Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar na standard

Kako u recesiji pomoći građanima? Podizanjem cijena komunalija!

'otvoreno....zagreb...........29.03.2005. ilustracija za novac , hr kune foto: IGOR KRALJ'
Igor Kralj/Pixsell
26.10.2010.
u 15:50

Najlakše je podići cijene, za to ne treba biti posebno vješt u politici, kaže Miljenko Šafarić, koji smatra da bi trebalo povećati i plaće te mirovine.

Kako pomoći građanima da prevladaju recesiju? Podizanjem cijena komunalnih usluga!

Trebalo je pričekati
Na taj se potez odlučio Grad Čakovec koji muku muči s punjenjem proračuna u kriznoj godini. Odluke da se podignu cijene komunalnog doprinosa, komunalne naknade, naknade za održavanje groblja i odvoza smeća, građani su, očekivano, dočekali na nož.

- Nije baš pametno podizati cijene komunalnih usluga u doba kad sve ostalo poskupljuje. Ljudima su prioritet hrana i osnovni troškovi, poput struje, vode i plina, pa ih ne treba sad još opterećivati smećem i naknadama. Zar se s time još ne može pričekati barem dok Vlada ne ukine harač? - ljuti se Čakovčanka Teodora Šafarić. Suprug Miljenko također ne podržava poskupljenje naknada, tim više što ga ne prati i povećanje plaća i mirovina.

- Veće plaće i mirovine jedini su način kojim se mogu dostizati sva ta poskupljenja. Kako ćemo inače sve to poplaćati? Najlakše je podići cijene, za to ne treba biti posebno vješt u politici - kaže Miljenko. Val poskupljenja kućne će proračune smanjiti za nekoliko desetaka kuna mjesečno. Na kolegiju gradonačelnika i suradnika odlučeno je da se komunalni doprinos poveća sa 34 na 40 kuna po prostornom metru za prvu zonu, dok će u ostalim zonama biti 36, 30, odnosno 24 kune.

Unatoč protivljenju gradskog Savjeta za zaštitu potrošača, povećana je i komunalna naknada, pa je vrijednost boda za naplatu te naknade za sljedeću godinu povećana sa 24 na 33 lipe po četvornom metru. Grad se odlučio za poskupljenje u paketu, pa će od iduće godine desetak kuna poskupjeti i odvoz smeća, te grobljanska naknada. Dana je i suglasnost za povećanje poreza za terase, tako da će umjesto kunu i pol, ugostitelji plaćati dvije kune po četvornom metru dnevno. U Gradu se pravdaju da su i s tim povećanjima naknade u Čakovcu i prigradskim naseljima među najmanjima u Hrvatskoj.

Račun za plin 1450 kuna
- Kao da se zaboravlja da su i plaće u Međimurju među najmanjima u državi. Bojim se kako ćemo preživjeti zimu jer se najavljuje i skuplja struja, a počinje i sezona grijanja. Plin nas zimi dođe oko 1450 kuna mjesečno, što je trećina plaće - kaže Mladen Bermanec. Odluke o poskupljenjima treba potvrditi još i Gradsko vijeće.

Ključne riječi

Komentara 3

DE
demokršćanin
16:46 26.10.2009.

EVO SAVJET! Neka se ugledaju na Grad Zagreb,ali s tom razlikom da iscrtaju parkirališta za BICIKLE pošto je u Međimurju puno bicikla.A mogli bi naplaćivati i DIHARINU,odnosno određeni iznos kuna za svaki udah.Ovoga zadnjega Bandić se još nije sjetio.

TH
thevoice
17:36 26.10.2009.

ne mogu se nadiviti ovim pametnim anketeme ovdje ispod ,\"hoce li se razrijesiti kriminal u gruntovnici ?\", dali smo mi vidoviti ? dali se bavimo magijom ? dali radimo u pravosudju?policiji mozda ? ......ocito da za svako klikanje vecernji dobije koju lipu racunu , vrlo vjesto , jos kada bi postavljali malo pametnija i logicnija pitanja !

OB
-obrisani-
19:51 26.10.2009.

Kako u recesiji pomoći građanima? ============= 0 Naviknuti ih da 7 dana gladuju, 7 dana stoje u redu pred javnom kuhinjom i 7 dana da kopaju po kontejnerima, pa da onda imaju dva dana za razmišljanje hoće li najuriti bagru koja je tu recesiju i napravila sa silnom birokracijom od koje nikada nitko nije otpušten, a niti završio na robiji zbog krađe ili će nastaviti i dalje srljati kao guske kroz maglu i birti uvijek iste politićare koji se samo rotiraju po foteljama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije