Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT S MUP-om

HAK uvodi važnu novost: Vozački ispiti snimat će se kamerom

Autoškola
Foto: Patrik Macek/PIXSEL
1/2
12.01.2021.
u 16:33

Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini - rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.

Hrvatski autoklub danas je predstavio projekt čiji je cilj unaprjeđenja vozačkih ispita. Svaki vozački ispit od 4. siječnja snimat će se kamerom, koja će ujedno bilježiti sve ono što vidi i vozač. Isto tako, snimat će se i iz kabine kojim se bilježi sve što se izgovori u automobilu tijekom ispita. 

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova koji će se provoditi od početka 2021. s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača.

- Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini - rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.

Ističe da je HAK u posljednjih desetak godina uvela niz poboljšanja u sustavu provedbe ispita.

- Uvođenjem sustava audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita činimo novi iskorak“ kazao je Predsjednik HAK-a, naglasivši kako uslijed toga nema novih troškova za kandidate za vozače i autoškole i dodao: - U ovaj projekt uložili smo više od 1,5 milijun kuna, i naše stručne kapacitete dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa. Imali smo jasan cilj - učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa.

Projekt u ime Ministarstva unutarnjih poslova pozdravio je državni tajnik Žarko Katić koji je naveo kako će snimanje vizačkih ispita unaprijediti sigurnost cestovnog prometa. 

- Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita. I Hrvatski autoklub će imati izravne koristi od ovog novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe. Naime, ova modernizacija će omogućiti rukovodećim osobama Sektora za vozače detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj - kazao je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, javlja HAK. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije