Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŽAVA IH I ŠPANJOLSKA

Kako u pandemiji pokrenuti turizam: Grci traže uvođenje certifikata za COVID-19

A major hospital in Indiana rehearses its distribution of the COVID-19 vaccine
Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.01.2021.
u 18:10

Grčki premijer Mitsotakis smatra da je nova ideja i poticaj ljudima da se cijepe

Grčka, uz podršku Španjolske, predlaže da se što prije na razini Europske unije počne uspostavljati sustav prepoznatljivih digitalnih certifikata o cijepljenju protiv COVID-19, s ciljem što skorijeg otvaranja turističkih i svih drugih putovanja za one koji su se cijepili. Očekuje li se neka vrsta putovnice za cijepljene građane?

Povjerljivo pismo šefici EK

Kako neslužbeno doznajemo u Bruxellesu, gdje su Grci tu ideju iznijeli u povjerljivom pismu predsjednici Europske komisije i na zatvorenim sastancima u Vijeću EU, očekuje se da će i Svjetska zdravstvena organizacija u skoroj budućnosti imati svoj prijedlog međunarodnog putnog vakcinacijskog certifikata. Ali poanta je da EU razvije nešto takvo i prije, po mogućnosti u koordinaciji s WHO-om i budućim rješenjem na globalnoj razini, kako bi svi što prije bili spremni za ljetnu turističku sezonu. To će biti tema razgovora šefova država i vlada na izvanredno sazvanom videokonferencijskom summitu 21. siječnja.

Zasad nitko ne govori o tome da će potvrda o cijepljenju biti preduvjet za putovanja. Kao što nijedna država ne želi učiniti cijepljenje protiv COVID-19 zakonski obveznim, tako ne želi ni eksplicitno zabraniti putovanja onima koji se nisu dobrovoljno cijepili. Austrija je nedavno imala prijedlog zakona po kojemu bi ljudi koji su se testirali na COVID-19 (negativno, naravno) mogli izaći ranije iz lockdowna nego oni koji se nisu testirali, ali taj je prijedlog povučen nakon kritika.

VIDEO: Branka Aničić prva je osoba koja se cijepila

Svi radije govore o poticanju na cijepljenje, nego o uvođenju zakonskih obveza ili zabrana samo za one koji se ne cijepe. Ali ideja je da se EU što prije vrati potpunoj slobodi kretanja kakva je bila prije pojave globalne pandemije. I da se ekonomska aktivnost vezana uz turizam i putovanja što brže počne vraćati na pretpandemijske razine. A to se, smatra grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, može postići boljom koordinacijom između država članica EU u prepoznavanju onih koji su se cijepili protiv COVID-19 i stekli digitalni certifikat koji, jednom kad se unese u bazu podataka jedne države članice, praktički postaje vidljiv i prepoznatljiv u svim državama članicama.

“Osobe koje su se cijepile trebale bi moći slobodno putovati”, piše grčki premijer Mitsotakis u pismu šefici Komisije Ursuli von der Leyen, koje je prvi objavio portal Politico.eu. Mitsotakis smatra da će to “također dati pozitivan poticaj i ohrabrenje ljudima da se cijepe”. Neke države članice trenutačno ni nemaju planove o izdavanju digitalne potvrde o cijepljenju protiv COVID-19, nego se oslanjaju na rukom ispisane knjižice cijepljenja. A takve knjižice i papiriće teško je učiniti prepoznatljivima nekom graničnom policajcu na drugom kraju EU.

Kompatibilno svugdje u EU

Zbog toga se traži digitalno rješenje umjesto analognog, i rješenje kompatibilno najprije sa svima ostalima u EU, a u budućnosti i globalno. EU je prije sličnu koordinaciju pokušala uspostaviti i po pitanju nacionalnih obrazaca za prijavu prekograničnog putovanja (ono što u Hrvatskoj postoji na adresi entercroatia.mup.hr), ali još nije uspostavljen jedan takav obrazac koji bi međusobno dijelile i prihvaćale sve države članice.

Uspostavi li se europski sustav “putovnica” za cijepljene građane, pitanje je hoće li se sličan sustav uspostaviti i za one koji su preboljeli COVID-19 te na taj način stekli imunitet. Zasad takvo što nitko nije predložio, a preporuka WHO-a je da se u to ne ide.

Komentara 5

CR
credo
18:18 13.01.2021.

Počelo je.

XI
xibau
18:18 13.01.2021.

ako neka država, šopin centar ili šta već uvodu da mogu ući samo cijepljeni past će im promet i odmah će to ukinuti

SJ
Sve je uzalud
18:37 13.01.2021.

.......kad se osjeti miris novca...sve će biti drugačije......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije