Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni krakovi

Kalem preko Spačve došao do Česme

Jozo Kalem
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
06.05.2014.
u 07:41

Linićev prijatelj Jozo Kalem optužen je zbog sumnje da se njegov Ri petrol pri preuzimanju tvrtke IGM Tounj okoristio za 103 mil. kn

Ministar financija Slavko Linić posredno je povezan s tvrtkom Spačva i preko svog prijatelja, riječkog poduzetnika Joze Kalema. Priča ide tako da je Spačva 2007. godine za 39,9 milijuna kuna kupila bjelovarsku tvrtku Česma. Šest godina poslije vinkovačka tvrtka, koja je u međuvremenu upala u velike teškoće, pokreće predstečajnu nagodbu, a jedan joj je od većih dugova prema Hrvatskim šumama – 62 milijuna kuna. Vjerovnik i dužnik u predstečajnoj su se nagodbi nagodili da Spačva svoj dug prema Šumama podmiri nekretninama tvrtke Česma, koje su, prema nekim informacijama, bile procijenjene na 72 milijuna kuna. Šume su razliku u cijeni od deset milijuna kuna navodno platile u trupcima.

Budući da se Šume ne bave preradom drva, Česmu su odlučile prodati i tu se pojavljuje Linićev prijatelj Kalem. Njegova tvrtka Tehnodrvo na natječaju za zakup ili kupnju Česme daje ponudu od 70 milijuna kuna – i u Šumama, s objašnjenjem da je riječ o najboljoj ponudi, donose odluku o prodaji Česme Tehnodrvu.

Kalem se pritom obvezuje platiti za Česmu 20 milijuna kuna odmah, a ostatak od 50 milijuna kuna nakon dvogodišnjeg grace perioda, sljedećih deset godina u ratama od po pet milijuna kuna. Inače, ministar financija i Kalem jako su dobri prijatelji. Linić ljetuje na Kalemovoj jahti, dočekuju nove godine zajedno na egzotičnim destinacijama poput Dubaija... Protiv Kalema je DORH nedavno podnio optužnicu zbog sumnje da se njegova tvrtka Ri petrol pri preuzimanju tvrtke IGM Tounj nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna.

>> USKOK od Linića zatražio dokumentaciju o kupnji zemljišta Spačve!

Komentara 41

Avatar kamenjar
kamenjar
07:45 06.05.2014.

idemo dalje uz poštenjačine SDP-a .................... ako je hdz zločinačka organizacija pa što je ovo? HDZ je za ove mala bebica.

LO
lojtra1
07:51 06.05.2014.

Pa nije Jozo dobio to sve besplatno. Nije jeftino tankati Linićevu jahtu s 17000 kuna po rezervoaru. Za to treba prvo ukrast benzinsku pumpu!

KN
knezica
08:37 06.05.2014.

To nisu poslovni krakovi. To su kriminalni krakovi i svi vode do Linića i Partije. Ali sada kada se sve polako otkriva (samo zbog sukoba dva ega: Milanovićevog i Linićevog), nadam se da će se istragama ovi onemogućiti u daljnjem kriminalu i šteti. Dao Bog da izbori budu već sutra!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije