Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kamatne stope će početi rasti. To nije neka velika tajna'

Ukoliko se dogodi značajniji rast referentnih kamatnih stopa Marić kaže da treba vidjeti razne vrste mjera kojima se na to može odgovoriti.
10. svibnja 2017. u 16:44 4 komentara 1209 prikaza
Zdravko Marić
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako o preporuci središnje banke da se fiksiraju određene kamatne stope treba porazgovarati s obzirom na predviđanja kretanja referentnih kamatnih stopa, no napominje da se postavlja pitanje troška toga.

Boris Vujčić Guverner HNB-a Vujčić otkrio kada počinje postupak uvođenja eura

Jutarnji list, naime, piše da Hrvatska narodna banka (HNB) priprema preporuke bankama da informiraju građane te im ponude mogućnost refinanciranja kredita sa ciljem zamjene promjenjivih kamata fiksnima.Cilj je da banke informiraju klijente o mogućnosti zaštite od kamatnog rizika i da im ponude tu mogućnost refinanciranja, rekao je za Jutarnji list viceguverner HNB-a Vedran Šošić.

Kamate su već neko vrijeme na povijesnim minimumima

Ističući kako informacije o tome ima samo iz medija, Marić je kazao ispred Banskih dvora da prvo mora sjesti s predstavnicima HNB-a i vidjeti što podrazumijevaju pod time. Na upit novinara bi li takva odluka bila dobra, odgovara kako bi, s obzirom na predviđanja rasta referentnih kamatnih stopa u eurozoni i SAD-u.

Zdravko Marić
1 / 12
Zdravko Marić

 "Pa sigurno kada uzmemo u obzir predviđanja kretanja bazičnog kamatnjaka, dakle referentnih kamatnih stopa, to nije neka velika niti znanost, niti mudrost, niti velika tajna. Oni su već neko vrijeme na povijesnim minimumima i sigurno da su očekivanja, uzimajući u obzir i politiku Središnjih rezervi SAD-a (Fed) i Europske središnje banke (ECB), da će te referentne kamatne stope u nekom trenutku početi rasti. Kojom dinamikom, to ćemo još vidjeti. Tako da bi o toj preporuci HNB-a trebalo porazgovarati", odgovorio je ministar financija.

Zdravko Marić Novčano tržište Zdravka 
Marića kolege ekonomisti dočekali burnim pljeskom

Koliki je trošak prelaska s promjenjivih na fiksne kamatne stope

Pritom je dodao kako je za Fed ove godine samo pitanje dinamike, odnosno u koliko navrata će dizati kamatne stope. Što se tiče ECB-a, Marić podsjeća na, kako kaže, "manje-više jasna predviđanja" da će se "do kraja ove godine politika monetarnog otpuštanja kompletirati". Nakon toga, smatra Marić, ECB će sigurno pratiti dinamiku iz SAD-a.

Ukoliko se dogodi značajniji rast referentnih kamatnih stopa, dodaje, treba vidjeti razne vrste mjera kojima se na to može odgovoriti, među kojima je i taj prijedlog HNB-a o kojem mediji pišu. No, Marić ističe kako se postavlja i pitanje troška prelaska s promjenjivih na fiksne kamatne stope.

Kriza vlasti: optuživanje temeljem indicija O Marićevu ‘grijehu’ bez argumenata Ministar financija Zdravko Marić najavio je restrukturiranje duga cestarskih tvrtki u idućih nekoliko mjeseci Manji vanjski dug Država otplatila 4,7 milijardi kuna više nego u siječnju 2016. Antonio Alvarez III. Branimir 
Bradarić Je li vrijeme da nam Bruxelles pošalje svoga Antonija Alvareza
(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Kako prežaliti Modrića? Od 'najgoreg' pojačanja do najboljeg igrača na svijetu
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • robertbruckner:

    U europi je kamata na hipotekarne kredite 0.8% na 3 godine a u hrvatskoj 7,5% hahahahaha razbojnici pljackaju hahsahahah - neka samo pljackaju hahahahaha

  • robertbruckner:

    Je hrvatska ima skoro europske kamate na stednju a hrvatske kamate na kredite od 7.5% hihihihihi

  • Hrabraja:

    Pa od kada je HDZ na vlasti jedina reforma je poskupljenje svega, ali nećete jos dugo