Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza videa al-baghdadija

‘Kalifat je izgubljen, slijedi rat na vašem terenu do istrebljenja’

Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
1/2
02.05.2019.
u 08:04

Kalif je nakon pet godina, pritisnut gubitkom teritorija u Siriji i Iraku, promijenio svoju taktiku stvaranja države svih muslimana te je pozvao vukove samotnjake na teror po cijelome svijetu

Alah nam je naredio da vodimo rat protiv križara i njihovih sljedbenika, ne samo dok ih ne pobijedimo već i dok ih ne istrijebimo - rekao je Abu Bakr Al-Baghdadi, vođa terorističke organizacije Islamske države, u videosnimci objavljenoj na ekstremističkom propagandnom webu El Furqan.

“Borba sa Zapadom još nije gotova. Bitka islama s križarima i njegovim sljedbenicima bit će duga... do sudnjeg dana”, zaprijetio je Al-Baghdadi zatraživši od Alaha da im da snagu, moć i strpljivost.

S tri najbliža suradnika

Na snimci se Al-Baghdadi obraćao trojici ljudi koji su identificirani kao njegov brat Gomaa, i njegov vozač, koji mu je ujedno i tjelesni čuvar Abdul Latif Al-Jubouri, koji ga poznaje od djetinjstva, te njegov kurir Saoud Al-Kurdi. Prema sirijskoj i iračkoj obavještajnoj službi, Al-Baghdadi se skriva u pustinjskoj regiji Badia, koja se proteže od središnje Sirije do iračke granice.

Al-Baghdadi, koji boluje od dijabetesa, preživio je nekoliko zračnih napada, a ozlijeđen je barem jednom, promijenio je strategiju. Kada je u lipnju 2014. proglasio kalifat na teritoriju Iraka i Sirije, veličine Velike Britanije, gdje je živjelo sedam milijuna ljudi, pozvao je sve muslimane da dođu tvrdeći tada kako je to početak stvaranja kalifata koji su muslimani čekali od smrti proroka Muhameda. Danas govori kako teritorij nije bitan, već je važno nastaviti borbu protiv “Alahovih neprijatelja, poglavito križara”.

Objava videozapisa Al-Baghdadija poziv je vukovima samotnjacima na terorističke napade s obzirom na to da je pozvao na veliku osvetu za pripadnike ISIL-a koji su poginuli u bici za zadnje džihadističko uporište u istočnoj Siriji, Baghuz. Na snimci se Al Bagdadi hvalio, listajući dokumente, kako se ISIL proširio i postao jak u Turskoj, Egiptu, Alžiru, Sudanu, Demokratskoj Republici Kongo, Somaliji, Mozambiku, Maliju i Burkini Faso. Isto tako ISIL se proširio i ojačao na Kavkazu, u zemljama istočne i južne Azije te Šri Lanki, kao i u pokrajini Khorasan u središnjoj Aziji.

Ćelije po cijelom svijetu

Da se ISIL, kako tvrdi Al-Baghdadi, nakon poraza u Siriji i Iraku, uistinu proširio i ojačao u zemljama koje je spomenuo u videozapisu te se sada više oslanja na ćelije u tim zemljama, dokazuje i teroristički napad na Uskrs u Šri Lanki, koji je, kako tvrdi Al-Baghdadi, osveta za pogibiju džihadista u Baghuzu, i samo početak onoga što slijedi. Istodobno, u europskim je zemljama podignuto stanje pripravnosti za još jednu razinu nakon terorističkog napada u Šri Lanki.

Naime, britanski MI5 istražuje informacije da ISIL planira izvesti val napada po Velikoj Britaniji i Europi, koristeći se tzv. “krokodilskim ćelijama” satkanima od operativaca spavača. Utvrđeno je i da su vođu masakra u Šri Lanki “mentorirali” zloglasni britanski ISIL-ovi borci. Stručnjaci strahuju da će Zapad pogoditi niz stravičnih pokolja.

Komentara 9

Avatar dovidovic
dovidovic
09:22 02.05.2019.

fuj

LU
lukathereem
09:10 02.05.2019.

Sluga je sotone a ne Alaha

MO
Morvena1936
14:08 02.05.2019.

Japanskim fanaticima su trebale dvije nuklearne petarde da ih vrate u normalno stanje, ovima će trebati koja više😜😜😜

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije