Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijanci upozoravaju

Kamp za obuku islamista u šumi pokraj Ljubljane

A screenshot of a man referred to by his nom de guerre as 'Abul Qa'Qa' al-Baljiki' is seen in this image taken from an undated video. The video published on January 24, 2016 by the media centre of Islamic State purported to show images and last statements
Foto: Reuters/PIXSELL
28.01.2016.
u 18:00

Slovenska policija nema potvrdu da su se pored glavnog grada nalazili ekstremisti iz Austrije, Njemačke i Luksemburga

Napušteni sportski objekt u šumi nekoliko kilometara od Ljubljane služio je kao kamp za obuku radikalnih islamista iz više europskih država. U njemu su se osim vojne obuke održavala i “islamističko-politička” predavanja, a i ritualno su žrtvovali životinje u povodu rođenja djece.

“Sve je pod nadzorom”

Do takvog je otkrića došao austrijski list Die Presse dan nakon što je Europol objavio studiju o novom načinu djelovanja ekstremista vezanih uz tzv. Islamsku državu u Europi, u kojoj piše da kampova za obuku ima diljem EU te posebno na Balkanu. S Balkana, iz Šipova kod Mitrovice na Kosovu, dolazi i Qamile Tahiri koja je, prema pisanju prištinskog lista Zëri, vođa ženskih kampova ISIL-a u Siriji i Iraku.

No, prema listu Die Presse, regrutiralo se i u Ljubljani. Okupljanja u sportskom objektu pokraj glavnog slovenskog grada organizirali su, kažu, salafisti iz ljubljanskog predgrađa koji su dosad poslali više boraca u Irak i Siriju. Otvorene granice Schengena dopustile su prijelaz granica bez kontrole pa su u Sloveniju dolazili ekstremisti iz Austrije, Njemačke i Luksemburga. Iako je slovenska policija objavila da nadgleda sve informacije o nasilnom ekstremizmu te da nema informacija ni dokaza o ekstremizmu u šumi pokraj Ljubljane, austrijski je list objavio detalje jednog takvog susreta. Više ekstremista iz Austrije tog se 19. travnja 2015. “u konvoju automobila odvezlo u šumu pokraj Ljubljane”. Pristupni put kampu osiguravali su stražari, tako da se u centru nesmetano odvijala vojna obuka, slušala su se predavanja, ali obilježili su “akiku”. Naime, po islamu, rođenje djeteta, među ostalim, obilježava se akikom, odnosno klanjem kurbana – deve, krave, ovce ili koze – kao činom približavanja bogu.

Takva okupljanja potpuno su u skladu s novim, izmijenjenim načinom funkcioniranja i regrutiranja ekstremista bliskih tzv. Islamskoj državi, kao što tvrdi Europol.

Junaci, a ne mučenici

Europol je zaključio da religiozna komponenta više ne igra presudnu ulogu u regrutiranju, već ju je zamijenila ona socijalna, ponajprije pritisak i utjecaj okoline. Romantična predodžba da pridruživanjem ISIL-u sudjeluju u globalnom događanju igra veliku ulogu u motivaciji, a bombaši samoubojice sebe više ne percipiraju kao vjerske mučenike, nego “samo” kao junake.

>> Uz sirijsku granicu u Turskoj uhićena 23 navodna pripadnika ISIL-a 

>> ISIL oslabljen u zračnim udarima koalicije, 22.000 ubijenih džihadista od ljeta 2014.

Komentara 11

ZI
zimerman
19:15 28.01.2016.

Kakvi teroristi to Europskoj politickoj ljevici Nikad nije bio problem. Njima je vazno da se multikuralizacija sprovode po planu I programu

BJ
Bjelovar112
21:30 28.01.2016.

dobro je što su Janezi stavili žicu da ovi ne idu k nama

CH
chemica
20:50 28.01.2016.

Demokracija koja je sama sebi najveći neprijatelj. Balije čoporativno prelaze granicu zbog "vojnih vježbi" usred Slovenije, a slovenska policija kaznama dere vozače iz Hrvatske kad za par kilometara prekorače ograničenje brzine. Sigurnost prometa na slovenskim cestama je zato vrhunska. San svake nacije koja se želi smatrati slobodnom. Znaju Slovenci od kog prijeti najveća ugroza. Kada ovako postaviš stvari, priča je toliko suluda da odbijaš povjerovati da je istinita. Austrijanci kake. Mora biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije