Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HAK uvodi važnu novost: Vozački ispiti snimat će se kamerom

Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini - rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.
12. siječnja 2021. u 16:33 0 komentara 1639 prikaza
Autoškola
Foto: Patrik Macek/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski autoklub danas je predstavio projekt čiji je cilj unaprjeđenja vozačkih ispita. Svaki vozački ispit od 4. siječnja snimat će se kamerom, koja će ujedno bilježiti sve ono što vidi i vozač. Isto tako, snimat će se i iz kabine kojim se bilježi sve što se izgovori u automobilu tijekom ispita. 

Eagle fashion market ZATVARANJE 171 TRGOVINA Udarci korona krize: Poznati njemački modni brend pokreće stečaj

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatskog autokluba i Ministarstva unutarnjih poslova koji će se provoditi od početka 2021. s ciljem što kvalitetnije provedbe vozačkih ispita i kvalitetnije osposobljenih novih vozača.

- Moderna rješenja korisna su za buduće vozače, institucije nadležne za poslove osposobljavanja i djelatnost provedbe ispita, stručne organizacije, autoškole ali i sve građane i društvo u cjelini - rekao je Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek.

Ističe da je HAK u posljednjih desetak godina uvela niz poboljšanja u sustavu provedbe ispita.

- Uvođenjem sustava audio i video snimanja tijeka provedbe vozačkih ispita činimo novi iskorak“ kazao je Predsjednik HAK-a, naglasivši kako uslijed toga nema novih troškova za kandidate za vozače i autoškole i dodao: - U ovaj projekt uložili smo više od 1,5 milijun kuna, i naše stručne kapacitete dokazavši svoje znanje i sposobnosti, ali i volju za unaprjeđenje svih naših ključnih procesa. Imali smo jasan cilj - učiniti polaganje vozačkog ispita što transparentnijim i objektivnijim te, na kraju, dati još jedan važan doprinos boljoj osposobljenosti novih vozača i poboljšanju sigurnosti cestovnog prometa.

Projekt u ime Ministarstva unutarnjih poslova pozdravio je državni tajnik Žarko Katić koji je naveo kako će snimanje vizačkih ispita unaprijediti sigurnost cestovnog prometa. 

DEMANTIRA FOTOGRAFIJE Jakominić: 'Ovako izgledaju obroci Pletera'; Mareković: 'Jučer smo imali vinogradarski gulaš'

- Novi sustav ima više značajnih učinaka. Jedan od ključnih je mogućnost da kandidati za vozače u slučaju negativnog ishoda ispita, ako ulože prigovor, mogu ostvariti uvid u snimke provedenih ispita. Zatim, putem odgovarajuće aplikacije omogućena je dostupnost svih podataka i snimki provedenih ispita iz predmeta Upravljanje vozilom djelatnicima Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova te im je znatno olakšana funkcionalnost nadzora nad provedbom vozačkih ispita. I Hrvatski autoklub će imati izravne koristi od ovog novog sustava zbog dodatnog ujednačavanja sadržaja i kriterija provedbe vozačkih ispita, što će bitno podići razinu kvalitete provedbe. Naime, ova modernizacija će omogućiti rukovodećim osobama Sektora za vozače detaljne analize provedbe vozačkih ispita svih ispitivača, a time i ujednačavanje kriterija provedbe vozačkih ispita u Republici Hrvatskoj - kazao je predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, javlja HAK. 
 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.