požara u Italiji,  a voditelj tima i načelnik stožera 93. zrakoplovne baze, pukovnik Davor Turković ističe da s talijanskim kolegama pružaju maksimum u akcijama na planinskim područjima oko Torina.

Rasline: Vatrogasci uz pomoć kanadera brane brane kuće od vatre OPET GORI Požar kod Omiša pod nadzorom, izgorjelo 60-tak hektara

Nakon slijetanja u bazu u Genovi i prvog upoznavanja sa stanjem na požarištima u sjevernoj Italiji hrvatske su posade odmah krenule u akcije gašenja požara na dodijeljenim zonama požarišta, navodi Ministarstvo obrane u priopćenju, a voditelj hrvatskog tima, pukovnik Davor Turković kaže da se radi o velikim požarima te da gašenje otežavaju turbulencije i puno dima.

"Letjeli smo u mješovitim grupama zajedno sa talijanskim kolegama oko Torina na planinskim područjima. Pružamo maksimum kako bi požare stavili pod nadzor, a sutra krećemo u nove akcije”, prenosi MORH izjavu pukovnika Turkovića.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožarnih snaga u Italiji. U misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadrile i hrvatski Canadairi  nakon odluke Vlade, a temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Vlada je odluku donijela u subotu na telefonskoj sjednici.

Rasline: Vatrogasci uz pomoć kanadera brane brane kuće od vatre Vatrena stihija Požar u Konavlima gasi 70 vatrogasaca i dva kanadera, spriječeno širenje prema kućama Požar Vatrena stihija Požar na Biokovu i dalje se širi, gase ga i kanaderi Kanader MORH Zračne snage gase na Biokovu i Velebitu
VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna