Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB VELESILA

Kanada počela proces izručenja čelnice Huaweija u SAD

Foto: Reuters/Pixsell
01.03.2019.
u 23:55

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema utjecaja na pravosuđe.

Kanadski ministar pravosuđa u petak je službeno počeo "proces izručenja" Sjedinjenim Državama Meng Wanzhou, financijske direktorice velike kineske telekomunikacijske tvrtke Huaweija, a koja je 1. prosinca 2018. uhićena u Vancouveru na američki zahtjev.

Mjesec dana pošto je američko pravosuđe objavilo dug popis točaka optužnice protiv Huaweija i financijske direktorice, "dužnosnici kanadskog ministarstva pravosuđa izdali su sudski nalog čime službeno počinje proces izručenja", priopćila je kanadska vlada.

Američko ministarstvo pravosuđa optužuje Huawei i njegovu financijsku direktoricu da su zaobišli američke sankcije Iranu, ali i da su preko dviju podružnica ukrali industrijsku tajnu američke telekomunikacijske tvrtke T-Mobilea.

Odvjetnici koji zastupaju Meng izrazili su razočaranje i ocijenili da su američke optužbe politički motivirane.  "Naša klijentica tvrdi da je nedužna i da je američki sudski proces i izručenje zloporaba procesnog prava", naveli su

Kanadska vlada odbacila je kineski zahtjev da Meng bude oslobođena i tvrdi da nema utjecaja na pravosuđe.

"Kineska strana potpuno je nezadovoljna i čvrsto se protivi postupku", objavilo je kinesko veleposlanstvo u Ottawi u petak nakon pokretanja postupka izručenja. 

"Riječ je o politčkom progonu protiv visokotehnološke tvrtke", navodi se. 

Uhićenje Meng izazvalo je neviđenu diplomatsku krizu između Ottawe i Pekinga koji u tome vidi pokušaj uništavanja svoje najveće telekomunikacijske kompanije, premda premijer Justin Trudeau od početka ističe da nikad nije bilo "političke intervencije" i da je Kanada "pravna država".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova dovodi u pitanje neovisnost kanadskog pravosuđa s obzirom na nedavno objavljene optužbe da je vlada premijera Justina Trudeaua pokušala intervenirati u suđenje za korupciju.

Meng, kći osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, uhićena 1. prosinca, puštena je uz jamčevinu sredinom prosinca u Vancouveru gdje posjeduje dvije rezidencije.

Odnosi Kine i Kanade zahladnjeli su nakon njezina uhićenja i Kina je uhitila dvoje kanadskih državljana, a trećeg osudila na smrtnu kaznu zbog krijumčarenja droge.

Pravni stručnjaci predviđaju da će proteći godine prije nego što bude izručena SAD-u jer kanadski pravosudni sustav dopušta ulaganje brojnih priziva. 

Ključne riječi

Komentara 8

PL
@ploto@
06:35 02.03.2019.

Huawei je pretekao Intel u borbi za 5G mrežu i vodi ispred SAD.Huawei je izbavio 7nm procesor ,što je htio i Intel,ali nije uspio pa su izašli sa 10nm procesorom .Gangsteri iz duboke države pokušavaju podlim i prljavim sredstvima zaustavititii taj razvoj.U pozadini priče ( osim što ih je kineska tehnologija prešišala ) krije se i razlog da američki nadzor i špijuniranje cijelog svijeta neće biti moguće sa kineskim telefonima i tehnologijom,a to je banditima muka.I ta priča o sankcijama će se kriminalcima iz duboke države razbiti o glavu.To su sve potezi očajnika i pokazuju njihovu slabost i koliko su ugroženi.Kanada će skupo platiti taj potez jer Kinezi imaju čime uzvratiti,a djelomično već jesu.

GV
golub Vaso
12:27 02.03.2019.

malo me tješi da je jedna Kanada vazalna država kao ova RH

TO
Toni66
20:50 03.03.2019.

O čemu se radi veoma jasno i jednostavno Amerika sa prvim susjedom pokazuju Kini da su veliki ali da su oni snažniji i da su u stanju svima da zagorče život diljem svijete planeta . I da se moraju pokoravatii nihovim zakonima, njihovoj moći ... Još uvijek su stručnjaci mišljenja da im je za KInu potrebno manje od tjedan dana da je srede. !"Kameno doba" sad su opazili da Kina počinje da se brine pomalo budi i razmišlja o svojoj odbrani jer im kako se i sami ponekad pohvale nepozvani naoružani gost i dolaze im pred vrata pljuvati i naravno muljati ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije