Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja protiv nasilja

Hit-video iz Osijeka: Policajci oduševili plesom na tržnici

Globalna plesna kampanja 'Milijarda ustaje' i ove godine održana u Osijeku
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
14.02.2023.
u 13:34

Policija PU osječko-baranjske na glavnoj osječkoj tržnici održala kampanju "Milijarda ustaje" protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. U suradnji s osječkim plesnim studijom "Shine" događanje su obilježili zajedničkim plesom

Posljednjih godina u Osječko-baranjskoj županiji smanjen je broj prekršaja, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji, istaknuto je u utorak na tradicionalnoj kampanji "Milijarda ustaje", u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja". Riječ je o globalnoj kampanji koju Policijska uprava osječko-baranjska od 2014. godine provodi s partnerskim institucijama, a ponajprije je usmjerena protiv nasilja nad ženama. Ove je godine kampanja održana na glavnoj osječkoj tržnici, u suradnji s osječkim plesnim studijom "Shine", Crvenim križem, nekoliko obrazovnih ustanova te županijskim i gradskim vlastima.

Statistika pokazuje da svaka žena čeka 10 do 15 godina da bi prijavila nasilje i da će svaka treća žena na svijetu tijekom života pretrpjeti neki oblik nasilja, rekao je službenik Odjela za prevenciju osječko-baranjske PU Marko Marić. Na području Županije posljednjih godina brojke se kreću od više od 100 kaznenih djela nasilja u obitelji godišnje te oko 500 prekršaja iz toga područja, pri čemu je smanjen broj prekršaja, a povećan broj kaznenih djela nasilja u obitelji, dodao je.

MUP redovito educira policijske službenike

MUP redovito educira policijske službenike da pri intervencijama znaju prepoznati je li riječ o prekršaju ili kaznenom djelu, što je jedan od razloga ovakvih statističkih podataka, pojasnio je Marić. Ističe kako se kampanjom želi djelovati na svijest građana i upozoriti da ovo nije problem samo policije, jer ako netko trpi nasilje ili zna za nasilje, to je obvezan prijaviti. Jedino se zajedničkim angažmanom može znatno smanjiti broj slučajeva nasilja u obitelji, zaključio je.

Ravnatelj županijskog društva Crvenog križa Goran Latković rekao je kako je kampanja jedna od aktivnosti koje provode u suradnji s policijom u prevenciji nasilja, ovisnosti i brojnih drugih devijacija u ponašanju, a koje imaju za cilj stvaranje zdravijeg i sretnijeg društva. Ova kampanja jedan je od kreativnih načina kojim možemo poslati poruku da nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv, istaknuo je Latković.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin zadovoljan je što je Osijek dio ove vrijedne akcije, ponajprije usmjerene na sprečavanje nasilja nad ženama. Nažalost, ni Hrvatska u toj statistici nije iznimka, ali trebamo graditi društvo s nultom tolerancijom na nasilje, a posebice kada se radi o nasilju nad ženama, poručio je.

Globalna plesna kampanja 'Milijarda ustaje' i ove godine održana u Osijeku
1/7

 

Komentara 7

LJ
ljeto90
15:17 14.02.2023.

E svašta bolje bi bilo da rade svoj posao za narod a ne za ove poltroni koji su pokrali sve živo??

GI
gira
19:22 14.02.2023.

Super, dogodine u tangama i zastavama duginih boja, kao Londonska policija. U svemu ih pratimo, zar ne.

DA
dado8888
12:59 16.02.2023.

Za 40% dodatka na platnoj listi, mogli su se malo više potruditi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije