Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Poznati meteoservis objavio prognozu: Evo kakvo vrijeme nas čeka ove jeseni

U dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo bi doći do štete ako snijeg padne dok lišće još bude na drveću
21. kolovoza 2020. u 19:30 12 komentara 84908 prikaza
Ilustracija
Foto: AccuWeather

Nakon suše koja je ovo ljeto pogodila mnoge europske regije, stižu kiša i osvježenje, najavljuje meteoservis AccuWeather u svojoj prognozi za nadolazeću jesen.  

STIŽE OSVJEŽENJE Vakula najavio novu promjenu vremena, evo što nas čeka u idućim danima

Povijesno aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine izglednija je za Sjevernu Ameriku nego Europu, ali povećani broj tropskih sustava povećava i izglede da se ti sustavi premjeste preko Atlantika i pogode zapadnu Europu kao tropska kišna oluja. Prema AccuWeatherovu meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Europu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava.

Kišne oluje, napominje se u izvješću, mogle bi biti korisne za područja Španjolske, Portugala i Francuske koja su ovog ljeta pogođena sušom.

U prvoj polovici jesenske sezone očekuje se veća prijetnja olujnih vjetrova na sjeverozapadnom i zapadnom dijelu kontinenta.

- Prema podacima o sjevernim olujama u prvoj polovici sezone, sjeverozapadna Europa, britanski otoci, područje od Norveške do sjevernog dijela Francuske i sjeverna Njemačka, mogli bi očekivati veću prijetnju olujnih vjetrova nego južni dio Francuske i Portugal. To ne znači da neće biti i određenih utjecaja i na jugozapadni dio Europe tijekom jeseni - najavljuje meteorolog Roys.

NEDJELJNI VEČERNJI Razotkrivamo noćni život u Splitu u vrijeme koronavirusa

U drugom dijelu jeseni vremenski obrazac će se promijeniti pa će rizik od oluju biti povećan u južnoj Francuskoj i Portugalu, dok će se prijetnja u Njemačkoj i sjevernoj Francuskoj smanjiti.

Očekuje se da će olujna nevremena biti toliko snažna da će uzrokovati oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplave.

Video - Zagvozd: Nevrijeme praćeno tučom stvaralo probleme u prometu

 

Prelazak ljeta u jesen bit će neprimjetan za mnoge Europljane jer će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do rujna. U Španjolskoj bi kombinacija vrućine i suše mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni.

Prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti će se u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoeuropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

PROVESELIO SE VIDEO Bujice potopile ulice, a veseli Dubrovčanin se dosjetio kako ih iskoristiti za zabavu

Prognoza za središnju i jugoistočnu Europu

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

- Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Europi. To će donijeti iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebice u središnjim Almapa - prognozira viši metorolog Alan Reppert.

U dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

Video - Pljusak u Ilici opet počeo stvarati male poplave

 

- Kako širom sjeverne Europe bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebice Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini - upozorava Roys.

S dolaskom hladnog zraka, povećat će se izgledi za snijeg u zemljama kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine.

- Ne očekujemo iznadprosječne snježne padaline, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega - zaključiuje Roys.

Zagreb: Na Marulićevom trgu održana modna revija brenda Duchess
objavila fotku
Kakva baka! Bivša Mamićeva supruga (49) pokazala liniju u badiću, javile joj se Nina Badrić i Ivana Vida
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
 • Avatar Idler
  Idler:

  "...od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do velikih poplava."...pa ovo bi i ja znal napisat ?!

 • nahty:

  Budući da su totalno promašili prongozu za prošlu zimu, proljeće i ljeto bojim se da niti od ovoga neće biti ništa.

 • lukathereem:

  Ovi su napisali da će cijelo ljeto biti 35°, bez kapi kiše.. Toliko o njima